ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem. Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty i pieczcie ciasteczka, którym nikt się nie oprze Smacznego Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła(...)dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Mieszaj początkowo jeszcze mikserem, następnie ręką wyrób ciasto. Włóż na około 8 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i odrywaj kulki, które wałkuj i lekko spłaszczaj. Za pomocą widelca nadaj im wzorzysty kształt. Rozkładaj na papierze do pieczenia zachowując
Zasmakuj KuchniKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna
Posadzone i zjedzonejest o połowę mniejszy. Obydwa pyszne. Ja dziś planuję zrobić swój i cały czas się waham, który przepis wybrać :). Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 300g miodu (polecam lipowy lub wielokwiatowy) 120g masła 40-50g przyprawy do piernika 110g cukru 60g mielonych migdałów 100ml mleka 2 jajka łyżka sody oczyszczonej Składniki na przełożenie: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki(...)dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały. Mąkę z dodatkami dodajemy do przestudzonego masła, a do tego
Mania WypiekaniaSzybkie i ł atwe w wykonaniu , ciasto marchewkowe. W smaku przypomina piernik. Jest puszyste i bardzo smaczne. Można zrobić masę z bitej śmietany i mascarpone, świetnie pasuje, lub oprószyć cukrem pudrem, też smacznie :) 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jajka (L) - 2 szkl. startej marchewki - 2 szkl. mąki -1 szkl(...)dodajemy przesianą mąkę, na zmianę z olejem. Wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko razem. Obraną i umytą marchewkę, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto pieczemy jakieś 45 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu oprószamy pudrem. *blaszka tradycyjna, w mniejszej będzie wyższe smacznego
Takie tam pichceniełyżki miodu 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu 1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 5 mm. 3. Na każdym
Gotowanie...to proste !oczyszczonej przyprawa do piernika 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com
RAROSSAblachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg). Cztery blachy wyłożyć papierem do pieczenia(...)całkowicie rozpuści, następnie odstawić do przestygnięcia. 3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. 4. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać ziemniaki, przestudzony miód i jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na mąkę, nie tak drobno jak w młynie, więc musiałam użyć
Domowa Cookierenka AgiKeto wuzetka dyniowo – pomarańczowa Ciasta dyniowe ciągle na fali No nie mogę się powstrzymać od tych dyniowych keto ciast . Każdy weekend to nowa okazja do zrobienia czegoś pysznego. I o ile moje produkcje są zazwyczaj w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej , to takie co weekendowe pieczenie jest chyba niezbyt dobre dla samej psychiki i ustanawiania zdrowej relacji(...)końcu to też jakiś nawyk albo idąc o krok dalej – uzależnienie. No ale jeść coś trzeba, więc czemu nie keto ciasta z dynią w roli głównej…? Tym bardziej, że mamy sezon, a wkrótce ciasta dyniowe zostaną pewnie wyparte przez pierniki i inne świąteczne wypieki . Keto wuzetka dyniowo – pomarańczowa – kulisy przygotowania A że byłam w posiadaniu purée z dyni
Modern Cave Girldojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle(...)gorącej masy przez sitko przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę. W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj
nietylkopasta.plciasto popełniłam kiedyś przez pomyłkę. Miałam zrobić piernik, ale tak jakoś zakręciłam się przy moim maluchu, że pomyliłam proporcje. Improwizując powstało przepyszne ciasto czekoladowe. Jest miękkie, wilgotne, raczej w stylu brownie niż puszystego murzynka. Dajemy do niego to na co mamy ochotę - czyli ciasto idealne. Dopasowuje się do gustu jedzącego - a nie odwrotnie :) I jeszcze jedna jego zaleta - robiąc
kawawszklancemnogość w ogródku... Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :) Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku
Lawendowe Niebowięc piernikami i to od dłuższego czasu. Bo najpierw popełniłam jedno piernikowe ciasto, które jakiś czas temu wskoczyło na bloga, a później upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy. Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 25 minut. (Warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony
Kuchnia w czekoladziePrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam
Cooking MonsterTrolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń…. ps. Kupując przyprawę do pierników zwróćcie uwagę(...)użyć w tym przepisie banana. Przygotowanie: pokrój dynię w drobną 0,5 cm kostkę. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju z przepisu, dodaj cukier dark muscovado, połowę przyprawy do pierników i dynię. Smaż wszystko razem 5 minut mieszając od czasu do czasu. Tak podduszoną dynię przestudź przez chwilę (wystawiłam po prostu na 5 minut na balkon) W misce zblenduj
greenscarf