roku nie będzie przed Swiętami piernika.. Ja się na to nie mogę zgodzić ; )Pieczenie piernika zawsze nastraja mnie niezwykle produktywnie ( do tego stopnia, że potem nawet porządki przedświąteczne idą niezwykle gładko). Co więcej: ten piernik wcale nie musi dojrzewać- jest idealny niebawem po przełożeniu- więc gdy zjawi Wam się niespodziewany przedświąteczny Gość- ciasto będzie jak znalazł ; )) A więc(...)działamy! Eksperymentem dla mnie było stworzenie nadzienia ( coś a’la czekodżem) i był to eksperyment udany- super skomponował się z korzennymi nutami ciasta. Całość zwieńczyła ( a jakże!) deserowa polewa… Składniki na piernik: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( * lub 1 łyżeczka sody ) 3 jaja 120 g stopionego i ostudzonego masła 1 szklanka pełnego mleka
Domowe ciastaSpieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu. Składniki: 0,5 kg mąki, 250 g cukru, 3 jajka, 70 g margaryny(...)piwo. Ciasto może ciężko się już ucierać, dlatego podlewamy je piwem. Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :) Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi
Aga w kuchniPiernik, to ciasto nieodłącznie kojarzące się z nadchodzącymi świętami. Mój piernik jest z cukinią i wcale nie jest ona wyczuwalna w smaku. Drobno starta cukinia jest też niewidoczna w cieście. Zatopione w pierniku owoce papai w kolorze pomarańczy i kandyzowanej kostki pomelo w kolorze zieleni doskonale komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady
Przepisy KulinarnePiernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 200 g cukru 200 g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika ¾ szklanki piwa 80 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Słoiczek powideł Sposób przygotowania: Żółtka(...)przerywając ucierania, dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień
RAROSSAdekoracje choinkowe, cały grudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu. Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej(...)może zabraknąć na świątecznym stole to sernik piernikowy. Aromat i zapach obłędny. Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki. Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN , na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków. Spody w formie wyłóż ciastem
SMYKWKUCHNIPomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru(...)mnie nerkowce ) 3/4 słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam
Gotowanie...to proste !piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem(...)jest już gotowe. 6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , kakao , na szybko , piernik , przyprawa , rodzynki , tykwa , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy mleko, jaja i miód z resztą składników. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia, przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy
Mango Papajauniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce nawet(...)się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem
Ciastka - domowe słodkościBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie i mnie osobiście kojarzą się z tymi świętami. Artykuł PRZEPISY NA WIGILIĘ
Ola la LCHFobok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 65 minut Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian z olejem i maślanką do jajiek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy
Kulinarne przygody Gatitydomu… aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli je zjeść. A potem po cieście zostawały już tylko słodkie okruszki Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest idealny nie tylko na świąteczny stół(...)Całość dokładnie mieszamy łyżką. Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto
Słodkie okruszkiPiernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudno dostępne przyprawy korzenne (które oczywiście są podstawowym elementem tego ciasta). Mawiano nawet, że w skład wiana panny młodej musiał wejść kawałek ciasta piernikowego i galareta mięsna:) Dziś na szczęście przyprawy korzenne nie są żadnym rarytasem(...)żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni
Tradycyjna Kuchniabezglutenowe Piernik ten nie zawiera glutenu, laktozy ani jajek , więc jest bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te składniki. Do wykonania piernika użyłam mąki gryczanej, która według mnie bardo pasuje do tego rodzaju wypieku. Zmieszałam ją z mąką migdałową (czyli po prostu ze zmielonymi migdałami). Jednak głównym składnikiem jest tutaj puree z dyni, które sprawia, że ciasto jest(...)uzyskania gładkiego ciasta. Ma końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawinę, mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą polewę. Odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto polewamy chłodną polewą. Szukasz prostych
Wiszniówka