ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:84/300)

Korzenne ciasto marchewkowe 149

szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, 2-3 marchewki Korzenne ciasto marchewkowe Wykonanie W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy(...)olejem. Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do malej,  podłużnej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest

Pyza i Surówka
ekspresowy piernik 216

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z dynią i jesienna dekoracja stołu! 90

upiec coś dobrego!  Dzisiaj mam dla Was przepyszne sezonowe ciasto- Tartę Pumpkin. Pyszny kruchy spód ciasta, gładka, kremowa i sernikowa masa z dyni, z głęboką nutą pomarańczy i przypraw korzennych to strzał w dziesiątkę! Całość ciasta zwieńczona lekką bitą śmietaną, prażonymi orzechami laskowymi i korzennymi piernikami. Ta tarta jest fenomenalna, koniecznie musicie zrobić ją tej jesieni!  Do przygotowania(...)ciasta typu tarta, warto wyposażyć się w odpowiednią formę do pieczenia. Jestem zwolennikiem porcelanowych form do pieczenia, z kilku powodów. Zdecydowanie szybciej i prościej utrzymać formę w nienagannej czystości. Ciasta nigdy mi się nie przypalają na brzegach i ostatni powód- po prostu taka forma pięknie się prezentuje na stole. Nie muszę już używać dodatkowej patery, wystarczy ciasto postawić na środku

SMYKWKUCHNI
Miodownik 427

Ciasto jest wspaniałe!!! Wymaga niestety sporo pracy, ale warto! :) Placki miodowe: 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżka sody 1 szkl cukru 3 jajka 300 g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu przyprawa do piernika Miód z mlekiem(...)lekko podgrzać stale mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć z mąką, margaryną i przyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut

kuchcikownia
POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA 185

Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu.  Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski!  Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca(...)masę czekoladową. Na koniec dodajemy resztę składników czyli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc). Następnego dnia wyciągamy masę z lodówki i za pomocą  łyżeczki formujemy

Walijskie Pichcenie
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 147

Toruńskie", kakao rozpuszczalne do posypania. Katarzynki to ikona Toruńskich Pierników – są produkowane nieprzerwanie od setek lat. Katarzynki nie oblewane w najwyższym stopniu nawiązują do tradycyjnego wyrobu pierników. Do ich produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą.  Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki

Moniki Smakołyki
Piernikowe witraże ośnieżone 148

się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaje sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko. Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto(...)zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuje ciasto cienko na 2 mm. Foremką w kształcie serca i szklanką wycinam pierniki. W połowie pierników wycinam serca a w drugiej połowie gwiazdki małymi foremkami. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni góra dół. Pierniki układam na blaszce

wesoła kuchnia
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 199

zużyjecie całego zapasu mąki pszennej, możliwe też że będziecie potrzebować jej trochę więcej (np. jeśli w kuchni jest bardzo wilgotno, bo przed robieniem pierników gotowaliście zupę albo ziemniaki do obiadu). Lepiej mocniej podsypać sobie ciasto na stolnicy niż dosypywać mąki bezpośrednio do niego – zostanie lżejsze, bardziej sprężyste i lepiej będzie rosnąć. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji. Każdą porcję(...)około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów – podrosną. Moje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy

Karo in the Kitchen
Mocno śliwkowy piernik z kaszy jaglanej 187

Ciężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂 Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki

Wiszniówka
Świąteczny piernik ze śliwkami 140

Smaczny, pachnący, wilgotny… to jest wszystko co wymagamy od idealnego piernika. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 5

Kocham Czekoladę
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 205

Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały(...)słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
babka piernikowa 147

rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy

Domowy Smak Jedzenia
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 196

cukier, gdy dodamy już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zwiększamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwiększamy temp. do 150*C i pieczemy kolejne

chili & sugar
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 116

Dziś zapraszam na nieco nietypowe ciasto, czyli ciasto którego jednym ze składników jest... burak. Tak, tak, to nie błąd w druku. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki przyprawom korzennym, które dodałam. Będzie idealną propozycją na świąteczny stół. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie do niego więcej cukru. Maje ciasto wyszło dosyć płaskie

Kulinarne przygody Gatity