znikają ostre krawędzie, a fotografie zyskują jesienną głębię. I choć październik dopiero się zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski . Uwierzycie, że to już ten czas...? Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam(...)sól i cukier, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać maślankę, olej i kawę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać szybko, tylko do ich połączenia. Formę na mini muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników. Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec(...)jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto piernikowe z daktylami Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Fit sernik z serków wiejskich bez cukru
FitKotrazu zakupiłam, bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam. Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam, po upieczeniu i przestygnięciu cukrem pudrem oprószyłam. Apetyt na pierniki i pieczenie zaspokoiłam, a smakiem ciasteczek najbliższych zaskoczyłam. Bardzo im posmakowały, bo szybko poznikały(...)mikserze miksujemy żółtka ze śmietaną. Dodajemy masło, suche składniki i całość krótko miksujemy lub zagniatamy na gładką masę. Ciasto powinno być miękkie, delikatne. Formułujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie: Pierniki, daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Pierwsze na drobno miksujemy pierniki, następnie dodajemy owoce, żółtko i dżem. Całość miksujemy
Moniki SmakołykiMmmmm cóż za zapachy unoszą się z piekarnika po całej kuchni ! Czuć cynamon, anyż i piernik ! Zapachy nadchodzących małymi kroczkami świąt ! Jeżeli chodzi o ciasto to jest dość proste w przygotowaniu, chodź trochę czasochłonne. Jednak dla tego smaku warto poświęcić ten czas, bo potem przy kawie można delektować się każdym okruszkiem tego wspaniałego ciasta. Ciasto swoją drogą(...)sernik to jest dopiero smak ! Jest delikatny i puszysty :) Co w sumie połączenie piernika i sernika daje wyśmienity rezultat ! Wielbiciele sernika gotowanego i piernika będą zachwyceni ;-) 2 w 1 xD SKŁADNIKI: CIASTO: jaja 6 szt. mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki czubate przyprawa do piernika
Kuchnia PaulettesJesień zbliża się ku końcowi. W wielu domach trwają przygotowania do Świąt. U mnie też. Ciasto na piernik staropolski dojrzewa w piwnicy, keksy z dużą ilością bakalii upiekła wczoraj. Dziś zrobiłam próbę pasztecików z soczewicą dla zabieganych. Nie zapominam jednak o jedzeniu na co dzień. Przygotowałam więc kolejną wegetariańską pieczeń, która zastępuje mi klasyczne pasztety. Składniki : 900 g cukinii
Weekendy w domu i ogrodziePierniki są nierozłącznie związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Takie ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, serduszek, itp. możemy upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować szczelnie zamknięte w pojemniku, aby zdążyły zmięknąć i tuż przed świętami udekorować. Zachęcam do zrobienia takich pierniczków razem z dziećmi w domu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać z dodatkiem przyprawy do piernika na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Blat stołu posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami pierniki. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Danka Pichcimiodu * 3 dkg cukru pudru * 3 łyżeczki przyprawy do piernika * 1 łyżeczka kakao Lukier: Składniki: * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * odrobina gorącej wody Dodatkowo: * mąka do podsypania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam
Pieprzyć z FantazjąListopad już zagościł w kalendarzu, więc najwyższa pora nastawić ciasto na piernik. Składniki: - 500 g miodu - 300 g cukru - 250 g masła - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 125 ml mleka - 3 płaskie łyżeczki sody - 2 torebki przyprawy do piernika - szczypta soli Przygotowanie: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę studzimy
Zainspirowana w kuchnizrobione wysuszone słodkie plasterki owoców, np pomarańczy czy mandarynki. Jak zrobić kandyzowane owoce? Poniżej znajdziecie prosty sposób jak je zrobić, by np udekorować w świąteczny sposób ciasto lub piernik. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświąt jeszcze daleko, ale już wcześniej musimy pomyśleć o tym, jakie dania będziemy szykować. Już kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki lub zagnieść ciasto na piernik dojrzewający
Przepisy Kulinarneto szybkie i proste ciasto, które możecie upiec w wolnej chwili. Dodatek dżemu śliwkowego sprawia,że ciasto jest wilgotne i smaczne SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1
Z MarcepanemCiasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePrzestudzić 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jednocześnie chciałabym Wam przypomnieć, że to już ostatni gwizdek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski . Musi ono mieć czas na rozwinięcie aromatu; kilka tygodni w lodówce to absolutne minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas kiedy powoli, powoli zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Wszak są potrawy i dania, które wymagają dojrzewania czy leżakowania. Teraz to już najwyższy czas, aby zagnieść ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować domową esencję waniliową i cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie
Kulinarne przygody GatityKrem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki
Słodki Pomysłosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam
Ola la LCHF