już ostatnio wspominałam, nie lubię czekać kilka dni, a tym bardziej kilka tygodni na ciasto/ ciasteczka. Jak wiadomo większość pierników musi swoje odleżeć i odczekać, dlatego chyba nigdy nie próbowałam samodzielnie piec pierników, a je uwielbiam. Pamiętam wycieczki do Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo(...)czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało takich jakie są po upieczeniu. Znikają w mgnieniu oka, wszystkim smakują, co mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki
dom-agi.plFormę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 15-20 minut. Ciasto piernikowe studzimy, następnie kroimy wzdłuż na pół, tak by otrzymać dwa cienkie blaty. Dolną warstwę piernika smarujemy połową konfitury(...)Masę marcepanową wałkuje (u mnie jest rozwałkowana zbyt cienko, proponuję grubszą warstwę). Rozwałkowany marcepan układamy na wysmarowanym konfiturą pierniku. Marcepan smarujemy drugą połową konfitury i przykrywamy drugą połową piernika. Tak przygotowane ciasto przekładamy na deskę, kładziemy na nim papier śniadaniowy lub do pieczenia i obciążamy inną deską. Całość umieszczamy w lodówce na dobę. Możemy dodatkowo obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi
Mango Papajasałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ ) #przepisnakopernika 😊 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki" 3 łyżki oliwy szczypta chili Dodatkowo: 1 białko 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki" Wykonanie: Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy(...)paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenymetalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki na choinkę Składniki: na około 40 pierników 380 g pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy(...)włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie
codojedzeniakakao 2 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę pszenną (ilość w składnikach), przyprawę do piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam(...)wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki (u mnie 20×20 cm). Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piernik piekę około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno ładnie odchodzić od boków foremki. Nie pieczemy za długo, aby nie wysuszyć ciasta. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dowolnie zdobimy – u mnie rozpuszczona
Słodkie okruszkipienika. Ten zapach unoszący się po całym domu… Kochamy go. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik. Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię sobie aluminiowe foremki(...)końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis Jest u nas od bardzo dawna i zawsze się sprawdzą Spróbujcie. Moje maluchy
Słodkie okruszkicukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia(...)mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. • Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. • Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami na papierze do pieczenia, aby nie przenosić piernika i go nie zniekształcić. Wycinać wg szablonów: ma być 1 dno, 4 dłuższe boki, 4 krótsze boki, 2 półkola na wieczko
To co kochammące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej(...)wzdłuż na pół. Otrzymamy w ten sposób dwa blaty.Powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy, można je podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy
Smaczne Zdrowemożna było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam(...)ciepłych Świętach. Bo naprawdę nie ma nic lepszego niż rodzinne Boże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu... A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI
Gotowanie to kochaniesparzonych przyprawa do piernika miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite
Kuchnia Bazyliipolukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.Składniki na ciasto piernikowe:2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 7202 szklanki mąki pszennej1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop2 jaja1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego(...)pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki
Apetyczna babeczkapomarańczową.Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze 5 minut w piekarniku.Polewa: tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki kakao odrobina mleka Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić z kakao i mlekiem w rondelku
Pasja Smakuorzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi to idelany pomysł na świąteczne śniadanie w sam raz dla dzieciaków. Bezglutenowe ciasto naleśnikowe z mąki ryżowej z dodatkiem przyprawy do piernika od razu wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników(...)mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę
Food Squarezeszłym roku zrobiłam bardzo dobrą, oszukaną wersję piernika z dynią. W tym roku postanowiłam zrobić ciasto ponownie, ale lekko zmodyfikowane. Dodałam kurkumy, pomarańczy dzięki czemu ciasto zyskało bogatszy smak i zdecydowanie lepszy, intensywniejszy kolor. Polecam je przygotować, bo jest proste i robi się go bardzo szybko, a do tego smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpęka, nawet po powtórnym zagniataniu. W trakcie pieczenia rośnie minimalnie, a jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :) CIASTO PIERNIKOWE: 5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru(...)łyżka kakao pisaki, dekoracje cukiernicze Miód rozpuścić razem z cukrem i masłem na małym ogniu. Przestudzić. Mąkę pszenną wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Wbić jajka i wlać rozpuszczoną, przestudzoną mieszankę miodową. Ciasto zagnieść i schłodzić 2 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i z tego wyciąć od szablonów ściany, dach i komin. Wycinanie najlepiej
https:KKuchniaMniam