Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie(...)masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić
Marder&Marder ManufactureMusiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem i piec 30 minut
Szczęśliwa kuchniaMusiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem i piec 30 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwiąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikmiód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski
Oka w rosole czyli KaFka gotujeciastem kruchym, a wszystko to ukryte w babeczkach z nadzieniem z banana, biszkoptów i mascarpone.Ponieważ klimat świąteczny powoli zaczyna wkraczać do kuchni, użyłam dziś przypraw korzennych do ciasta kruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowymSkładniki:ciasto100g masła200g mąki tortowej50g cukru pudru10g cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki(...)gęstej śmietany 18%nadzieniebanan4 łyżeczki cukru4 łyżki mascarpone6 okrągłych biszkoptów(opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypaniaodrobina soku z cytryny Wykonanie:- z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce- w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić blenderem
Smakołyki Berenikiprzypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g margaryny 100 g miodu 1 jajo 1 ½ łyżeczki sody Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. + 1 łyżka kakao + słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i ponownie ucieramy. WYKONANIE: ciasto z kulkami krem biszkopty nasączone w herbacie rumowej lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami) Smacznego
Domowe ciastaMoje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Polecam! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 200 g miodu 50 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier(...)szkl. cukru pudru 2-3 łyżki wody/ soku z cytryny Dodatkowo: 40 połówek orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną. Dodać jajka i przestudzony miód z cukrem. Wszystko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, wmieszać je do ciasta. Z ciasta uformować kulę
Nastoletnie Wypiekanieziemniaczanej lub ryżowej 250 g miękkiego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 1-2 łyżeczki cynamonu innej przyprawy [ kardamon, anyż, przyprawa do piernika] Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez około następnie godzinę.Następnie ciasto rozwałkować . Foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić do piekarnika
Moje domowe kucharzeniecukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy
Na moim talerzuzamiast myśleć pomału o nadchodzących świętach, wygrzewam się na działce w ciepłych promieniach słońca. Nic się nie stanie, jeśli w tym roku prezenty kupię później a zamiast piernika długo dojrzewającego upiekę czekoladowe ciasto. Jedynie likier cytrusowy nie może czekać. W sklepach zaczynają pojawiać się dojrzałe cytrusy z Europy. W połowie listopada zaczynają się zbiory cytrusów w krajach śródziemnomorskich. Do Polski
Kasia i jej kobiecy światbłąd, bo wędzone są mniej słodkie i mają głębszy dymny smak, który ze zwykłego ciasta potrafi wyczarować coś niezwykłego. Podobnie jest z przyprawą ras el hanout. Kupimy ją na allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie(...)nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako nie oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt
Ugotowane pozamiatanewiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto
Milion SmakówŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowoBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifeMąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli
NA MOIM TALERZUpieczenia 120 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cała jeśli kupna 2 jajka Z mąki,cukru pudru,ciepłego miodu,proszku do pieczenia,masła,przyprawy do piernika oraz jajek wyrobić gładkie ciasto,odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny(nie lodówka). Piekarnik rozgrzać do 180st C .Rozwałkować ciasto na ok 2mm płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce
Niespełnione zdolności kulinarneKolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki
Apetyt na ZieloneSernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny lub do ostygnięcia
Smakowy Rajzakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną
Słodkie Przyjemnościnależy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. Inne słodzone stewiąSkładniki na 1 porcję:1 ugotowany i starty burak1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki
Czarnawisienkapierników,1 łyżeczka sody,2 jajka,1/2 kostki masła,Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchniSkładniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na
SMYKWKUCHNI