ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:35/300)

Szybkie ciasto na poprawę nastroju 126

dżemem. Plusem jest krótki czas przygotowania- składniki wystarczy wymieszać łyżką lub z pomocą miksera.  Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta(...)ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem pomarańczowy Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier, mleko, sok, skórkę, olej i jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną czekoladę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1h w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na pół i przełożyć

Wrzosowa Polana
Pieczemy pierniki z Aleex 126

Jeśli jeszcze nie upiekliście swoich pierników, najwyższa pora, aby wydobyć z otchłani lodówki lub spiżarni ciasto na piernik staropolski. Zdejmijcie folię, odwińcie ściereczkę. I jak? Wygląda cudnie, prawda? Jeszcze nie pachnie, ale to nic. Nie czekamy, zabieramy się do pieczenia. Za chwilę dom wypełni się cudnym, korzennym aromatem. Tak pachną nadchodzące święta… Czujecie je? Szczegółowa instrukcja tutaj: pieczenie pierników – etap

W mojej kuchni
Jogurtowiec piernikowy 207

Pierniczki! Z czym Wam się kojarzą? Moje pierwsze skojarzenie to zima:) Drugie skojarzenie – przyprawy korzenne i cynamon. Cynamon zaś od razu przywodzi mi na myśl

Smaki Na Talerzu
Ciasto na pierniki 183

trudno w to uwierzyć, ale to już czas. Kochani, pora zarobić ciasto na pierniki i odstawić by dojrzewało. Moje jest już gotowe, choć w tym roku później niż zwykle. Tradycyjnie z piernikami nie eksperymentuje i wybieram dobrze mi znane i sprawdzone ciasto, które i Wam polecam. Przepis znajdziecie tu . Nie ma na co czekać, zabierajcie się do pracy

Przysmaki Karolki
Babka z buraków czerwonych z kremem czekoladowym 154

już. Więc co zrobić w takiej sytuacji? Ano, wymyślić coś samemu. Tak oto powstało moje własne ciasto buraczane.  Sama nie wiem jak mi smakuje.... coś pomiędzy piernikiem, a ciastem ucieranym, z bardzo intensywnym posmakiem...hmm... sama nie jestem pewna czego. Buraka ogólnie nie czuć, ale po przełknięciu zostaje taki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski 155

przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże jajka2(...)podgrzewając dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie godziny przed wałkowaniem. Kiedy ciasto

Salonik smaków
Piernik z syropem klonowym i powidłami 158

Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli

Apetyczna babeczka
Szybki piernik z powidłami 248

musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle(...)łyżki kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki kakao i 1/3 szklanki cukru, a następnie polać ciasto i udekorować bakaliami lub posypką.Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej – zachowuje świeżość przez kilka dni. Post Szybki piernik z powidłami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pierniki świąteczne 178

osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli(...)korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier do pieczenia rozkładamy na stole, wałkujemy na nim ciasto, wykrawamy pierniki następnie całość przenosimy na blaszkę razem z papierem.Pierniki pieczemy około 5 min.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernikowe ptysie z kremem 174

piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje mniej(...)zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki pokrojonego masła. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i kakao, cały czas mieszając drewnianą łyżką, gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu aż ciasto dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Czekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami 211

Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Keks piwny 143

Kiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii

Kuchnia u Krysi
Piernik staropolski dojrzewający 606

końcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni :) Mój piernik już jest upieczony, przełożony powidłami i teraz grzecznie czeka do 23-go grudnia na oblanie czekoladą. Poniżej znajdziecie ZDJĘCIA Z DRUGIEGO ETAPU PRZYGOTOWAŃ. Po PEŁNY PRZEPIS oraz zdjęcia

My Culinary Art
Piernik 155

Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :) Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki(...)śmietany 18% 1/4 szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania