ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:34/300)

Piernik staropolski 118

około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto już leżakuje w lodówce. A jak Wasze przygotowania do świąt? Już ruszyły? PIERNIK STAROPOLSKI Składniki: piernik: 1,5 szkl cukru 500 g miodu 250 g masła(...)Miód i cukier podgrzewamy z masłem do całkowitego rozpuszczenia cukru w maśle. Mieszankę studzimy. Mąkę, sól, przyprawę do piernika mieszamy. Do składników sypkich dodajemy rozpuszczone masło z miodem i cukrem, rozmieszaną w mleku sodę oraz jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto, które przekładamy do najlepiej szklanego lub kamionkowego garnka, przykrywamy ścierką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Uwaga

Bon appetit mon amie
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 414

zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier

RAROSSA
PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM 154

Świąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu. Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze(...)smakuje i znika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka 20*20 cm) składniki sypkie: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mielonego składniki mokre:  2 jajka 0,25 kostki miękkiej margaryny

W kuchni Karmel-itki
Beatka II 254

jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe:5 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki płynnego miodu1 i 1/2  szklanki oleju2 łyżeczki sody2 szklanki mąki1 op. przyprawy do piernika Dr. OetkeraŻółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.Ciasto biszkoptowe:Upiec w/g własnego(...)wyciąć otwory szklanką.Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W

Praktyczna pl
Pierniki na Boże Narodzenie 158

Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy. Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski Wykonanie: 500g prawdziwego miodu 220 g cukru kryształu 125 g smalcu 125 g masła 1000 g mąki pszennej tortowej 3 całe jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mleka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika(...)plastyczne. Ciasto wałkujemy na grubość do 0,5 cm ponieważ nam urośnie w trakcie pieczenia. Z ciasta wycinamy dowolne wzory. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.       The post Pierniki na Boże Narodzenie appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Sernik jabłkowo-cynamonowy 245

korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam  kruche  ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta(...)cynamonem i zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie  pierniczków sprzed roku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.   Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny

na moim stole...
Ciasto czekoladowe XXL 141

Zapewne trafiliście już niejeden raz na ciasto czekoladowe XXL lub piernik XXL w Waszym sklepie. To genialne rozwiązanie dla tych, którzy chcą szybko i bezstresowo zrobić dużą blachę ciacha i nie bawić się w odmierzanie czy warzenie za bardzo. Do gotowej(...)mieszanki dodajemy zazwyczaj kilka składników i gotowe. Ja moje mega ciacho wzbogaciłam dodatkowo moimi extra składnikami, co sprawiło, że ciacho nie wyglądało na ciacho...z torebki! Składniki mieszanka ciasta czekoladowego lub piernika XXL zwanego czasem „duża blacha” -miód wielokwiatowy u mnie od  Skworcu orzechy włoskie migdały blanszowane całe u mnie od Skworcu łyżka nasion Chia ananas kandyzowany u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 208

niego jako dodatek do prezentu wielką piernikową osiemnastkę. Wyszła fajnie :-) I mam nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli  sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam go i odrysowuję(...)kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki  cukru pudru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
piernik kętrzyński z dżemami... 137

Składniki: opakowanie piernik kętrzyński 1 karton, woda 1,5 szklanki, olej rzepakowy 180 ml, do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram, do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram, puder cukier - ile potrzeba piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu mikserem wyrabiać(...)mikserem krótko połączyć składniki keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik Toruński 287

Nazwa piernika pochodzi od pieprznej jego przyprawy, po staropolsku „piernej”. Nazywać się powinien właściwie piernik miodownikiem, ponieważ głównym jego składnikiem jest miód. (…) Przed pieczeniem fermentuje ciasto kilka godzin, a fermentować może i kilka tygodni i nawet miesięcy. ” Tak o piernikach pisała Maria Disslowa w książce Jak gotować , z 1930 roku. Z jej książki pochodzi przepis na piernik toruński. Piernik toruński(...)ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i  piec około godziny. Upieczone ciasto zawinąć w ściereczkę i odstawić na mniej więcej dwa tygodnie. Piernik skruszeje i zmięknie

królestwo garów
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 314

miodownik z kremem z kaszy manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary(...)pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru

Różne smaki w kuchni
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 424

miodownik z kremem z kaszy mannej. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej zrobic 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)Wymiary(...)placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę gozdzików mielonych ) Krem: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo

Słodkości i nie tylko
„Gargamel” wg siostry Anastazji 13669

wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam. Ciasto piernikowe: 250 g masła 6 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200 g płynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa(...)koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu