ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:31/300)

Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie 180

Witajcie kochani poprzednio pokazywałam wam jak się robi ciasto na Piernik Staropolski   możecie śmiało tam zajrzeć żeby było wiadomo o co chodzi.Dziś wam pokaże jak upiekłam piernik ile potem stał i kiedy go przełożyłam i udekorowałam.Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam.   Składniki: nadzienie śliwkowa(...)boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć). Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą

Różowa kuchnia
Piernik mocno orzechowy 132

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Pierniczki staropolskie 1002

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier(...)zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki

wyzwania kuchenne
Piernik z gwiazdką 195

Pachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami.  Akcja Ciasto na Niedzielę            Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar

Różowa kuchnia
Ciasto piernikowe z rabarbarem 177

międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna(...)cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około

Codzienne Gotowanie
Piernik z powidłami 168

wieczorem- na Sylwestra dostojny piernik uraczy Was swoim wyjątkowym, korzennym smakiem i miękkością... To piernik z gatunku tych, które muszą nieco poleżeć w chłodzie- u mnie leżakował 3 noce i został skonsumowany jeszcze przed świętami: jednego dnia J Był naprawdę smaczny: aromatyczny, miękki i dzięki polewie – wykwintnie czekoladowy. Mój tato orzekł, że nigdy lepszego piernika nie jadł( dzięki Tata(...)temperaturze 180°C . ( ja piekłam w tradycyjnej witrynie- bez termoobiegu- więc wierzch ciasta przykryłam przez pierwsze 15 min i ostanie 20 min papierem do pieczenia, ach przydałby się taki sprzęt jak  #beko ) Ostudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części, można sobie ułatwić w ten sposób, tylko ciągniemy nitkę wzdłuż ciacha:   i przekładamy powidłami Odstawiamy szczelnie owinięty

Domowe ciasta
Piernik 183

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plPyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół(...)przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe, które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego w 100% Post Piernik pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasta na Święta Wielkanocne 5034

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk(...)Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51.  Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52.  Ciasto pyszna delicja 53.  Ciasto banoffee na biszkopcie 54.  Ciasto pyszny

kruche babeczki
62 propozycje ciast na Święta 4991

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk(...)Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe

kruche babeczki
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3236

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk(...)Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa

kruche babeczki
ekspresowy piernik bez jajek 222

mąki orkiszowej lub pszennej 220 – 250 g cukru 250 ml mleka 125 ml oleju 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu 30 g kakao 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody wykonanie: Mleko mieszamy z olejem oraz powidłem. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, dodajemy je do płynnych. Wszystko mieszamy do połączenia się składników(...)mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze(...)cukrem. Dodać roztopioną przestudzoną margarynę, następnie powidła śliwkowe i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 200 ° C Ciasto ptysiowe - w rondelku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wstawić na ogień i nadal

Ciastka - domowe słodkości
Najlepsze pierniczki 167

pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam Wam dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco(...)zagniatamy ze sobą. Następnie dodajemy ubite na sztywno 2 białka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniki grubości około 4-5 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone dowolnie

My simple kitchen
błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu 173

mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Piernik "Laska Mikołaja" 181

małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)ułożyć je jako przedłużenie laski Mikołaja (fot.3). Mamy już kształt.Teraz dekoracja. Śmietanę ubić na sztywno, dodając przed końcem ubijania 2-3 łyżki cukru. Pokryć nią dokładnie całe ciasto z każdej strony. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować czerwony krem. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dosypać do niego cukier puder i esencję waniliową. Miksować na najwyższych obrotach

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania