ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:23/300)

SEKRETY UDANEGO PIERNIKA 167

uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce nawet(...)zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać

Ciastka - domowe słodkości
Piernik przekładany 285

Aromatyczny piernik z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym i kremem budyniowym, oblany czekoladą. Właściwie jest to świąteczna, piernikowa wersja ciasta nazywanego kremarzem góralskim lub miodownikiem. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 kostki (125 g) margaryny 2-3 łyżki śmietany pół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe(...)wanilinowego 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 18% 30 dag masła 2 łyżki cukru pudru               Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć

Praktyczna pl
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 248

przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało(...)więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika

Food Square
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 204

strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego przyjaciela z pigwą" pasowała jak ulał! Mączny proszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby(...)bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki

Wypisz Wymaluj
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 231

większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).   Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki(...)orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Teraz pierniki! 154

Uwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie piekliście wspólnie ze mną tego piernikowego cuda, zapraszam do „piernikowania”. Dokładna instrukcja „krok po kroku” znajduje się tutaj . To co? Zaczynamy

W mojej kuchni
Piernik najlepszy - prosty, bez miksera 124

Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W niektórych(...)regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych. Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy. Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto piernikowe z mąki razowej 227

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu

I LOVE LIFE
Piernik z jabłkami 257

Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie(...)kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i kremową masę - miksować na najwyższych obrotach

My simple kitchen
Pierniczki staropolskie 168

można go nastawić. U mnie będzie na 100%. W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków. W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny(...)mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje. 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią

Kuchnia domowa Ani
Piernikowe choinki 3D +FILM 219

Jest to na pewno super pomysł na prezent i piękna ozdoba stołu. Choinki 3d robimy z piernikowych gwiazdek, są potrzebne foremki lub szablon. Polecam również przepis na wspaniałe ciasto na pierniki.  ZAPRASZAM NA FILM W KTÓRYM ZOBACZYCIE INSTRUKCJĘ JAK WYKONAĆ CIASTO, LUKIER I CHOINKI 3D Z PIERNIKA  \Oto zdjęcia moich choinek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik z drożdżami przekładany 184

zdjęcia i niektórych potraw to nawet nie pamiętam jak robiłam..no, ale cóż..życie ..jak mawia moja córka..Piernik drożdżowy będzie dokładnie 3000 wpisem....mhm..nie pomyślałabym , że będzie taki smaczny, mięciutki, pulchniutki......polecam..Pomysł gdzieś z netu ciut zmieniony ..   Ciasto 7 jajek  1 szkl. cukru  1 szkl. miodu płynnego  1 szkl. oleju(...)Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na dwie blaszki . Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 1/2 szkl. mleka 4 łyżki kaszy manny

Moje domowe kucharzenie
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 167

Murzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika(...)jest to miękkie i puszyste ciasto.  Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy

MamaOskarka
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2977

łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto (będzie bardzo płynne!). Piec około 40-45 minut w 180 ºC (do suchego patyczka). Gotowy piernik ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować powidłami i przykryć go drugą częścią ciasta. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową : w rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać do niego cukier puder. Całość gotować na bardzo małym ogniu

Ugotować
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami. 163

masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy

Izabelawkuchni