ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:61/300)

Piernik marokański z ras el hanout 137

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne(...)szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie   Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy z przyprawy. Przelewamy

Ugotowane pozamiatane
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15479

bardzo smaczne. Ja z przezorności zmniejszyłam ilość cukru w cieście i masie z 1 szklanki do 3/4 – jeśli natomiast lubicie ciasta słodkie, zróbcie z większą ilością cukru. Ciasto: 400 g pierników lukrowanych, bez nadzienia 8-9 jajek 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka(...)Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy

Smaki Na Talerzu
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls 119

minerałów - w 100 g znajduje się ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy B. Cukier Muscovado z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku pierników i ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Uwaga: Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wstawiamy je do wyrośnięcia do lodówki. Przepis został także przystosowany do wykonania w robocie Kohersen

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 152

może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba

głodny alergik
świąteczny keks 140

Jednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno(...)pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik marchewkowy z polewą serową 167

Ciasto pochodzi z mojego najstarszego, pożółkłego zeszytu kulinarnego. Piekłam je bardzo dawno temu i nie pamiętam, kto mi zdradził ten przepis. Piernik im starszy tym lepszy i tak samo jest z tą recepturą. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej. Piernik marchwiowy jest wilgotny i chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje(...)klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka była warzywem, Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego dżemu w krajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się

To co kocham
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 135

Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku

Zasmakuj Kuchni
Wigilijna Gwiazdka 4884

Wigilijna Gwiazdka Pieczenie pierników, to świąteczna tradycja, ale również czekamy za naszym ulubionym ciastem. Pyszne ciasto kakaowe z orzeszkami i masą jogurtową z piernikami. Składniki na tortownicę 24 cm x 24 cm ·        6 jajek ·        1 szklanka cukru ·        2 szklanki mąki pszennej(...)miksujemy mikserem, dodając śmietanę 36 % i cukier puder. 10.     Wlewamy galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. 11.     Pierniki drobno kroimy i łączymy z masą. 12.     Masę wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. 13.     Dekorujemy startą czekoladą. 14.     Ciasto gotowe. 15.     Smacznego

Kulinarna Chwila
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 166

blogu pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych daktyli pół(...)suchych składników, połowę masy daktylowej i zmiksować. Dodać resztę suchych składników i masy daktylowej, raz jeszcze dokładnie zmiksować całość. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać. Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek do szaszłyków w środek

Słodkie inspiracje
Ale piernik! 214

Polsce zaczęto go wypiekać, były to towary drogie i sprowadzane do nielicznych tylko miast, które mogły poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana(...)gumką recepturką, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce - może to być dolna półka lodówki, balkon (jeśli nie ma mrozu!) lub piwnica. Najlepiej jeśli tak przygotowane ciasto leżakuje ok. 4-6 tygodni. Jednak jeśli o pierniku przypomnieliśmy sobie zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero

Ratunku obiad
Piernik litewski 148

ubiegły weekend upiekłam taki oto piernik. Cieszę się, że ciasto przełożyłam do blaszki prostokątnej, a nie keksówki, bo naprawdę pięknie urósł i był podzielny. Będzie się nadawał na świąteczny stół. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Składniki (blaszka 24x28cm lub 20x20cm): 1 szklanka z górką mąki pszennej tortowej 1 szklanka z górką mąki żytniej 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)miodu 150 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W rondelku rozpuścić razem masło i miód, nie gotować. Odstawić do ostudzenia. 3. Mąki przesiać z sodą oczyszczoną oraz przyprawą

Kuchnia domowa Ani
piernik staropolski 118

mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć(...)lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę

w mojej kuchni
piernik staropolski 184

mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i margarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć(...)lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę

w mojej kuchni