ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:57/300)

Piernik czekoladowy 164

Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z kubkiem gorącej dobrej herbaty.Składniki: tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady szklanka płynnego miodu 2 duże (lub 3 małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g(...)puder po posypania Wykonanie:Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej

Gorący kąsek
kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą 123

prawda do zimy jeszcze daleko ale mnie już teraz naszła ochota na piernik. I wyszło mi jedno z najlepszych ciast piernikowych jakie udało mi się upiec. Wilgotne i mięciutkie ciasto przełożyłam marmoladą i pokrojone w kwadraty posmarowałam z każdej strony domową polewą. Dzięki temu blaszka ciasta zamieniła się w pojedyncze piernikowe kostki. Ciasto ma dodatek czekolady więc jeśli ktoś(...)lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe.  *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika na przełożenie: 3/4 szklanki twardej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne ciasto dyniowe bez miksera 39

jesieniary? Zapraszam was na pyszne ciasto dyniowe. Proste do zrobienia, wszystkie składniki wymieszacie po prostu łyżką, a więc nie ma potrzeby używać miksera. Co jeszcze przemawia za tym ciastem dyniowym? Pachnie słońcem, ma ciepły jesienny kolor, nie jest za słodkie i długo pozostaje świeże. To nie ten rodzaj ciasta, które wysycha i się kruszy. Ciasto nawet po czterech dniach jest(...)dobrze podkręca jego smak. Nie smakuje piernikiem Jeśli lubicie słodkie ciasta to możecie dodać więcej cukru lub na wierzch ciasta dać lukier czy też krem na bazie serka śmietankowego dosłodzonego cukrem pudrem. Konsystencja ciasta Tutaj będzie trochę o konsystencji ciasta, bo zwykle budzi wiele kontrowersji w przepisach. Ciasto jest gęste i wymaga solidnego mieszania łyżką. Jeśli macie bardzo gęsty

Mieszam w Garnku
Piernikowa tarta z dyni 148

Przepyszna tarta o aromacie piernika  o wspaniałym nie typowym musie z dyni  Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl mąki • 1 żółtko • 1/2 szkl cukru pudru • 1 łyżka czubata kakao • 1 łyżka przyprawy do piernika • 125 g masła • 1 łyżka śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie • 400 g musu z dyni(...)łyżki śmietany • kilka łyżek wody  Sposób przygotowania 1. cisto • Do mąki dodać zimne masło posiekać nożem  Dodać cukier puder żółtko kakao przyprawę do piernika proszek do pieczenia  i łyżkę śmietany Zagnieść ciasto ciasto zawinąć w woreczek foliowy włożyć  na godzinę do lodówki 2. Nadzienie • Mus z dyni przełożyć do rondla.Dodać cukier,śmietanę ,pestki z wanilli

W królestwie smaków Beaty
Pierniczkowe choineczki 115

kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku(...)cytryny Dodatkowo: kolorowe cukiereczki Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej

Kuchnia u Bietki
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 142

Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie” (ok. 180 g), ciasto: ok. 700 g mąki tortowej extra, 40 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 2%, 50 g cukru pudru, 100 g masła, 3 jajka L, szczypta soli(...)cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki (80 g) i delikatnie mieszamy.  ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż masło się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia

Moniki Smakołyki
Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy 223

minut. Każdy piekarnik piecze inaczej i warto obserwować ciasto. Najlepiej piec do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu ścinamy górę piernika i kruszymy do miski. Resztę ciasta dzielimy na dwa blaty. Krem czekoladowy z mascarpone: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą(...)Wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat piernikowego biszkopta. Następnie rozsmarowujemy połowę czekoladowego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na piernik wylewamy tężejącą galaretkę. Ponownie tortownicę wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Ostatnią warstwą tortu jest reszta kremu czekoladowego oraz rozsypane pokruszone resztki

VioletoweKucharzenie
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 146

wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą(...)połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się przechowuje.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szybki piernik – najlepszy 95

szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie SZYBKI PIERNIK Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej(...)wymieszaj masę. Do gorącej masy przesiej przez sitko mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz przez 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź całkowicie piernik. Wyjmij z formy i przekrój wzdłuż, posmaruj powidłami i nałóż ponownie górną połowę. Możesz przekroić

nietylkopasta.pl
Sernik z pierniczkami 190

już pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów.  Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami.  Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty.  Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte.  Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę

Takie tam pichcenie
Pierniczki 181

opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: 1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki(...)odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ciasta domowe

Kuchnia domowa Ani
Tort piernikowy 371

Zawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około

Ala piecze i gotuje
Pierniczki 139

Pierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ?  Zrobiliście już pierniczki?   U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki, córcia się przyglądała. Za to przy ozdabianiu, bawiliśmy się super wszyscy, córa tylko czaiła, jak by tu upolować pierniczka do zjedzenia (do ozdabiania jeszcze za mała). Super było, dwa wieczory spędzone rodzinnie i miło(...)rondelku roztapiamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do pierników. Jak wszystkie składniki ładnie się połączą, zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z sodą i kakao. Wbijamy jajka, dodajemy wcześniej przygotowaną masę z masła, cukru, miodu i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki.  4. Blaszkę wykładamy

kruche babeczki
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 466

startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto:   Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie dość grubo siekamy, marchewkę ścieramy na tarce(...)solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy. Wszystkie składniki (z obu naczyń) łączymy ze sobą. Dodajemy orzechy, ananasa oraz marchewkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem. Wykładamy przygotowane ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Słodka Strona
Ciasto z bananowo-orzechowe 116

założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne ciasto bananowo-orzechowe z nutką wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam!  Składniki: Baza: 125g mąki 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 łyżki brązowego cukru 60g masła (niesolonego) 2 żółtka Masa bananowa: 60g masła (niesolonego) 60g brązowego cukru 1 duży banan(...)banany 30g orzechów laskowych cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę

Codzienne Gotowanie