ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:55/300)

HOLENDERSKIE PIERNICZKI KRUIDNOTEN 130

proszku do pieczenia (dałam ½ płaskiej łyżeczki) 50g brązowego cukru ½ łyżeczki ciemnego kakao ( jeżeli w przyprawie do pierników w składzie występuje kakao to już nie dodajemy go do ciasta) 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 50g miękkiego masła 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mleka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do pierników

Słodkie zapomnienie
Pierniki Katarzynki 1798

papierem do pieczenia. 2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.  4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę. 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 151

Dziś zaprezentuję Wam jeszcze jeden  świąteczny wypiek, piernik o smaku czekolady i korzeni, wilgotny z śmietanowo- owocową masą. Pięknie prezentuje sie na światecznym stole. Świąteczny piernik czekoladowy z mango ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 szklanka śmietanki kremowej 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki  cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka(...)kremową w rondelku na  małym   ogniu. Dodaj przyprawę do piernika. Ostudź.  Jaja zmiksuj z cukrem dodając ostudzoną masę czekoladową i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.   Wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm

Gotuj Sam!
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 165

masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Lukier królewski: 1 szklanka cukru pudru 1 białko kilka kropli soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto piernikowe Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści(...)podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego fasady

Food Square
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 121

migdałów. W tym wpisie także skupiam się na grudniowych słodkościach, czyli piernikach. Są podstawowym elementem okresu bożonarodzeniowego w naszym domu. Obowiązkowo muszą być domowej roboty, obowiązkowo lukrowane - tym razem lukrem królewski. Obowiązkowo zjedzone tuż przed Wigilią. Poniżej znajdziecie zatem przepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz(...)mikserem. Na stolnicy rozsypuję niewielką ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między 5 - 7 mm i wycinam kształty foremkami. Układam każde "ciastko" na blasze w niewielkich odstępach, pierniczki rosną.  Skrawki ciasta zagniatam z kolejną porcją i powtarzam czynność wycinania do wykorzystania masy.  Pierniki pszenno-orkiszowe piekę ok. 8-10 minut w nagrzanym piecu

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy 140

najlepiej własnej) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach. Z podanych składników wyszło dwie blachy

AZgotuj!
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 187

ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie każdego rodzaju ciasta: sernika, makowca, piernika z kremem itd. Po świętach wspaniale sprawdzi się do wypieku tortów Jeśli chcecie, aby Wasze wypieki miałby bardziej świąteczny wygląd warto zaopatrzyć się formy okazjonalne np. z motywem

Słodkie okruszki
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 156

masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową gotowy piernik studzimy i dopiero zimny przekrawamy na pół i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą czekoladową. Źródło: http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/12/piernik-kakaowy-mojej-babci-i-mojej.html

Słodkie zapomnienie
MIĘKKIE PIERNICZKI 133

się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną.  Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI  250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka(...)grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.  Dekorujemy pierniczki

cool and minty
Pełnoziarniste pierniki 120

olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie(...)pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 175

Odkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne

Mama z miasta
Ekspresowy piernik 237

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pyszny piernik 501

sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.Mieszamy

Słodkości i nie tylko
Świąteczne pierniczki – przepis 86

też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje Wykonanie: Miód(...)zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też

Strefa Zdrowego Żywienia

Proponowane wyszukiwania