miodu * 3 dkg cukru pudru * 3 łyżeczki przyprawy do piernika * 1 łyżeczka kakao Lukier: Składniki: * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * odrobina gorącej wody Dodatkowo: * mąka do podsypania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam
Pieprzyć z FantazjąListopad już zagościł w kalendarzu, więc najwyższa pora nastawić ciasto na piernik. Składniki: - 500 g miodu - 300 g cukru - 250 g masła - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 125 ml mleka - 3 płaskie łyżeczki sody - 2 torebki przyprawy do piernika - szczypta soli Przygotowanie: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę studzimy
Zainspirowana w kuchnizrobione wysuszone słodkie plasterki owoców, np pomarańczy czy mandarynki. Jak zrobić kandyzowane owoce? Poniżej znajdziecie prosty sposób jak je zrobić, by np udekorować w świąteczny sposób ciasto lub piernik. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświąt jeszcze daleko, ale już wcześniej musimy pomyśleć o tym, jakie dania będziemy szykować. Już kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki lub zagnieść ciasto na piernik dojrzewający
Przepisy Kulinarneto szybkie i proste ciasto, które możecie upiec w wolnej chwili. Dodatek dżemu śliwkowego sprawia,że ciasto jest wilgotne i smaczne SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1
Z MarcepanemCiasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePrzestudzić 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jednocześnie chciałabym Wam przypomnieć, że to już ostatni gwizdek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski . Musi ono mieć czas na rozwinięcie aromatu; kilka tygodni w lodówce to absolutne minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas kiedy powoli, powoli zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Wszak są potrawy i dania, które wymagają dojrzewania czy leżakowania. Teraz to już najwyższy czas, aby zagnieść ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować domową esencję waniliową i cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie
Kulinarne przygody GatityKrem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki
Słodki Pomysłosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam
Ola la LCHFTanie i ekspresowe ciasto z jednego jajka! Jest bardzo lekkie i najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Samo przygotowanie to tylko 10
To co kochamPrzepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie umyć
W mojej kuchniwyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie
Kulinarne przygody Gatityminut). Następnie dodać cukier. Masło stopić, przestudzić. Do ubitych jajek dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Dać stopione masło, miód i przyprawę do piernika. Przygotowane ciasto przelać do foremki keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół, przełożyć powidłami. Polać stopioną polewą
Z miłości do słodkościmnie jeszcze nie widać świąt. Ciasto na pierniki nadal czeka na swoja kolej. Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować
Przysmaki Karolkipodgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych
potrawyregionalnepołączenia składników. Następnie dodać masło i ponownie zmiksować. Blachę o wymiarach 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu równomiernie wysypać jabłka. Włożyć ciasto do piernika rozgrzanego do 200*C i piec ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka
Wielki apetytroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem
KUCHARNIAjajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachsłodkie, ale znowu piernik? Ale, ale. Gdzieś widziałam! Przecież Siankoo na swoim blogu prezentuje cudne podchmielone trufle. Przepis tylko czytam i już lecę po ten mój obrażony piernik przełożony marmoladą :)Kilkudniowe ciasto, a w przypadku piernika jeszcze starsze, można zamienić na coś o wiele bardziej pożądanego do kawy :) Bajaderki, bo wielkością i konsystencją te moje trufli nie przypominają :) Można
bistro mamaidealny efekt końcowy. Chciałam więc jak zwykle kupić, a tu w moim jedynym sklepie spożywczym, który mijam po drodze do domu, ani śladu korzennej przyprawy. A w planach piernik staropolski, ciasto angielskie i oczywiście pierniczki. W domu zaczęłam szukać w szafkach i znalazłam wszystko, co do przyprawy jest potrzebne.Czytaj więcej
bistro mamaPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka przyprawy
Mango Papajabędę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy u mnie zapachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu przypominała Wam o nastawieniu ciasta na Piernik Staropolski. Dzisiaj chciałam Was zachęcić do upieczenia wspaniałego Keksu Bożonarodzeniowego. Przepis na ten keks pokazywałam Wam w ubiegłym roku. Mój tegoroczny już upieczony i czeka w puszce na Święta. Upieczcie go teraz, bo musi on poleżeć kilka tygodni. Zapewniam, że nie będziecie żałować
Sto kolorów kuchnimoje przepisy na Boze Narodzenie.Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :) Ciasta, ciasteczka Pierniki Dania z ryb Dania miesne Inne Zupy
Przysmaki KarolkiDzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy
Chilli Czosnek i Oliwapierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać, pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce(...)króciutko obsmażyć tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów
Wanilia i KardamonPyszny piernik z powidłami śliwkowymi, jest taki delikatny i aromatyczny. Przepis zaczerpnełam z internetu :) Piernik z powidłami Składniki : Ciasto : mleko - 1 szkl olej - 1/2 szkl cukier - 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 2 szt kakao - 3-4 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło
Kuchnia Danusiznalazłam w Den store dessert og bagebog, którą bardzo lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja jeżynowo-jabłkowa bardzo przypadła mi do gustu. Do ciasta dodaje się przyprawę do piernika, deser więc pachnie już trochę jesiennie i wspaniale rozgrzewa. Idealny comfort food. Razem ze mną cobbler przygotowały Lejdi i Mirabelka.Cobbler jeżynowo-jabłkowySkładniki:(na formę(...)jeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto(...)wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)Ciasto zachowuje świeżość, a ja pewność, że ze wszystkim zdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru 150 g mąki 2 łyżeczki
Rozpustne gotowanieNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową i równomiernie obciążyć, odstawić w chłodne miejsce. IV etap (1 dzień przed świętami): Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, aby wyszły z tego 3 podłużne pierniki. Polać polewą wg poniższego przepisu. POLEWA: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę
Domowa Cookierenka Agijabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem i mielone orzechy oraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis(...)stopniach ok 45 minut. Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem lub samo 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/aromatyczny-piernik-jablkami-dzemem/ MieszamWGarnku Artykuł Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzień dobry!Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto(...)przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety przypraw. Niestety wiele firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania
Pora coś zjeśćpyszny, świąteczny, wilgotny, mięciutki i łatwy w wykonaniu piernik z dżemem mandarynkowym i kremem czekoladowym. Jak wykonać taki piernik z dżemem mandarynkowym możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj mój kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek SKŁADNIKI: Ciasto: mąka tortowa ( 3 szkl.) mleko (500 ml.) olej(...)łyżki) krem czekoladowy (3-4 łyżki) Potrzebne gadżety: mikser keksówka 28 x 10 x 7 cm. szklanka = 250 ml. WYKONANIE: 1.) Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do dużej miski wlewamy mleko, olej, cukier i dżem mandarynkowy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy składniki suche
RITA food channel