ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:64/300)

Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 198

oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego

moj przepis na
Piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą - Dr.Oretker 202

Mega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :) ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony? 'piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą' Składniki: - 2 jajka + 2 żółtka - 100g masła - 200g gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki(...)rozpuszczone masło z czekoladą. Delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Masę przelać do formy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C). Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień). Wystudzić. Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą śliwkową. Oblać polewą (gotową lub przygotowaną wg tego przepisu ). Smacznego! * źródło przepisu : blog 'Kuchnia pełna smaków

CookYourself
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 2 184

dobry!W weekend pisałam Wam, że to już czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego, aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt.Jak pamiętacie z tego ciasta postanowiłam upiec duży piernik, jak również małe pierniczki. Jak upiec małe pierniczki dowiecie się tutaj.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Miękkie pierniczki z nadzieniem 114

jeszcze raz. Ciasto powinno być dość luźne, trochę lepkie. Miskę z ciastem przykryć folia, odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Gdy ciasto odleżakuje, stanie się nieco gęstsze i twardsze. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok 5mm, na połowę wyłożyć niewielką ilość nadzienia w dość sporych odstępach, przykryć druga połową ciasta, dociskając lekko(...)okolicach nadzienia, żeby nie było pustej przestrzeni. Foremkami wykrawać pierniki i układać na blasze wyłożonej papierem. Ciasto można od razu wałkować na papierze do pieczenia, żeby nie przekładać pierniczków na blachę. Pierniczki z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 8-10 minut w temp. 170stC. Upieczone pierniczki ostudzić. Można polać polewą lub polukrować. Polewa: czekoladę rozpuścić

Obiad gotowy
Piernik z powidłami i masą kokosową 695

jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki

Ala piecze i gotuje
Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) 174

głowy pomysł na takie ciasto. Już prawie grudzień, u mnie za oknem biało – gałęzie uginają się pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę, piekąc aromatyczne ciacho z korzennymi przyprawami Wiem, że pewnie niektórzy z was powiedzą, że najlepszy piernik to ten tradycyjny, dojrzewający(...)dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba Świąteczny klimat gwarantowany, więc może… #OlejKonwenanse i spróbuj piernika w wersji 2.0? Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto: 120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Fitkot
Piernik 168

Święta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na  piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową jak kto woli(...)piekarnika 5 łyżek powideł pokrojone orzechy włoskie Wykonanie: Masło, cukier, mleko i kakao zagotować. Masę studzimy i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Piec 40 min. 190st.- aż ciasto zacznie odstawać od formy. Składniki są na małą blaszkę 23x28 lub keksówka

Kubki smaku
Zimowe ciasto czekoladowe 183

Pozbawiona więc złudzeń przygotowałam na osłodę ciasto, niestety ciągle w zimowym klimacie. Ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem składniki 130 g gorzkiej czekolady 150 g masła 160 g mąki 3 jajka 120 g cukru + 40 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli 2 jabłka wykonanie Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej(...)pozostały cukier (40 g), a następnie układamy przygotowane plasterki jabłek. Najlepiej układać je tak by lekko zachodziły na siebie. Na jabłka wysypujemy cynamon (ja użyłam przyprawy do piernika). Na koniec wykładamy ciasto. Ponieważ ma ono konsystencje musu najlepiej porozkładać ciasto równomiernie łyżką, a dopiero na końcu wyrównać. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Po upieczeniu gdy lekko

Przysmaki Karolki
Dietetyczny piernik z fasoli (bez cukru) 239

ksylitolu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej) - 100 g PRZYGOTOWANIE Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do fasolowego ciasta po łyżce wciąż(...)mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik. Zostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego!    Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Pociąg z piernika 149

grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać, dodać miód z masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę. Przygotować szablon pociągu. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką(...)ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W okna można włożyć pokruszone landrynki. pierniki piec w  temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut. Zostawić na blaszce aż pierniki wystygną lub studzić na płaskiej powierzchni. W przypadku

Mama Gotuje
Piernik staropolski (długodojrzewający) 155

W tym roku po raz pierwszy będę piekła piernik długodojrzewający. Dużo się naczytałam o jego pysznym smaku, dlatego mam nadzieję, że się nie zawiodę. Zdjęcia i

Bullio
,,Domek z piernika’’ 156

Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy(...)cukrem pudrem, następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą

Podróż w kulinaria