ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:8/300)

Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 189

Piernik to jedno z ciast ,które obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. C hociaż do Ś wiąt pozostało jeszcze trochę czasu ,  mnie naszła ochota  właśnie na piernik. Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.  Piernik od wielu(...)czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec

Kolorowa kuchnia Elki
Piernik Benedykta 150

piernik Benedykta z przepisu Siostry Anastazji. Może i wy skusicie się i upieczecie na święta rewelacyjny piernik. Szybki w przygotowaniu. Polecam również przepis na blyskawiczny piernik Żródło Ciasta Siostry Anastazji Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu 1 szklanka kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka sody (dałam dwie płaskie łyżeczki) 1 przyprawa(...)utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec

O kuchni z uczuciem
Najlepszy Piernik 366

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno

Made By Mom And Son
Ciasto Bożonarodzeniowe, piernikowo - marchewkowe 148

czas na jedyne i niepowtarzalne wypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta nie ma świąt!!!. Zapach domowych(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Piernikami obkładamy ciasto wokół, część pierniczkowych domków układamy na samej górze. Każda podana porcja powinna być podana z jednym piernikiem

Apetyczna babeczka
Wilgotne ciasto piernikowe 115

przepadałam za piernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników.   Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu(...)łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec

Jadło i czytadło
Piernik lany z masą kawową 341

wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy. Ciasto na piernik: 1,5 kostki margaryny 1 szkl cukru 200g miodu 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl(...)jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać

Smakołyki Asi
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 150

Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :). Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali: piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30) 500 g mąki pszennej (typ do 550) 120 g masła 2 jajka rozmiar L ¾ szklanki cukru(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie piernika: Ciasto wyjmuję na blat podsypany mąką (do wyjęcia ciasta z miski użyłam drewnianej łyżki, podważając ciasto dookoła, zazwyczaj jest bardzo trudno wyjąć ciasto z miski i trochę trzeba się namęczyć :). Następnie ciasto ugniatam przez chwilę, tak żeby zmiękło i stało się w miarę elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem

Uwaga Babcia Gotuje
Śliwkowy piernik (piernik ze śliwkami, ciasto ze śliwkami) 159

Ciasto cudownie aromatyczne, przyjemnie wilgotne i niezwykle słodkie. Zapraszam na przepyszny, śliwkowy piernik! :-) Ciasto szybko się robi i szybko znika z talerza. Ze względu na mocną słodycz idealne do gorzkiej kawy czy też herbaty. SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki miodu(...)kroję na kawałeczki, posypuję cynamonem. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i dżem śliwkowy. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję pokrojone śliwki. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg

Wielopokoleniowo
Domek z piernika 144

pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis(...)mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier Jak zrobić domek z piernika? Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Szablon możecie też pobrać i wydrukować tutaj KLIK – jest bardzo prosty, bo żaden ze mnie grafik ;) Jeśli domki mają być po prostu

Ciastkozercy
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 114

przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje(...)się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast. Drukuj Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym Składniki Ciasto 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g płynnego miodu gryczanego 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (u mnie assam

Mieszam w Garnku
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 269

kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE—   TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.   TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich(...)ziarniaków żyta. Nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Podstawowa mąka do chlebów żytnich i mieszanych, spodów do pizzy, zakwasu na żur. Do ciężkich ciast korzennych, np. pierników.   TYP 750-850 pszenna – kremowo biała. W porównaniu do innych mąk pszennych zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika. Podstawowa mąka chlebowa, stosowana

Karo in the Kitchen
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 166

następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. Następnie wlej otrzymaną  miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach 30x24 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw(...)wystudzenia.Piernik przekrój wzdłuż na pół. Następnie posmaruj jedną część powidłami, wymieszanymi z 1 łyżką soku z cytryny. Marcepan rozwałkuj na wymiary ciasta i pokryj nim powidła. Przykryj drugą warstwą piernika. Ciasto obciąż deseczką na całej jego wielkości i wstaw na minimum 2h do lodówki. Po tym czasie poprzekrawaj je na 18 równych prostokątów.W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę

Food Square
Piernik staropolski - pieczenie 174

powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Pieczenie: Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość(...)ciasto podczas pieczenia podwoi a nawet może potroić swoją objętość. Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach. Z przepisu otrzymujemy 3 grube blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 40 x 20 cm. Upieczone blaty przekładamy grubą warstwą powideł śliwkowych lub innych ulubionych i zawijamy w folie lub inny papier. Po 3 dniach przecinamy go na 3 części i otrzymujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik przekładany powidłami 176

chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, na 2 blaty. UWAGA : Ciasto najprawdopodobniej urośnie z lekkim wybrzuszeniem, polecam je wyrównać ścinając te wybrzuszenie, aby piernik miał w miarę równy wierzch, dzięki czemu polewa nie będzie spływać i będzie się po prostu ładniej prezentował.  Powidła śliwkowe przełożyć(...)kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstniejącą polewą polać piernik. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie do lodówki ) do całkowitego stężenia polewy. Przechowywać w chłodnym miejscu. * jeżeli ciasto ma być wykonane w większej formie, o wymiarach bardziej standardowych - około

Opowieści z piekarnika
Staropolski piernik świąteczny część 1. 131

zamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (polecam wszystkim miłośnikom polskiej kuchni). Po przygotowaniu surowego ciasta piernik musi dojrzeć powoli w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Jednak podobno najlepszy jest, gdy leżakuje przez 4-6 tygodni. Po upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy(...)następnie przełożyć* do kamionkowego lub emaliowanego garnka (może też być szklana miska), przykryć ściereczką. Odstawić na "parter" lodówki lub w inne chłodne miejsce, by piernik pomału dojrzewał.  * w oryginale jest mowa o uformowaniu z ciasta kuli, ale moje wyszło zbyt rzadkie na taki zabieg. Na dzisiaj tyle

Pełny talerz