babka piernikowa II 177sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 231będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych(...)st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób. Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty. Wypiekały w korzennym klimacie Joanna - Różowa kuchnia Magdalena - Słodkie okruszki Bożena - Moje kucharzenie Małgosia - Jedz i smakuj Marzena - Kulinarna
Gotuj Sam!
piernik 205poczciwy piernik Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej. składniki 2 1/2 szklanki mąki(...)cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, oraz kakao, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i stopionym masłem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 45 minut
Miód i pieprz
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 266Dojrzałyśmy do tego, żeby spędzić święta z piernikami. Teraz tylko czekać, aż dojrzeje nasze ciasto. Ale jak to z dojrzałością bywa, można mieć nadzieję, że nadejdzie to szybciej, niż ustawa przewiduje. Z założenia, człowiek pełnoletność (a więc i poniekąd dojrzałość) osiąga w wieku 18 lat, egzamin dojrzałości pisze licząc 19-20 wiosenek (jak dobrze pójdzie), ale prawda jest taka(...)więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się
Wypisz Wymaluj
Ciasto z batatów 175Ciasto z batatów to kolejna propozycja na pyszne ciasto jesienne z wykorzystaniem warzyw. Piekłam już kilka smacznych ciast z wykorzystaniem warzyw. Było ciasto ze szpinakiem , ciasto z burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie, ale nie przesłodzone
WSZYSTKO SMACZNE
Ciasteczka owsiane z żurawiną 252Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bajaderki 200Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast
Apetyczna babeczka
W świecie PapilArt 195rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty
Słodkie okruszki
Ciasta , ciasteczka na święta 192Zapraszam wszystkich na mix świątecznych wypieków. Od ciasteczek do ciast,które mam nadzieje, posłużą jako propozycja na świąteczny stół. CIASTECZKA ORZECHOWE(...)PIERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO BAUTY
W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 204Dzień dobry!Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik!Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika.Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-)Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 219sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić
greenscarf
Staropolski piernik dojrzewający 229zabić?! Podobno nie dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec(...)czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach
Zawsze głodna!
Domek z piernika 188karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą
To co kocham
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 171formę o wymiarach 33x22 cm Ciasto piernikowe: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 0,5 szklanki miodu; 0,75 szklanki cukru kryształu; 125 g masła; 1 jajko; 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów; 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej; 4 łyżki przyprawy do piernika; Mąkę, sodę, proszek do pieczenia(...)posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli
In my kitchen
Piernik z suszonymi śliwkami 190piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i masła - nie gotować. Masę wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta(...)pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną. Posmarować nią wystudzony piernik. Udekorować suszonymi śliwkami, orzechami czy migdałami
My simple kitchen