ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:96/300)

Pierniczki Magenbrot 145

pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy(...)łyżki kakao Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch.  Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Kulinarne życie
Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą) 114

zaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami. Składniki (12 babeczek) Ciasto jajko, roztrzepane 110 ml mleka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 150 g mąki 1,5 łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika 90 g cukru szczypta soli Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec

Słodkie inspiracje
Piernik na dżemie 215

dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę z sodą ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia  Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 131

czasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas  na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki(...)łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej  100 g masła  Sposób Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto. W razie, gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dosypać mąki. Z ciasta wykroić za pomocą foremek ciasteczka, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując odstępy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kuchenne aromaty
Ciasteczka w chrupiącej panierce (na drożdżach) 119

przed sobą ma się takie pyszności :D.A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie przyprawy do piernika. Panierka z cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej ( nie wiem dlaczego, ale tak właśnie mi smakowało, może(...)mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).Składniki:(ok. 40 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki jogurtu greckiego20  drożdżyPanierka:jajkoodrobina mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyłyżka przyprawy do piernikaWykonanie:Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, gałkę. Następnie dodajemy

Moje pyszne gotowanie
Piernik na święta 186

Co to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego

Aga w kuchni
Ciasto marchewkowe 167

ciasta więc efekt i wrażenia smakowe przerosły  moje najśmielsze oczekiwania. Tak wspaniałe ciasto, że upiekłam je raz za razem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju

Na słodko lub wytrawnie
Świąteczny korzenny piernik 74

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Murzynek 164

Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu!Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :)Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji, ja jednak miałam ochotę na polewę(...)tradycyjna :)A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 259

Jednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie

IMPRESJA SMAKU
Świąteczne pierniczki 1063

łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek) 102

przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj

Mania Wypiekania
Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! 114

dodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową nutą. Warto spróbować!     Składniki: 250g mąki pszennej 85g płatków migdałowych zmielonych na mąkę 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 85g masła 200ml miodu 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka(...)misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki migdałowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika *** *** Suche składniki mieszamy i dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-miodową oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową *** *** Całość dokładnie mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Ciasto wychodzi dość klejące, nie należy jednak dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia, w tym czasie zgęstnieje *** *** Następnie

Blog z Apetytem
Korzenny, delikatny piernik bez cukru 35

wyobrażają sobie jesieni  bez kawałka korzennego ciasta.  Do zestawu dołączcie tylko ciepłą kawę i zadumę czy tydzień temu, o tej samej porze dnia, nie było jakoś jaśniej.  Prawdopodobnie było. Moja dzisiejsza propozycja to kolejne ciasto bezkarnie odcukrzone. Erytrytol jako zamiennik cukru zyskał absolutnie moje uznanie, w tym pierniku również się sprawdza. Dziś zapisuję wersję szybką(...)być dość gęsta ) przelewamy  do formy keksowej - u mnie silikonowa,  więc nie wymagała wyłożenia papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy  około 45 - 50 minut w 170 stopniach. Przed wyłączeniem piekarnika, sprawdźcie patyczkiem czy piernik jest w środku suchy. Jeśli tak, wyłączamy grzanie,  zostawiamy wypiek około 10 minut w piekarniku,  po czym wyciągamy

Kronika Piekarnika
30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 74

przepyszny Piernik Staropolski umilał nam Święta, tak teraz Muffiny Ferrero Rocher umilać nam będą Nowy Rok. To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem. Takie Ferrero Rocher w formie muffinek. Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady(...)wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie! Świetnym dodatkiem okazał się krokant orzechowy , który już kiedyś tutaj Wam pokazywałam – np. przy okazji Miodownika

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania