Pyszny piernik z powidłami śliwkowymi, jest taki delikatny i aromatyczny. Przepis zaczerpnełam z internetu :) Piernik z powidłami Składniki : Ciasto : mleko - 1 szkl olej - 1/2 szkl cukier - 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 2 szt kakao - 3-4 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło
Kuchnia Danusiznalazłam w Den store dessert og bagebog, którą bardzo lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja jeżynowo-jabłkowa bardzo przypadła mi do gustu. Do ciasta dodaje się przyprawę do piernika, deser więc pachnie już trochę jesiennie i wspaniale rozgrzewa. Idealny comfort food. Razem ze mną cobbler przygotowały Lejdi i Mirabelka.Cobbler jeżynowo-jabłkowySkładniki:(na formę(...)jeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)Ciasto zachowuje świeżość, a ja pewność, że ze wszystkim zdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru 150 g mąki 2 łyżeczki
Rozpustne gotowanieNajbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową i równomiernie obciążyć, odstawić w chłodne miejsce. IV etap (1 dzień przed świętami): Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, aby wyszły z tego 3 podłużne pierniki. Polać polewą wg poniższego przepisu. POLEWA: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę
Domowa Cookierenka Agijabłka i orzechy, ze smakiem piernika. Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem i mielone orzechy oraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis(...)stopniach ok 45 minut. Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem lub samo 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/aromatyczny-piernik-jablkami-dzemem/ MieszamWGarnku Artykuł Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzień dobry!Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto(...)przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety przypraw. Niestety wiele firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania
Pora coś zjeśćpyszny, świąteczny, wilgotny, mięciutki i łatwy w wykonaniu piernik z dżemem mandarynkowym i kremem czekoladowym. Jak wykonać taki piernik z dżemem mandarynkowym możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj mój kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek SKŁADNIKI: Ciasto: mąka tortowa ( 3 szkl.) mleko (500 ml.) olej(...)łyżki) krem czekoladowy (3-4 łyżki) Potrzebne gadżety: mikser keksówka 28 x 10 x 7 cm. szklanka = 250 ml. WYKONANIE: 1.) Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do dużej miski wlewamy mleko, olej, cukier i dżem mandarynkowy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy składniki suche
RITA food channelBiałka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 40-50 minut, sprawdzamy wykałaczką
Niezły Młynekdzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. I jestem z niego bardzo zadowolona, ponieważ piernik wychodzi pulchny, wilgotny i pyszny. Możecie(...)Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 70 minut (aż do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić
My simple kitchenjeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie(...)dokładnie z wystudzoną masą kakaową. W misce ubijamy na sztywno białka, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia
PatiGotujemoże być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach. Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie(...)czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :) Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ startego jabłka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki przyprawy do piernika ¼ szklanki jogurtu naturalnego ¼ szklanki mleka ¼ szklanki miodu ¼ szklanki brązowego cukru 1 malutkie jajko Szczypta soli 25ml oleju 50g czekoladowych drobinek (kropelek
Kolizje SmakówCiasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów
upichcicPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)rozwałkowujemy .Płaty ciasta przekładamy kolejno do wyłożonej folią aluminiową formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Upieczone i wystudzone płaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi. Tak przygotowany piernik odstawiamy na 3 dni, po tym czasie powinien skruszeć i zmięknąć
Smakowite Daniadomowego cukru waniliowego) 20g mąki ziemniaczanej 15g przyprawy do piernika 10g proszku do pieczenia 4 jajka Na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 150g cukru 50g margaryny (w temperaturze pokojowej) 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego) 4 jajka Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150g margaryny 75g cukru 15g kakao(...)waniliowego) 5g przyprawy do piernika 1 żółtko jajka Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h. Przygotowanie spodu: Na małym
Kolizje Smaków