ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:89/300)

Nadziewane pierniczki w czekoladzie 149

lepsze! Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: 170 g miodu 100 g masła 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 420 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 jajka Dodatkowo(...)marmolady 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Ciasto: Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać z śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą. Wszystko zmiksować do połączenia

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka korzenne z miętą 152

mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier

Smak mojej kuchni
Słodkie upominki - renifery z piernika 136

innych zwierzaków), przepis na pierniki możecie sprawdzić tu.Jeśli decydujemy się na duży kształt piernika, z którego przy przenoszeniu łatwo mogą odpaść cieńsze elementy, warto rozwałkować ciasto już na papierze do pieczenia.Do dekoracji pierników świetnie nadaje się lukier z białek (przepis znajdziecie tu). Możecie wykorzystać także bakalie, cukrowe ozdoby, cukiereczki, a nawet żelki. Do wykonania opakowania potrzebny będzie celofan (pojedyncze

Ciastkozercy
Muffiny piernikowe 141

łyżki mąka - 1 i 1/3 szkl mleko - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl jajko - 1 szt soda - 1 łyżeczka przyprawa do piernika - 0,5 opak Dodatkowo : polewa czekoladowa posypka cukierkowa kolorowa tłuszcz do formy Przygotowanie : Ciasto Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Do utartego jajka

Kuchnia Danusi
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 100

Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki(...)prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut. Piernik  można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami. Smacznego :) Seria: Kohersen przepisy Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka

Cztery Fajery
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 112

jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami.  Aby wykonać mus z jabłek i pigwy musisz obrać owoce(...)Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu.  Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem

Mango Papaja
Pierniki Anety - przepis 120

cierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować  i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI  Składniki na około 50 pierniczków 300 g mąki(...)cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując

Kurnikowo
Świąteczne miękkie pierniczki 181

Świąteczne miękkie pierniczki   Składniki : Ciasto kakao - 5 łyżeczek miód prawdziwy - 1/2 szkl mąka 4 szkl cukier - 0,5 szkl soda - 2 łyżeczki przyprawa do piernika - 1 opak śmietana kwaśna - 4 pełne łyżki mąka - 4 szkl + trochę do podsypki żółtka jaj - 2 szt jajko całe - 1 szt masło - 200 g sól - szczypta powidła śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki(...)ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć rondel z ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto

Kuchnia Danusi
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 641

wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gorącymi powidłami smarujemy przekrojony piernik (wówczas najlepiej się skleja), ja posmarowałam także cienką warstwą górę

Smaczne Zdrowe
Karpatka 98

szaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta.  Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;)    Ciasto 1 szklanka wody 125 g margaryny  1 szkl. mąki 5 jaj Zagotować wodę wraz z margaryną, zestawić z ognia, dodać mąkę, bardzo szybko wymieszać

Kuchenne aromaty
Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt. 132

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam  w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt.  Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :)  Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka(...)przyprawy do piernika 1 łyżka kopiasta cynamonu 1 łyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1  szklanka posiekanych orzechów włoskich   2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera  2 foremki PapilArt   Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik królewski 162

Ekperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :)Składniki:Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 50 ml mleka- 70 g margaryny- 1 jajko- 1 szklanka cukru- 1 łyżka płynnego miodu- 1 i 1/2 łyżeczki sody- szczypta soli- 2 łyżeczki przyprawy do piernikówKrem:- 350 ml mleka- 1/2 szklanka cukru- 1 kostka masła- 2 żółtka- 1 opakowanie budyniu waniliowegoDekoracja(...)łyżki miodu - 2 garście posiekanych orzechówPrzygotowanie:W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i miód. Mieszamy i studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie

Zainspirowana w kuchni
Choinka piernikowa 147

Choinka piernikowa Składniki :  Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 2,5 szkl mleko - 1 szkl  olej - 1/2 szkl  cukier - 1 szkl   kakao - 2 łyżki  przyprawa do piernika - 1 opak  soda - 1,5 łyżeczki  powidła śliwkowe - 3 łyżki  Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy   Dekoracja: perełki(...)zmiksować.  Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto , ostudzić. Krem : Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno. Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym. Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 380

Miksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie - ja do jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania