ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:40/300)

Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone 186

takie delikatne rurki Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak

Mieszam w Garnku
PIERNIK LAST MINUTE 561

mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 137

żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze te żytnie pierniki zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można też znaleźć w przepisach(...)pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze

Gotujemy i jemy
Pierniczki 164

roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam(...)reczniczkiem, zapakowac w worek foliowy i odstawic na 4 do 5 tygodni w chlodne miejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte.Moje lezakowalo sobie w lodowce.Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde.Pieczemy

Przysmaki Karolki
Bezglutenowy marchewkowiec 180

oczyszczonej - następnym razem chyba z niej zrezygnuję na rzecz większej ilości proszku do pieczenia, soda pozostawia specyficzny zapach, którego nie lubię 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu - nadał ciastu posmaku piernika, w przyszłości również z niego zrezygnuję... wolę czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej

Ze smakiem bez glutenu
Keks z migdałami 165

gustu ten keks przygotowany na żytniej mące. Mocno wilgotny dzięki dodatkowi maślanki, pachnący przyprawami korzennymi, z chrupiącymi kawałkami migdałów w środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g(...)sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 10 minut, do wyraźnego podwojenia objętości i uzyskania bielszego koloru). Ciągle ubijając, lekką strużką wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy posiekane migdały oraz maślankę. Na koniec wsypujemy mąki wraz z przyprawami, delikatnie mieszając łyżką, do połączenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Piernik delicjusz 173

śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę do piernika przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek i delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić(...)herbatą i posmarować powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt

Smakołyki Asi
Piernik przekładany konfiturą wiśniową 303

szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Babka piernikowa 297

Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie(...)proste rozwiązania. One zawsze się sprawdzają. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika ( przepis ) 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach Przygotowanie: Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy i odstawiamy. Cukier, mleko, miód, masło i kawę podgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z pierniczkami 292

Muzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli takiego

My simple kitchen
piękna choinka z pierników 181

foremek o różnych wielkościach w kształcie gwiazdek lub śnieżynek. Jeśli nie posiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony z papieru. Ja mam foremki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/04/pierniczki-wielkanocne-przepyszne.html  wycinamy po 3 sztuki każdej wielkości gwiazdkę. Pieczemy. Następnie gwiazdeczki ozdabiamy według własnego uznania lukrem królewskim-tym na bazie białka,ponieważ jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybki piernik z powidłami śliwkowymi 132

przyprawy do piernika (40g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa 1: 50g masła/margaryny 40g cukru 1-2 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa 2: 50g czekolady mlecznej/gorzkiej 1-2 łyżki mleka Szybki piernik z powidłami śliwkowymi - przygotowanie: W pierwszej misce należy utrzeć jajka z cukrem, a w drugiej wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną(...)trzeciej dokładnie połączyć mleko, olej, powidła oraz miód. Do ostatniej miski dodać składniki suche. Całość dokładnie zmiksować i na końcu delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować polewę. Sposób 1: W niewielkim rondelku rozpuścić masło/margaryn

Di gotuje
łatwa, smaczna piernikowa bajaderka... 168

Składniki: ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 676

wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone

Wanilia i Kardamon
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 518

piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem(...)sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru 125 g masła (min. 82 %) 250 g ziemniaków ugotowanych, przetartych przez praskę 500 g mąki tortowej 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego

Kuchnia u Krysi