dyniowo – jogurtowej Najlepsze ciasto dyniowe ever No czegoś takiego dawno nie było… Moja mama przygotowała ciasto dyniowe , które pobiło wszelkie inne dyniowe propozycje , które kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować… Pamiętacie, jak przy okazji babki jogurtowej ze śliwkami wspominałam, że dobrze, że nie pokusiłam się o ciasto dyniowe , bo moja mama zrobiła…? To właśnie było TO ciasto. Jest piernikowe, czekoladowe(...)kiedykolwiek miksu brownie, piernika i ciasta dyniowego? Dokładnie takie jest dzisiejsze keto brownie podwójnie dyniowe. Musicie koniecznie spróbować, bo smak powala na kolana! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasto dyniowe , ciasto kokosowe , czekolada , Halloween , jogurt Porcje 12 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Ciasto 260 g masła klarowanego
Modern Cave GirlPyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
Kuchnia DanusiMarchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje wybornie, pachnie wspaniale a przełożone konfiturą lub posmarowane czekoladą idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Swój piernik przygotowałam w dwóch małych foremkach od PapilArt , dzięki temu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował(...)proszku do pieczenia 2 jajka 100g czekolady deserowej Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka
Gotowanie i blogowanieUwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że dach się nie zawalił się:) W końcu jak przystało(...)mąki12,5 dag miodu płynnego2 jajka3/4 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki cukruopakowanie przyprawy do piernikałyżka kakaolukier:2 białka15 dag cukru pudrubarwinki spożywcze Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Następnie je rozwałkować na cienko i wyciąć formy. Mój domek ma wymiary 13 na 7 cm boczne mniejsze ściany i 7 na 11,5 i 9,5 ściany
ciastkarnia na kruchym spodziemiodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta Piernik toruński Piernik z bakaliami Rolada piernikowa Piernik niezawodny Keks Keks wieczny
Sto kolorów kuchnicałkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy (w tym samym naczyniu) dodajemy mąkę pszenną, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ciasto (najlepiej starym mikserem z dwoma końcówkami do mieszania ciasta, nie do ubijania). Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka albo do wielkiej szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)przekładamy pierwsze dwa placki jeszcze ciepłą masą z powideł i czekolady. Lekko dociskamy. Drugi blat ciasta smarujemy niewielką ilością powideł. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach piernika i przekładamy na ciasto wysmarowane powidłami. Trzeci, ostatni blat, smarujemy również od spodu pozostałymi powidłami i kładziemy na masie marcepanowej. Dociskamy i odstawiamy na kilka godzin. Polewa
bistro mamaświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać po ok. 30 minutach, gwarantuję Wam, że bardzo szybko zniknie. Polecam The post Piernik z kremem czekoladowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich! Składniki: 1 duża cukinia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)stopni na 45-50 min. Studzimy. W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)stopni na 45-50 min. Studzimy. W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonego ciasta. Przyozdabiamy piernikami oraz czerwonymi porzeczkami. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie(...)mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki Berenikiktóry połączył nasze mieszkanie z pwr ;). Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :)) 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi Przygotowanie Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 175*C. Krem: Składniki
Kuchnia w szuwarachBoże Narodzenie. Samo ciasto należy wymieszać 5-6 tygodni przed świętami, a następnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę piernik co roku. Wychodzi przepyszny, przełożony powidłami(...)korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * 3 jajka duże * 125 ml mleka Wykonanie: W garnku umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać, aby masło i cukier się rozpuściły, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika, wbić całe jajka, wlać mleko i przestudzony miód z masłem i cukrem z garnka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia
Zrób to smacznieEtap I Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje, po krótkiej chwili wyrabiania jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego pierniczki. Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków(...)czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto dowolnie udekorować i się nim delektować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPiernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach śliwkowych, bez masy orzechowej. Składniki na duża blachę, 40x25 cm :1,2 kg mąki pszennej2 szklanki mąki(...)owijamy w ścierkę lub poszewkę i ponownie odkładamy do leżakowania. Ciasto przełożone powidłami potrzebuje jeszcze ok 5-7 dni, aby było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami
Apetyczna babeczka