ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:19/300)

Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 191

zastygnie, formujemy kulki wielkości rafaello lub wielkości mandarynki, jeśli chcemy większe. Obtaczamy w gorzkim kakao.  Smacznego! na ok. 12 bajaderek wielkości mandarynki: 320 g upieczonego i skruszonego piernika (lub innego ciasta) 160 g masła 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 80 g zmielonych migdałów lub orzechów 3 łyżki kakao 10 łyżek wiśniówki (lub innego alkoholu) Masło i czekoladę razem(...)rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Piernik lub inne ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol, migdały lub orzechy. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze) i oblewamy polewą lub obtaczamy

bistro mama
Piernik z makiem… 146

Piernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek

brunetkawkuchni
Świąteczne pierniki 116

świąteczny nastrój wprowadza mnie też pieczenie pierników. Na świąteczne pierniki według podanego przeze mnie przepisu jest ostatnia chwila, bo muszą dojrzeć czyli spędzić przynajmniej 2-3 tygodnie zamknięte w słoju lub puszce. Pierwsze pierniczki upiekłam tuż przed świętami i stwierdzam, że w karnawale też smakowały fantastycznie Oczywiście jak na wszystko także na pierniki jest wiele przepisów. Wykorzystuję przepis, który poznałam(...)pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie. Pierniki pieką się ok. 15 minut. Dużo czasu natomiast zajmuje rozwałkowywanie ciasta wycinanie kształtów. Wycinając pierniki można w część z nich powtykać wykałaczki. Po upieczeniu będziemy mieli w pierniku dziurkę, która ułatwi

Figa S-makiem
Świąteczne pierniki 156

łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo łyżkę w karmel, którą właśnie(...)ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie. Pierniki pieką się ok. 15 minut. Dużo czasu natomiast zajmuje rozwałkowywanie ciasta wycinanie kształtów. Wycinając pierniki można w część z nich powtykać wykałaczki. Po upieczeniu będziemy mieli w pierniku dziurkę, która ułatwi nam zawieszenie go na choince. Teraz już tylko przekładam wystudzone pierniki do pudełek

Figa S-makiem
Piernik staropolski długo dojrzewający 167

zdecydowałam się na prawdziwy, staropolski piernik przekładany powidłami. To wyjątkowe przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego nie powinno zabraknąć na żadnym Wigilijnym stole. Piernik można przełożyć konfiturą, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, ponieważ piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni. Składniki na ciasto: 500 g miodu 2 szklanki cukru(...)garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią, w której należy zrobić kilka dziurek i odstawić ciasto w chłodne miejsce lub do lodówki

Świat Ciasta
Piernik wigilijny 178

PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia.  Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru ok. 1 kg mąki 3 łyżeczki sody 2-3 łyżki przyprawy do piernika POLEWA(...)Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec

Gotuję Testuję
Krajanka piernikowa 91

Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy.  O tej porze roku, na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest doskonałym rozwiązaniem. Mimo(...)stwardnieje do Świąt.    Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy   Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze.   Krajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego  125 g cukru

Cztery Fajery
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 127

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i świąteczne wypieki. Na rodzinnym stole nie może również zabraknąć pachnącego piernika.  Jednym z pierników o jakich nie można długo zapomnieć jest właśnie ten - dojrzewający. Ciasto powinno leżakować około 5 tygodni. Przygotowane na 3 tygodni przed świętami także zachwyci smakoszy pierników :) Spróbujcie - jest jeszcze czas :) Składniki: 0,5 kg miodu naturalnego(...)przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie:   Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta należy pamiętać, że upiec blaty należy około 5 dni przed podaniem, aby mogły idealnie połączyć się z powidłami. Ważną informacja jest również konsystencja ciasta - po samym wyrobieniu jest ono luźne ( po leżakowaniu jednak gęstnieje). Wyrabianie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia cukru, masła i miodu na niewielkim ogniu, tak aby doprowadzić

ChilliJemy
Piernik staropolski 126

szklanki zimnego mleka • 3 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać(...)Mój piernik dojrzewał w lodówce od 5 listopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: • Ciasto na piernik dojrzewające • 3 słoiczki powideł śliwkowych • 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych • drobne srebrne cukiereczki • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ciasto należy wyjąć

To co kocham
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 288

pierwszy pierniczki z tego przepisu piekłam rok temu. Byłam ciekawa smaku, bo nie robiłam jeszcze piernika czy też pierniczków z ciasta dojrzewającego, czyli leżakującego sobie w chłodzie naszej lodówki ponad miesiąc. Upiekłam pierniczki na początku grudnia, żeby spokojnie zdążyły zmięknąć i żeby nacieszyć się atmosferą Świąt. I wiecie co, musiałam od razu zagniatać kolejną porcję, bo pierniczki były(...)pyszne, że rozeszły się w mgnieniu oka. Na Święta zatem piekłam nową partię, bo po pierwszej, zostało wspomnienie. Może w tym roku uda mi się z ciasta zrobić duży, gustowny piernik przekładany powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam

Mieszam w Garnku
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 166

przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:). Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia(...)zamkniętym pojemniku aby aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy  dopiero decyduje czy  ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com

RAROSSA
ŚWIĄTECZNY SERNIK GOTOWANY, NA SPODZIE Z PIERNIKÓW 141

Świąteczny sernik gotowany na spodzie z pierników, to ciasto, które możemy przygotować nie uruchamiając piekarnika. Ja co prawda wykorzystałam domowe pierniki, akurat miałam świeżo upieczone, bez dekoracji, ale idealnie sprawdzą się też gotowe pierniki, np. katarzynki, bez polewy. Błyskawiczny i pyszny, kremowy sernik świąteczny poleca się na tegoroczne święta. Wykorzystałam tortownicę o śr.25cm Składniki: - 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu(...)wanilią lub cukru waniliowego - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (lub pół na pół) - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (nie trzeba) Dodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier:  * kilka łyżeczek pudru trzcinowego  * kilka kropli aromatu migdałowego  * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy

Smaczne Zdrowe
Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 134

Tarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)mając pierniki w swoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna.   Składniki   na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny

Moniki Smakołyki
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta 164

świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa(...)dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji  tutaj lub w  drugiej tutaj. Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 1000 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania