jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami. Aby wykonać mus z jabłek i pigwy musisz obrać owoce(...)Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem
Mango Papajacierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI Składniki na około 50 pierniczków 300 g mąki(...)cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując
KurnikowoŚwiąteczne miękkie pierniczki Składniki : Ciasto kakao - 5 łyżeczek miód prawdziwy - 1/2 szkl mąka 4 szkl cukier - 0,5 szkl soda - 2 łyżeczki przyprawa do piernika - 1 opak śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki mąka - 4 szkl + trochę do podsypki żółtka jaj - 2 szt jajko całe - 1 szt masło - 200 g sól - szczypta powidła śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki(...)ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto
Kuchnia Danusiwcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę
Smaczne Zdroweszaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta. Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;) Ciasto 1 szklanka wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki 5 jaj Zagotować wodę wraz z margaryną, zestawić z ognia, dodać mąkę, bardzo szybko wymieszać
Kuchenne aromatyWitajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka(...)przyprawy do piernika 1 łyżka kopiasta cynamonu 1 łyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera 2 foremki PapilArt Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą
Sama słodycz i szczypta chiliEkperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :)Składniki:Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 50 ml mleka- 70 g margaryny- 1 jajko- 1 szklanka cukru- 1 łyżka płynnego miodu- 1 i 1/2 łyżeczki sody- szczypta soli- 2 łyżeczki przyprawy do piernikówKrem:- 350 ml mleka- 1/2 szklanka cukru- 1 kostka masła- 2 żółtka- 1 opakowanie budyniu waniliowegoDekoracja(...)łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechówPrzygotowanie:W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie
Zainspirowana w kuchniChoinka piernikowa Składniki : Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 2,5 szkl mleko - 1 szkl olej - 1/2 szkl cukier - 1 szkl kakao - 2 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 3 łyżki Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy Dekoracja: perełki(...)zmiksować. Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto , ostudzić. Krem : Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno. Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym. Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiMiksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie - ja do jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę
Piekę, bo lubiębardzo drobno posiekać. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki
Oryginalny smakdowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier(...)cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej
Moje Kuchenne Rewelacjemieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem ) 1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. 2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. 3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie(...)piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżeczka sody200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem )1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski.3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie(...)piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 75 g drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 75 g serka śmietankowego (np. Almette(...)łyżki soku z limonki Wykonanie: Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać. Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut
zadanie-gotowanie