ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:33/300)

Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego 319

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Piernik staropolski Składniki – ciasto: Masło – 200g Miód – 150g Przyprawy do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) – 50g Kakao – 15g Jajka – 4 sztuki Cukier trzcinowy – 50g Mąka żytnia pełnoziarnista – 60g Mąka pszenna(...)Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g + 2-3 łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać aby się nie zagotowało. Masło zdjąć z ognia i przestudzić

Kuchnia Bon Appetit
Piernikowe gwiazdki 114

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą foremki do ciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w  tarcie makowej na zimno

My Chcemy Jeść
Piernikowe ciasto marchewkowe 153

Jesień powinna od czasu do czasu  pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta  marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda

Smak mojego domu
Piernik bananowy i róża z karmelu 167

nucenia pod nosem świątecznych piosenek.  Postanowiłam sobie jednak, że w przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko pijane rodzynki.  Weekend też był zabiegany, ale po prostu(...)trzy czerniejące banany... A powszechnie przecież wiadomo, że właśnie takie do ciast nadają się najlepiej.  Ciasto udekorowałam polewą kakaową i cudownie świątecznym napisem; C. zabrał część do pracy - podobno zachwyciło wszystkich nie tylko smakiem, ale też dekoracją. Aż mi się miło zrobiło... Piernik bananowy Składniki: (na formę o wymiarach 23x23 cm) 280 g mąki pszennej 20 g kakao

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe z kremem i jabłkami 228

zawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie.  Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka(...)łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej 2-3 jabłka Margarynę ucieramy z cukrem,  cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki (23x35

Cynamonowe szczęście
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 526

Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na piernikuPiernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi.  Jak zrobić ciasto ptasie mleczko(...)pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ A DNIKI: Piernik: masło (130 g) cukier (120 g) jajka (4 małe lub 3 duże) miód (200 g) kwaśna śmietana 18 % (200 g) mąka pszenna (280 g) kakao (10 g) przyprawa do piernika

RITA food channel
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 173

tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie w glinianym naczyniu zakopywano. Odkopywano je i pieczono dopiero z okazji jej zamążpójścia. Ze względu na dodatek surowych jajek ja sobie tego nie wyobrażam(...)rzeczywistości jest mięciutki i pulchny i naprawdę tak dobry, że u mnie wszyscy są nim zachwyceni. A po okrawki przy wyrównywaniu ciasta zawsze ustawia się kolejka. Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik czekoladowy (bez cukru) 255

jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły

Słodkie Przyjemności
Piernik świateczny z powidłami . 130

jest pyszny i łatwy w przygotowaniu  :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła  150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej  20 g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego Polewa : 100 g czekolady 100 ml śmietanki UHT30(...)Śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę i masło, mieszamy aż się rozpuści . Wstawiamy do garnka z zimną wodą i mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. Zimny piernik przecinamy na pół jak w przepisie Pana Pawła, ja jednak swój piernik przecięłam na 4 części wydaje mi się że tak lepiej wygląda :) Każdy płat smarujemy powidłami

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 150

pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania(...)delikatnie ostrym nożem wyrównać. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części, na dolnej rozsmarować delikatnie podgrzaną marmoladą i przykryć drugą częścią ciasta.  Następnie rozsmarować krem z masłem orzechowym i przykryć kolejną częścią piernika. Wierzch polać polewą i udekorować orzeszkami i skórką kandyzowaną. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Krem: Mascarpone chwilę miksować, następnie dodać masło

Kuchcik gotuje
Pierniczki herbaciane 187

świąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat. Pierniczki są stałym bywalcem zimowych wieczorów, przepis na nie  ostałam od mojej cioci. Potrafiłam zjeść ich całą dużą miskę, są mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi(...)Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku  na 180 stopni przez 20 minut. Gotowe pierniczki gdy ostygną można udekorować lukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik 149

piernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam(...)powiedeł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietany kremówki Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru mieszamy razem w misce: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i filiżanką espresso. Masło z miodem odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorące dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Ubijamy jajka na puszystą pianę dodając po trochu

Ciastkozercy
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 128

można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej) Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić do uzyskania złotego koloru - to prawdziwe wyzwanie i wyżyny sztuki kulinarnej(...)śmietana, jajka, soda, bakalie) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy piernik świąteczny dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy). Przepis na piernik świąteczny dojrzewający dla użytkowników

Cztery Fajery
Szybki piernik 529

Przygotowanie: Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Dodajemy teraz składniki suche tj.2 szklanki mąki ale po każdej miksujemy dokładnie ciasto, szklanka cukru, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, miksujemy i na koniec dodajemy trzecią szklankę mąki, miksujemy kilka minut.  Ciasto pieczemy w formie prostokątnej np. ok 25 x 30 cm wykładając

Życie zaczyna się w kuchni
piernik staropolski dojrzewający 372

podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy np. w szklanej misce w garnku, przykrywamy(...)spożywcza, obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie kroimy piernik na 2 część wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.) *Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania