ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:81/300)

Murzynek z malinami na oleju 378

rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju.Murzynek z malinami na olejuSkładniki:2 jajka360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki)300 g cukru

UgotujmyTo.pl
Pierniki świąteczne 332

jajka Składniki na lukier królewski Jak zrobić pierniki świąteczne? Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. Margarynę roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto rękami lub w stojącym mikserze. Gotowe ciasto wałkujemy(...)przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Warto mieć je na oku – im cieniej rozwałkujemy ciasto na pierniczki, tym szybciej się upieką. Gotowe pierniki możemy dodatkowo polukrować lukrem (np. królewskim ). U mnie w domu obowiązkowo trzeba było przyklejać też na nie bakalie, cukrowe koraliki, a nawet żelki – obowiązywała dziecięca

Ciastkozercy
Pierniczki malowane 184

żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też .Pierniczki upiekłam z przepisu ( z małą modyfikacja  ) znalezionego w starej gazetce z 2003 roku "Ciasta świąteczne "Co roku testuję co raz to nowe przepisy na pierniki i ten jak na razie jest w czołówce , bo nie dość ,że szybko się robią i nie trzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi

Malinowa Kawiarenka
Święta, święta, święta 153

niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania

Na moim talerzu
Przepisz #191 🎄 Świąteczne pierniczki (bez glutenu) 158

tylko jednego rodzaju mąki np. 30 dag mąki gryczanej lub owsianej  Wykonanie Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, rozpuszczony olej kokosowy, jogurt, miód oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy w twarde ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy(...)lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy (można to zrobić przez papier do pieczenia wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do wałka). Wykrawamy pierniki. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Pierniki dekorujemy w dowolny sposób - na przykład rozpuszczoną gorzką

Health-Fit-Life
Święta, święta, święta 194

Kapusta postna (później powstaję z niej bigos)9. Jagły zamiast kutii10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też

NA MOIM TALERZU
Sernik dyniowo – piernikowy 136

Pachnący Świętami sernik dyniowy z przyprawą do piernika i skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu

Oryginalny smak
Szybkie ciasto piernikowe 116

Cześć! To ciasto jest wspomnieniem mojej szkoły podstawowej i zajęć technicznych Prócz obróbek w drewnie, zabawami z młotkiem i imadłem gotowaliśmy i piekliśmy. Była to wielka frajda :) Jednym z ciast, które piekliśmy na zajęciach był murzynek. Jednak przez lat dwadzieścia parę zdążyłam robić je w różnych wersjach. Dzisiaj wersja piernikowa.  Ciasto jest naprawdę banalne i przez tyle(...)szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko. Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę. Przelałam ciasto do formy ( ja miałam foremkę 21x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Kiedy ciasto przestygło, przekroiłam

Pieprzyć z Fantazją
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 169

potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK

Wypisz Wymaluj
Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa 139

mogłam obojętnie przejść obok stollena. To rodzaj bakaliowej strucli rodem z Niemiec, a drezdeńskie stolleny swoja popularnością mogą równać się z angielskim keksem albo naszym staropolskim piernikiem. Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się ok 1330 roku, początkowo było to proste ciasto z mąki, wody, drożdży i oleju, jednak z czasem przepis został wzbogacony o suszone i kandyzowane owoce, rodzynki

Obiad gotowy
Tort świąteczny 250

cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia(...)cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut

Ala piecze i gotuje
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 147

stolnica. Wejście sie k ō nsek 33 ciasta, posypcie na stolnica i nudelkula trocha m ō nki i rozwałkujcie sie te ciasto tak na 0,5 cm. Tera powyciskejcie sie w nim jake tam mołcie 34 forymki, pierniki na blacha(...)pieca na 8-12 minut (wszysko zależy łod pieca). Dejcie poz ō r, 35 żeby niy b ō ły 36 za ciymne. Do ciasta, co W ō m zostało po wyciśniyntych piernikach, dobiercie sie trocha nowego i jedziecie dalyj z t ō m robot ō m. Jak już wszyske s ō m 37 upiecz ō ne, to sie chwila odpocznijcie

Chop w kuchni
Kostka piernikowa 157

mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku

Cynamonowe szczęście
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 159

tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu(...)naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.  Uwagi co do wykonania piernikaPiernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy

Krakowskie smaki Ani
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 233

kokosowego 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* 2 jabłka 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski(...)jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników). Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania