Jest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba użyć trochę siły. Blaszki wyłożyć
Kuchnia Pokoleńmiód, kakao, kawę, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę studzimy. następnie dodajemy mleko, powidła, jajka i mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką, dokładnie mieszamy. Piernik wylewamy do formy keksowej 30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy
Kulinarne Fantazje MarioliKiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki jednak przekonał mnie, że można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem 🙂 Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w […] Artykuł Świąteczny piernik
Wiszniówkasztuk 400 g mąki pszennej 40 g masła w temperaturze pokojowej 200 g miodu 2 jajka 1 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą. Powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na całą(...)podzieliłam je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek w dwóch różnych wielkościach. W cieście dużą foremką wytnij ciasteczka. Następnie w środku każdego ciastka wytnij mniejszą foremką otwór. Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozkrusz. Można
kuron.com.plProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe
Mienta blogsoli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować(...)włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia i ściereczka ,obciążyć .Pozostawić tak na około 4-5 dni.Polać polewą czekoladowa,przeciąć na dowolne kawałki. .:)) przepis z ksiażki
mojej kuchniDzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKINa ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
W kuchennym oknie Ewyroztopionego masła. Mieszamy i dodajemy rozbełtane jajko, cukier z cukrem waniliowym. Mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pierniki i mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki a na sam wierzch dodajemy obranego banana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 50 minut. Studzimy
Kuchnia w oparachnadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok. 20 cm Ciasto pierogowe: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju woda(...)Nadzienie : 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda 1/2 szklanki mąki kokosowej Sposób przygotowania: Ciasto Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, olej oraz wodę do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 25 minut, aby "odpoczęło". Między czasie zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły. Po upływie czasu
Truskawkowa FiestaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko L 150 g miodu 3 łyżki cukru łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika(...)garnka i wstawić na mały ogień.Podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą,odstawić do przestudzenia. Mąkę,sodę,przyprawę do pierników i sól wymieszać.Do przestudzonej masy wbić jajko i wymieszać,dodać resztę składników i połączyć.Ciasto przełożyć do formy o średnicy cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.25 minut
Anielskie wypiekidżemem wiśniowym. Bardzo posmakowała mi ta wersja, dlatego wrzucam kochani przepis na bloga, abyście i Wy mogli wypróbować. Zapraszam Składniki(blaszka 23/33): ciasto: masło 300 g, miód 200 g, cukier 400 g, kakao 60 g, przyprawa do piernika 3 łyżki, kefir 2 szklanki, jajka 6 szt, mąka pszenna 600 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, krem orzechowy(...)puder 220 g, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: dżem wiśniowy 1 mały słoik, orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka ostygnie i będzie jeszcze ciepła
kulinarne odsłony patiwiele miesięcy i lat. Składniki (na ok. 100 ciastek): 1 szklanka miodu 2 jajka 1 szklanka cukru ok. pół kilograma mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej torebka przyprawy do piernika lub łyżka tłuczonych przypraw (goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz) łyżeczka miękkiego masła lub oleju o łagodnym smaku i zapachu ewentualnie: kawałek wosku pszczelego (np. woskowa świeczka) Miód rozpuścić na patelni(...)lepszego smaku i aromatu ciastek . Jaja utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać miód i wsypać część mąki. Zmiksować. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą jak na bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki o średnicy
Weekendy w domu i ogrodziedrodzy, to nie jest zart. Choc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach. Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga lezakowania i chcecie by nabralo odpowiednio duzo aromatu, to juz najwyzsza pora rozejrzec sie za odpowiednim przepisem.W tym roku postanowilam upiec pierniki z nowego przepisu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl.Przepis wyszperalam z jakiejs starej gazetki(...)przypadku ciast i ciasteczek raczej trzymam sie receptur. Tym razem odeszlam od tej zasady uznajac, ze cos mi z tego wyjsc musi. Teraz sie zastanawiam czy aby dobrze zrobilam. Z pewnoscia przekonam sie o tym juz niebawem. Mam jednak nadzieje, ze nie bedzie to piernikowe nieporozumienie, szczegolnie ze przepisem dziele sie z Wami.Poniewaz pierniki to polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie
Przysmaki Karolkipudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut(...)odpoczęło. 2. Nadzienie serowo-piernikowe: Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo
Szalona Kuchnia Ewelinyłatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen
Poezja smaku