ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:37/300)

Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 172

sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić

greenscarf
Staropolski piernik dojrzewający 173

zabić?! Podobno nie dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec(...)czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach

Zawsze głodna!
Domek z piernika 130

karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą

To co kocham
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 121

formę o wymiarach 33x22 cm Ciasto piernikowe: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 0,5 szklanki miodu; 0,75 szklanki cukru kryształu; 125 g masła; 1 jajko; 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów; 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej; 4 łyżki przyprawy do piernika; Mąkę, sodę, proszek do pieczenia(...)posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli

In my kitchen
Piernik z suszonymi śliwkami 133

piernika. Dodać masło  miód. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i masła - nie gotować. Masę wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta(...)pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną. Posmarować nią wystudzony piernik. Udekorować suszonymi śliwkami, orzechami czy migdałami

My simple kitchen
Piernik długodojrzewający 101

Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je zdecydowanie powtórzyć. Nie jest to zbyt skomplikowane. Wydawać by się mogło, że czasochłonne(...)dobrą sprawę, to też nie. Przekonajcie się sami.  Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 4-6 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją).  Składniki: • 500 g miodu • 2 szklanki cukru

Karczma Honorietty
Szybki piernik 210

masła Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić.Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki z ziemniakami 239

pierniczki, które nie potrzebują leżakowania, są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny. Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani, zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący, albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej. Te pierniczki są wybawieniem.  Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie  nie są wyczuwalne w smaku(...)dokładnie rozgnieść. Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.* Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Pierniczki układać

My sweet a life
PIERNIK DIETETYCZNY – pełnoziarnisty / najlepszy! – BE FIT! 128

Święta bez piernika ?! O nie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny, szybki piernik, który przygotowałam w zdrowszej wersji. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę pełnoziarnistą oraz

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 87

pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami. Zobacz jak szybko je zrobisz. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI(...)proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj. Okrągłą blachę tortową z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do ciasta gruszki, tak by spód owoców dotknął dna. Wstaw ciasto do piernika nagrzanego do 180 st C i piecz 40-45 minut. Po wyjęciu wystudź ciasto a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Ciasto czekoladowe

nietylkopasta.pl
Czas na pieczenie pierników wg Aleex 103

Drodzy! Święta już niedługo, więc pora wziąć się za pieczenie pierników. Wyciągnijcie ciasto, które dojrzewało od kilku tygodni w chłodnym miejscu. Powąchajcie je. Czujecie ten cudowny aromat korzennych przypraw? Tak pachną zbliżające się święta. Kiedy podzielicie ciasto na porcje i włożycie je do piekarnika, cały dom wypełni się zapachem dojrzewającego piernika staropolskiego. A potem wystudźcie go, owińcie ściereczką, włóżcie

W mojej kuchni
Piernik przekładany konfiturą wiśniową 317

szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik  przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową.  Czytaj więcej

Ana Mari's world
Prawie piernik, czy pyszne ciasto piernikowe 139

jest za słodkie, ale przez to bardziej wilgotne. Przyprawy korzenne czynią je aromatycznym. Ciasto idealne. Jeśli dodacie trochę miodu, to przestanie udawać piernik. Stanie się piernikiem. Smacznego! Prawie piernik, czy pyszne ciasto piernikowe Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki 400 g mąka 2 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g erytrol

Kucharzyca
Najprostszy piernik z powidłami i makiem 108

Ten piernik piekę co roku, inaczej moja młodsza siostra nigdy by mi nie wybaczała. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie musi dojrzewać i jest

Flymetothespoon
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 610

serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej

Ze smakiem i z pasją
Piernik z jabłkiem… 224

Wiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni