Piernik dwa dni dojrzewający. Koleżanki z pracy stwierdziły, że smakiem przypomina on popularne Katarzynki. Jest bardzo smaczny. Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami(...)Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam. Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21x24 cm. Można oczywiście upiec w keksówkach dwa osobne placki. Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach. Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą. Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła
Pieprzyć z Fantazjącukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny
Gotuję Testujępomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy
słodki bratekKolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy
Kuchnia MagdaLenyKolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy
Kuchnia MagdaLenyWilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe. *foremka 25*34 cm Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek mleka 400 g dżemu porzeczkowego 125 g masła 5 łyżek miodu łyżka kakao 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru(...)Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać miód, następnie mąkę, i masło oraz 200 g dżemu Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest świąteczny piernik. Jeszcze nie zdecydowałam, z którego przepisu go wykonam. Poniżej przepis na szybki i prosty piernik na jogurcie. Piernik na jogurcie wychodzi puszysty i wilgotny. Od Ciebie zależy w jakiej formie go upieczesz. Ciasta wychodzi dość sporo także proponuję 2 keksówki lub tortownicę o śr 21 cm. Piernik na jogurcie(...)Rozpuść masło w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Połącz w misie mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i dokładnie wymieszaj. Utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i miód.Zmiksować. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki z miski, a pod koniec gdy ciasto będzie gładkie dodaj przestudzone masło i powidła. Wymieszaj lekko, do połączenia składników. Ciasto wyłóż
Rusty ForkCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. To może być piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe i przyprawy korzenne nadają mu wyborny smak. Składniki: Ciasto (keksówka 36x12cm): 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu naturalnego płynnego 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody(...)delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając
Pyszności Słodkościjest to oryginalny piernik , lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta . Składniki Mąka 2 szklanki Soda oczyszczona 2 płaskie The post Szybki piernik z powidłami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo smaczny piernik o niezwykle korzennym aromacie. Do jego przygotowania potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 1 szkl cukru 150
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyłyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym) masłem. Dodać przypry do piernika i zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę wylać na ciasteczkowy spód i powtykać pierniczki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC(...)przez około 10 minut. Następnie w 140 °C 40 minut. Ciasto schłodzić przed podaniem. PS. Niestety nie wiem skąd pochodzi przepis bazowy, ale jeśli kiedyś na niego trafię z wielką przyjemnością was o tym poinformuję, gdyż pomysł na " topienie" pierników jest genialny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytróżnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:) Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt alkoholem, myślę, że rum sprawdziłby się tutaj idealnie(...)pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki:ciasto:2 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia6 jajekmasa:budyń czekoladowykostka margarynytabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie
ciastkarnia na kruchym spodziektóre nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja wprawdzie upiekłam dojrzewające pierniki staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie
W mojej kuchniktóż nam zabroni ;), jednak to właśnie w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową(...)Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę i podgrzewać na niedużym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania
Opowieści z piekarnikamnie pierniczki były cieńsze, więc wyszło ok. 45 sztuk, jeśli ciasto będzie grubsze ich ilość się zmniejszy): (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") 40 g masła 1 czubata łyżka miodu 25 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko ewentualnie mleko dekoracje: lukier, cukierkowe ozdoby(...)przestudzony płyn maślany, wymieszać i wyrobić rękoma nieklejące się ciasto (jeśli będzie bardzo twarde lub sypkie dodać trochę mleka, aż masa stanie się plastyczna). Wyrobione ciasto rozwałkować (jeśli chcemy grubsze pierniki to na ok. 5-7 mm, jeśli cieńsze to na ok. 3-4 mm) i wycinać kształty pierniczków. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze
Simply Food