ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:54/300)

Piernik z Inką. 117

Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie(...)podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać. Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę. Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie ciasto korzenne 122

Ostatnio naszła mnie ochota na piernik ale nie miałam zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni więc upiekłam ekspresowe ciasto korzenne. Pachnie cudownie i szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie domowych powideł —>KLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki

Mienta blog
piernikowy placek z cukinią i bakaliami 156

piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta  sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo(...)proszek do pieczenia,  cukier, kakao, oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki mieszamy, dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Piernik z czekośliwką i marcepanem 131

mniejszych tortownicach. Składniki : 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru około 375 g 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 200 ml śmietany przyprawa do piernika 250 g masła 400 g miodu Dodatkowo: powidła czekośliwka marcepan Polewa czekoladowa: 320 g masła 4 czekolady (gorzkie lub słodkie zależnie jak lubimy my z mamą dajemy na ogół(...)godziny. Ciasto jest dość rzadkie, ale z czasem gęstnieje. Po 24 godzinach ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy ciasto na 4 równe porcje i wałkujemy w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 45 minut. Kiedy piernik wystygnie przekrawamy go na trzy równe części i delikatnie smarujemy gorącą czekośliwką, a na to nakładamy rozwałkowany marcepan

Lili w kuchni
Babka piernikowa 128

Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru

Szefowa kuchni
Piernik Dominy 142

cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P - muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości,  jak większość tutejszych(...)lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki  migdałów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
piernik a la staropolski 152

doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, kakao, kawę Inkę oraz jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do maślanki, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w garnku, przykrywamy ściereczką(...)Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowe gwiazdki 138

jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche(...)jajko 3 łyżki mleka do dekoracji: płatki migdałowe żurawina cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy masło, cukier, jajko i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem

Pobite gary Barbary
Sernik królewski w bożonarodzeniowej odsłonie 108

królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości.  Przypominam, że zarówno piękną formę do tarty ze zdobną powłoką imitującą kamień . która u mnie pełni rolę patery ,jak i złote łyżeczki możecie kupić(...)stronie producenta AMBITION klikajcie tutaj  http://ambition.pl. Składniki na kruche ciasto:  420 g szklanki mąki pszennej  50 g kakao 300 g masła 82% 140 g cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika  szczypta soli  Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone

vaniliowoczekoladowa
Mini serniczki z żurawiną 127

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mini serniczki z żurawiną Składniki – spód ciasta: Mąka – 200g Pierniki zmielone – 40g Kakao – 10g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier – 50g Masło – 50g Jajko – 1 sztuka Składniki – masa serowa: Ser twarogowy – 750g Cukier – 80g Budyń waniliowy – 1 opakowanie(...)Jajka – 4 sztuki Śmietana 30% - 200ml Wanilia – 1 laska + żurawina (świeża lub w formie dżemu) Wykonanie – spód: Pierniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć. Wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Do ciasta dodać masło i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć nimi spody foremek do muffinek. Wykonanie – masa serowa: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z dyni 181

wybaczenie.Muszę powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego

UgotujmyTo.pl
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 146

jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki!   SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki, aronie, jeżyny(...)garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy. Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który

Ostra na Słodko
Piernik przekładany powidłami z polewą czekoladową 105

Idealnie mięciutki, wilgotny przepyszny piernik przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. To mój ulubiony piernik, zawsze wychodzi, wspaniały na zimowo-świąteczną porę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200 gram płynnego miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 125 gram masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 czubate łyżki śmietany(...)formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, piernik pieczemy w temp 180 stopni ok 50-60 min do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, wystudzony piernik kroimy na trzy części, w rondelku/garnku zagotowujemy powidła, wyłączamy gaz, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia, lekko przestygniętymi powidłami przekładamy piernik, na koniec polewamy ciasto ulubiona polewą czekoladową lub rozpuszczona czekoladą. ciasto

Blog kulinarny S9.PL
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami 107

Dzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową

Oryginalny smak
Odwrócony piernik dojrzewający 113

piernika. Problem, w tym, że w mojej kuchni z racji jej wielkości trudno znaleźć miejsce na postawienie na dłużej jakiegokolwiek naczynia. Temperatura też za wysoka. Pomyślałam, że byłoby dobrze gdyby najpierw upiec piernik a potem odłożyć go do dojrzewania. No i znalazłam przepis dokładnie taki jakiego szukałam, na blogu Przy Kuchennym Stole. Było to wiele lat temu. Upieczony piernik trzymam(...)dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy. Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy. Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam na kratce po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2tygodnie. Przed podaniem udekorowałam polewą

Co w garnkach piszczy

Proponowane wyszukiwania