ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:53/300)

Piernik z truskawkami i cytrynową pianką 174

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i  galaretką. Całkiem niezłe połączenie.Składniki: Piernik:40 dag mąki0,5 kostki margaryny25 dag cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki kakao0,5 opakowania przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody Pianka:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka wody1 opakowanie(...)szklanki mocnej, słodkiej herbaty Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180  stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe

Praktyczna pl
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 251

swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się

Grahamka, weka i kajzerka
Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką 243

rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny(...)rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Ciasto:Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 106

nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy(...)kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7-8 minut Z tej ilości składników otrzymałam dwie blachy pierników.  Do ich ozdobienia używamy domowego lukru. Miksujemy

Kuchnia co dnia
Piernik staropolski 309

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)pysznego ciastka będziecie mogli np. stworzyć prawdziwego piernika, z pieprzem, takie jak dawniej na stołach dodawali do wszelkich potraw”. Koniec. Jeżeli jeszcze się zastanawiacie, jakie ciasto zagości na Waszym wigilijnym stole, to polecam właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski piernik, najlepszy

mojewypiekiinietylko
Ciasto czekoladowe z polewą 219

ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Cream 2 jajka 50 g posiekanej czekolady Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżka kakao 3 łyżki zimnej wody Do posmarowania: powidła śliwkowe Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 176

wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika i kakao dla koloru, a gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie. Wyszło bosko! Ciasto pachnie fantastycznie, jest mięciutkie i lekko wilgotne od gruszek, smakuje(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo szybki piernik 966

naprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom(...)piernika  szczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy) 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę   Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto

Simply Food
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 496

kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi  - Składniki:Ciasto:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135 g masła2 szklanki mąki2 jajkałyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika Masa:2 szklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy(...)ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Ciasto powinno spędzić co najmniej dwa dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika.     Moje posty

Słodka Strona
Piernikowe choinki 165

cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 173

miodu (dałam syrop z mniszka, w oryginale było 400 g ale pomyliłam się w wykonywaniu i w sumie nie wyobrażam sobie jak rzadkie byłoby ciasto z taką ilością) 2 opakowania przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 jajka 2/3 szkl. mleka 2/3 kostki margaryny Cukier, miód i margarynę rozpuścić w garnku. Dobrze ostudzić. Ciepła mieszanka potrzebuje więcej mąki. Z racji niskich(...)miski. Wlać na nie naszą ostudzoną mieszankę. Mleko wlać do garnka po miodzie, opłukać garnek i wylać do ciasta. Dodać roztrzepane jajka. Dobrze wyrobić ciasto (jeśli wyjdzie bardzo rzadkie dodać mąki, ten piernik nie dojrzewa długo, więc sam bardzo nie stwardnieje) Odstawić do lodówki na dobę . Następnego dnia wyjąć sobie z 10 min wcześniej ciasto z lodówki. Rozwałkowywać

W kuchni bez szafek
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 172

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona żurawina  do dekoracji: polewa  czekoladowa deserowa  biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski

Gotuj Sam!
Piernik z Inką. 124

Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie(...)podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać. Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę. Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie ciasto korzenne 125

Ostatnio naszła mnie ochota na piernik ale nie miałam zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni więc upiekłam ekspresowe ciasto korzenne. Pachnie cudownie i szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie domowych powideł —>KLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania