strony ( klik ) z moimi drobnymi zmianami. Składniki: 250 g gotowanych ziemniaków 250 g miodu 150 g cukru 120 g masła 450 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić. Miód i cukier podgrzewać na małym ogniu aż cukier się nieco rozpuści. Wówczas dodać(...)zmiksować blenderem lub mikserem na gładką masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do masy z miodu, cukru i masła dodać ziemniaki, jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wyrobić na jednolite ciasto. Jeśli ciasto by się mocno kleiło, nie należy za dużo podsypywać mąką - tylko tyle, aby wygodnie je rozwałkować. Nabierać porcje ciasta i rozwałkować je na grubość
My simple kitchenJakie ciasto upiec na Święta? Strucla z makiem, piernik, pierniczki a może miodownik? W każdej rodzinie poza tradycją są przecież różne gusta więc piecze się to co lubi rodzina. U nas na pewno będzie keks i makowiec, ale będzie też sernik i to nie byle jaki. Sernik świąteczny z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także
Zrób to smaczniebyłam w zespole z Kasią ze Słodkiej babeczki, Anią z AniaGotuje.pl, Natalią z Wiszniówki i Asią z Po prostu pycha. Oto My :) Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki serowe oraz udekorować pierniki. Najpierw Paweł pokazał nam po kolei co mamy robić, potem my działaliśmy. Oto efekty naszej pracy, zdjęcia robione na szybko. Z racji tego, że nie było już
Z miłości do słodkościczekoladzie Delecta Sposób wykonania: Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód. Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto. Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość
Wanilia i Kardamonszklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
magiczna kuchnia Kasiłyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty
kulinarnyswiatdomipłynny) 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować podsypując je niewielką ilością mąki. Wyciąć pierniczki. Jeśli robimy pierniczki z większej
Mama GotujeObiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej
Pora coś zjeśćprzy okazji z nowym rokiem, mam dla Was również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki
Słodkie PrzyjemnościCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta.... Juhuuuu! Cieszycie się tak jak ja? A macie zaplanowane już menu? Czy raczej potrzebujecie pomysłów lub planowanie zostawiacie
Gotowanie to kochaniejest plan). Przyda się taka chwila oddechu od codzienności...Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepost na bloga, tak więc jest dopiero teraz.Takie choinki są świetną ozdobą na stole i są smaczne.Polecam. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 0,5 kostki masła 1 szkl. miodu 5 łyżek syropu klonowego 1 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 białko z jajka(...)cukrem pudrem a następnie dodać miód i syrop klonowy i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika
Moje domowe kucharzenietrzeba. Są do zjedzenia od razu po przygotowaniu.Mięciutkie, puszyste, a do tego grubaśne.Po miesiącu przechowane w metalowej puszce, będą też tak samo smaczne, jak świeżo upieczone ! Pierniki idealne ! Polecam, na pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe(...)mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy, posypujemy posypkami Delecta. Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków
Z Majeczką w kuchnimałe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę. Składniki: 2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka 3/4 szklanki oleju łyżka kakao(...)Sposób przyrządzenia: Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej - wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła, wymieszać. Ciasto dzięki temu będzie wilgotne a nie suche. Przełożyć do blaszki. Piec ok. 30 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
pieprzny smaczek