kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże nam to wszystko strawić. Do tego potrzebne są jakieś skromniejsze(...)Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem gości wyjąć z piekarnika świąteczne ciasto np. piernik . Zapach w całym domu, będzie wspaniały. Wigilia opłatkiem pachnąca, wigilia kolędą brzmiąca, wigilia z dobrym życzeniem, wigilia – ze spełnionym marzeniem. Wesołych Świąt! A jeśli chcielibyście zobaczyć pozostałe
Ugotowane pozamiataneDzień dobry :-) Dzisiaj pyszny piernika, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to bardziej wilgotny i nabiera fajnego smaku. Tym razem dodałam też napar z herbaty Teekanne wiśnia z czekoladą do podkręcenia smaku. Wyszło super ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)oraz mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niższych obrotach do połączenia się składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Piernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Smacznego
kruche babeczkiPierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała(...)każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć
To co kochamstary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych... Miód rozpuścić na letniej kuchni, następnie ucierać(...)korzenne. Dodać ubite na sztywną masę białka i delikatnie a dokładnie wymieszać. Wylać na blachę do pieczenia wysmarowana masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż ciasto ładnie się zrumieni, około 40 minut. zastawa
królestwo garówPyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody(...)cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę.Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.Na wierzch sypiemy
Słodkości i nie tylkoSernik piernikowy to kolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu na seromak by powstał przepyszny sernik piernikowy. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami. Składniki – sernik piernikowy (blacha
Ola la LCHFponieważ wyszukuję własnie kolejnych nowości na świąteczny stół, powstał aromatyczny, miękki i delikatny piernik z dodatkiem aronii. Dodatek tego owocu nie tylko podkreślił smak ciasta, ale sprawił również, że stało się bardziej wykwintne. Piernik z tego przepisu możecie traktować jako koło ratunkowe i upiec go w ostatniej chwili. Ciasto nadaje się do jedzenia już po upieczeniu. Składniki: 90 g aronii(...)składniki. Krótko miksujemy do momentu połączenia. Aronię mieszamy z łyżeczką mąki. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki. Keksówkę o długości 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny piernik przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy dżemem lub powidłami, przykrywamy drugą częścią. Masło roztapiamy
Fascynacje AniBardzo fajne zestawienie smaków. Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉 Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm) 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Masło, kakao, cukier i wodę(...)wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Teraz zabieramy się za wykonanie masy z jogurtów
Walijskie PichcenieJesień, to czas w którym zawsze sięgam po moje ulubione przepisy z aromatycznymi przyprawami takimi jak cynamon, przyprawa do piernika, anyż. Ciasta, ciasteczka, kakao, gorąca czekolada… nie ma nic przyjemniejszego. Przyprawy królują w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnego dania czy wypieku. Mam ich naprawdę dużo Dlatego tak dbam o organizację w kuchni i cenię różne pomocne(...)porządek w przyprawach i szybko znajdziecie odpowiednią, gdy zechcecie przygotować coś pysznego. Ja planuję zakup kolejnych. W jednym mam same przyprawy do słodkich wypieków, jak wspomniany cynamon, przyprawa do piernika, cukier z wanilią itd. W kolejnych umieszczę wszystkie pozostałe przyprawy, których używam dosłownie cały czas, co znacznie usprawni mi pracę w kuchni Taki pojemnik na przyprawy możecie znaleźć
Słodkie okruszkiMasę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam. SKŁADNIKI : 400 g orzechów włoskich 50 g masła 50 ml spirytusu 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka lub śmietany(...)masłem i mlekiem oraz energicznie mieszamy. Masę należy zagotować. Odkładamy do ostygnięcia. Masa stygnąc robi się gęsta. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa do przełożenia ciast, napełnienia babeczek lub orzeszków. Jest bardzo smaczna. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje Mariolisubskrybować mój kanał na Youtube Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę(...)nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na świąteczne pierniczki alpejskie, składniki: 500 g mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki kakao
Lekcje w kuchniradości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez
To co kochampewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru(...)białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy na gladkie ciasto. Przekładamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy
Mienta blogWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania(...)wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy. 2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
IzabelawkuchniSławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów (5 na jeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm • pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki • 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego(...)powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed
To co kocham