ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:103/300)

WYBORNY PIERNIK 110

kakao. Na koniec wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu piernika przekroić go na pół. Spód piernika posmarować dżemem, przykryć drugą częścią piernika. Wierzch polać stopioną gorzka czekoladą i obsypać obficie pokrojonymi orzechami laskowymi

Ciastka - domowe słodkości
łatwy piernik z kremem budyniowym... 148

potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło

W Mojej Kuchni Lubię
Temperatura i czas pieczenia ciast 210

minut Ciasto ucierane 170-180°C 150-160°C 40-60 minut Kruche ciasteczka 180-200°C 160-180°C 8-15 minut Kruche ciasto 200°C 180°C 25-45 minut Piernik 170-180°C 150-160°C 40-50 minut Sernik 160-170°C 140-150°C 60-80 minut Przeczytaj cały przepis - Temperatura i czas pieczenia ciast

AleTorcik
Ciasto francuskie innym sposobem 134

obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast

królestwo garów
Najlepsze Pierniki w czekoladzie na świecie 191

Przestudzić. Mąkę przesiać razem z przyprawą korzenną, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać Nasz miód wystudzony i jedno jajko. Zagnieść ciasto do gładkości, dolewając po trochę ciepłego mleka Rozwałkować placek o grubości 1,5cm do 2cm . Wykroić foremkami pierniki.  Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. rozpuścić w rondlu masło, mleko i czekoladę, dokładnie wymieszać Maczać z dwóch stron

pichciszto
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 166

ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik(...)też swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek.  Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko

Powiedz dietom nie
Jogurtowiec z owocami bez pieczenia + film 123

Jogurtowiec z owocami bez pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców.     składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo

Smakowite Dania
Sernik piernikowy 218

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Piernik z bakaliami 171

Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka(...)kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną i wystudzić. Białka utrzeć na sztywno. Pod koniec nie przestając ubijać dodać stopniowo cukier. Gdy cukier z białkiem będą dobrze ubite, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej

Na słodko lub wytrawnie
Ekspresowy piernik z powidłami. 388

łyżki miodu lipowego Skworcu Suche; 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu) 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; polewa czekoladowa do polania ciasta Przygotowanie; Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Domek z piernika 223

masła lub margaryny  250 g mąki 5 łyżeczek miodu łyżka kakao płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko  1/2 łyżeczki sody  1/2 proszku do pieczenia  + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste   dodatkowo :  lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy

charlotte gotuje
Korzenna tarta z czatni i bezą 126

piernika 1 jajko  1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka cynamonowe 139

także te tradycyjne, bo przecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej

365 dni dookoła kuchni
Łosoś w cieście francuskim 121

Składniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy(...)czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek

Z notatnika

Proponowane wyszukiwania