ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:35/300)

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 152

wody powidła śliwkowe Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i wodę zagotować. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski przelewamy wcześniej zagotowane składniki, dodajemy do nich obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Miksujemy, na końcu dodajemy ubitą pianę. Całość mieszamy, ja zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewamy do 2 keksówek (28x10cm), lub jednej większej, które wcześniej

kruche babeczki
Miodownik z jabłkami 261

filiżanką kawy w rodzinnym gronie. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g(...)masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm

Smakołyki Asi
babka piernikowa II 150

sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 206

będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych(...)st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto.  Do rondelka włóż przecier,  dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób. Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty. Wypiekały w korzennym klimacie Joanna - Różowa kuchnia Magdalena - Słodkie okruszki Bożena - Moje kucharzenie Małgosia - Jedz i smakuj Marzena - Kulinarna

Gotuj Sam!
piernik 183

poczciwy piernik Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej. składniki 2 1/2 szklanki mąki(...)cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, oraz kakao, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i stopionym masłem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 45 minut

Miód i pieprz
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 245

Dojrzałyśmy do tego, żeby spędzić święta z piernikami. Teraz tylko czekać, aż dojrzeje nasze ciasto. Ale jak to z dojrzałością bywa, można mieć nadzieję, że nadejdzie to szybciej, niż ustawa przewiduje. Z założenia, człowiek pełnoletność (a więc i poniekąd dojrzałość) osiąga w wieku 18 lat, egzamin dojrzałości pisze licząc 19-20 wiosenek (jak dobrze pójdzie), ale prawda jest taka(...)więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się

Wypisz Wymaluj
Ciasto z batatów 151

Ciasto z batatów to kolejna propozycja na pyszne ciasto jesienne z wykorzystaniem warzyw. Piekłam już kilka smacznych ciast z wykorzystaniem warzyw. Było ciasto ze szpinakiem , ciasto z burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie, ale nie przesłodzone

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasteczka owsiane z żurawiną 227

Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bajaderki 176

Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast

Apetyczna babeczka
W świecie PapilArt 154

rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje.  PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty

Słodkie okruszki
Ciasta , ciasteczka na święta 168

Zapraszam wszystkich na mix świątecznych wypieków. Od ciasteczek do ciast,które mam nadzieje, posłużą jako propozycja na świąteczny stół.                                               CIASTECZKA ORZECHOWE(...)PIERNIK ŚWIĄTECZNY                                                                       CIASTO BAUTY

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 178

Dzień dobry!Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik!Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika.Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-)Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 198

sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić

greenscarf
Staropolski piernik dojrzewający 199

zabić?! Podobno nie dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec(...)czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach

Zawsze głodna!
Domek z piernika 158

karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą

To co kocham