ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:43/300)

Miękkie pierniczki alpejskie / Soft Apline Gingerbread Cookies 83

subskrybować mój kanał na Youtube Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę(...)nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:)  Przepis na  świąteczne pierniczki alpejskie, składniki: 500 g mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki kakao

Lekcje w kuchni
Pierniczki 2016 146

radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez

To co kocham
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 225

pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru(...)białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy na gladkie ciasto. Przekładamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy

Mienta blog
Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek. 173

Witam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania(...)wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy. 2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Izabelawkuchni
Torcik z piernika staropolskiego 152

Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na  piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów (5 na jeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm • pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki • 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego(...)powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed

To co kocham
Puszysty piernik z malinową konfiturą 224

Dziś zapraszam Was na puszysty piernik z malinową konfiturą . Gorące letnie dni minęły, spokojnie można włączyć piekarnik i… delektować się aromatami korzennych ciast. Och, jak ja kocham te zapachy unoszące się podczas pieczenia pierników. Dzisiejszy przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Wspaniałe, aromatyczne ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut i to bez użycia miksera(...)przyprawę do piernika, mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy mleko i lekko mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy konfiturę i znów mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub kaszą manną formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe). Ciasto pieczemy

Słodkie okruszki
Piernik staropolski 107

kilka chwil, ponieważ wymaga on leżakowania przez 5 tygodni, następnie upieczony piernik ponownie musi leżakować przez 3-4 dni. Także ten rodzaj piernika musimy zaplanować sobie o wiele wcześniej, ale naprawdę warto.  Składniki: ciasto: miód 500 g, mąka 1 kg, masło 250 g, jajka 3 szt, cukier 1,5 szklanki, mleko 125 ml, soda 3 łyżeczki, sól(...)ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku.  Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą

kulinarne odsłony pati
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 180

otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura(...)drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy

codojedzenia
Murzynek 183

Dziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat(...)gotować przez 10 minut. Z tego odlać 3/4 szklanki i zostawić na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę, ewentualnie 1 opakowanie rodzynek, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik z bakaliami 160

postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą z Cukrem do polew DIAMANT. 3 szkl mąki pszennej 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mocnej herbaty(...)piernika 1 łyżeczka sody 2 szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant  łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem

Smakołyki Asi
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 119

masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki(...)czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia

Cztery Fajery
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 168

masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki(...)czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Miodownik z kremem mascarpone 380

Miodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.    Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.     Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify opiera się

sama złodycz
Domowa przyprawa do piernika 152

Już po pierwszej- w nocy rzecz jasna, ale cieszę się, bo to, co chciałam zrobić, właśnie kończę. Wpis na domową przyprawę do piernika jest tym, co dzisiejszy dzień zamyka, a jednocześnie tym, co otwiera dzień kolejny. Obiecałam sobie, że napiszę ostatni- dzisiejszy przepis i zabiorę się za zdjęcia. Przysiadłam do tego już po 23, więc nie jest źle... biorąc(...)Posłużyłam się więc mielonym, podobnie zresztą jak cynamonem. Na samym końcu dosypałam jeszcze odrobinę ziarnistego pieprzu, by wyostrzyć nieco smak. Gotowej przyprawy użyłam niemal od razu do przygotowania ciasta na piernik długo dojrzewający (staropolski) i właśnie dzisiejsze wypieki. Jest intensywna, nie za ostra i doskonale spełnia swoją rolę.  Składniki: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki

Kuchnia w czekoladzie
Domek z piernika 225

pyszne ciastko. Ich przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić domków z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 5 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc(...)jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Będziemy potrzebować 1 kwadrat (u mnie wymiary 2×2 cm), 1 prostokąt (2×2,5 cm) i przód domku (2,5×3 cm). Szablon przerysowujemy na kawałku tekturki i wycinamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania