ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:80/300)

Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową 174

Pierniczki zrobimy w kilka chwil i nie musz ą  leżakować. Są mięciutkie i pachnące. Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem. Wesołych Świąt  moi kochani 💕 Składniki: ciasto na pierniczki: mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta, mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki, cukier brązowy pół szklanki, miód 3 łyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika

kulinarne odsłony pati
Świąteczne pierniki z pieprzem 276

rozpuszczamy cukier, miód i masło i dodajemy mąkę i przyprawę do piernika (ja dodałem 3 opakowania). Dodajemy również kakao – ilość zależy od tego, jak bardzo czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi

MarcinChef
Czekoladowe ciasto z daktylami 290

zakupie chodziło mi po głowie jakieś szersze wykorzystanie niż zjedzenie ich samych w sobie. Tak powstało ciasto czekoladowe z daktylami. Daktyli w nim w sumie nie czuć - ciasto podobne jest trochę do piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako

Z butelką mleczka w tle
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi” 144

ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki(...)efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć

Wiem co jem
Piernikowe ludziki 155

wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką

Świat Ciasta
Ciasto piernikowe z burakiem 137

polewa bardzo czekoladowa i mały dietetyczny grzeszek - kolorowe posypki. Wybaczcie mi, ale nie mogłam się powstrzymać - są urocze! A ciasto finalnie wygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie?  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej  2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Do jednej miski przesypujemy składniki suche: mąkę orkiszową, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.  Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe.  Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciastaCiasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez

Kuchnia Ellie
Pierniki bez glutenu i jajek 157

łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące

Kuchnia bezglutenowa
Piernik na prażonej mące żytniej 128

czekoladę, dodać powidła i wlać olej.Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników.Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta.* inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole** proponuję odstawić piernik w całości, a dopiero dzień przed podaniem przekroić na pół i przełożyć marcepanem oraz powidłami i polać polewą

Kraina Miodem Płynąca
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 92

szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka(...)wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy. 1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną. 3. Pieczenie: Układamy na blaszce i pieczemy około 35-35 minut w temperaturze

Izabelawkuchni
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 379

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe  Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki

Mania Gotowania
Tarta piernikowa 149

jednolitą masę. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło i mieszamy aż polewa zacznie nam gęstnieć. Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy. Mamy nadzieję że ta nasza wersja piernika przypadnie Wam do gustu Smacznego

Kuchenne Wariacje
ekspresowa chatka z piernika 129

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki(...)cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 min. w temp. 175 st.C. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 184

korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się(...)misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier puder, sodę, kawę Inkę, cynamon, suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku

Poezja smaku
Piernik z piwem 213

ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C,  a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy

Luźna Kuchnia