ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:4/300)

Piernik orkiszowy, długodojrzewający 266

jesienią może być balkon).Uzbrój sie w cierpliwość - musisz czekać 4-6 tygodni. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać.W zależności od wielkości formy, podziel ciasto na trzy lub cztery części. Ja piekłem piernik w prostokątnej formie 30x20 cm i podzieliłem na trzy części, ale można było podzielić ciasto na cztery części, lub wziąć większą formę. Jeśli ciasto będzie(...)chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień.Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 362

Przepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać

https:KKuchniaMniam
Piernik z suszonymi śliwkami 130

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową

Zasmakuj Kuchni
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 180

dobry poświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem(...)powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 491

wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.  Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi leżakować. Możecie przygotować go na ostatnią chwilę, szczególnie, że przepis jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie.   Zamiast brązowego(...)także zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą. Bardzo lubię przygotowywać ciasta z oliwą, ponieważ dzięki temu są one bardziej wilgotne. Do ciast sięgam zawsze po oliwę Monini Delicato. Oliwa oraz starta marchewka w tym cieście sprawiły, że nie jest ono suche, tylko miękkie i przyjemnie sprężyste. Serdecznie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, ponieważ piernik pachnie i smakuje cudownie! Świąteczny piernik marchewkowy

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIK NA BEZACH 121

Przepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta.  PRZEPIS

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 101

swobodnie rozwałkować.  Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę do ciasta). Rozwałkowane ciasto nie powinno być grubsze niż 0,5- 0,7 mm, ponieważ dość mocno rośnie podczas pieczenia. Każdy płat rozwałkowanego ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej(...)położyć coś ciężkiego (zazwyczaj układam dość grube książki). Tak przygotowany piernik odstawić na około 2- 3 dni.  Po tym czasie piernik odwinąć z folii i rozkroić go na 3 równe części (kroję wzdłuż krótszych boków, w ten sposób otrzymuję 3 pierniki wielkości około 13 x 25 cm). Do pierników przygotować polewę czekoladową: * 100 g mlecznej czekolady * 100 g gorzkiej

Zrób to smacznie
Kostka piernikowa na miodzie 147

ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik(...)dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie, pokroić piernik na kwadraty. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

My simple kitchen
Pierniczki z nadzieniem 209

roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite!Potrzebujemy (na około 70 pierniczków):- połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz tutaj)- marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków*opcjonalnie(...)czekoladę do polania pierniczkówPiekarnik nastawiamy na 180 stopni.Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.Nadziane pierniczki układamy na blaszce

W mojej holenderskiej kuchni
Piernik staropolski cz.2 106

dalszy historii piernika staropolskiego, która rozpoczęła się TYM wpisem kilka tygodni temu. Dziś bierzemy się za pieczenie piernika oraz składanie go i dekorowanie. I niestety później znowu trzeba czekać… Jeśli chcemy przygotować ten piernik na święta Bożego Narodzenia, to warto za pieczenie zabrać się na 3-4 dni, a najlepiej tydzień przed Wigilią. To sprawi, że piernik zdąży zabrać(...)Podczas wałkowania podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 12-15 minut (góra-dół). Następnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Postępujemy analogicznie z każdą częścią ciasta. Kiedy warstwy piernikowe są całkowicie wystudzone, zabieramy się za złożenie ciasta. Powidła przekładamy

Analiza Smaku
Piernik z marcepanem 771

Aromatyczny i miękki piernik na miodzie, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki. Bardzo smaczne, świąteczne ciasto. PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy(...)dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dżemy , kremówka , marcepan , miód , twaróg

https:KKuchniaMniam
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 106

pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu, żeby dojrzało. Piernik pieczemy na kilka dni przed Wigilią. Ciasto dzielimy na dwie(...)trzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje

Korniszonki
Piernik marchewkowy z orzechami 117

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty.  Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą. Ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl oleju(...)minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto. Piernik podałam na półmisku Fala Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta

Smakołyki Asi
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 124

pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu, żeby dojrzało. Piernik pieczemy na kilka dni przed Wigilią. Ciasto dzielimy na dwie(...)trzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje

Gotujemy i jemy
Piernik bożonarodzeniowy 69

czekoladow\u0105 pola\u0107 pierniki."],"recipeYield":"3 prostok\u0105tne pierniki","keywords":"Bo\u017ce Narodzenie,marcepan,piernik,powid\u0142a"} Drukuj Piernik bożonarodzeniowy Porcje: 3 prostokątne pierniki Składniki: 0,5l miodu, 2 szklanki cukru (niepełne), 250g margaryny, 1kg + 1 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody, 0,5 szklanki mleka, sól, 3 opakowania przyprawy do piernika, 600g powideł śliwkowych(...)przed Świętami upiec ciasto: Ciasto podzielić na 3 części. Piec każdą część osobno po kolei w dużej formie prostokątnej tak, żeby otrzymać 3 podobne płaty piernikowe, Piec ok 25 minut w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu płaty piernikowe owinąć w ściereczkę i odstawić, na tydzień żeby ciasto zmiękło. Około 3-4 dni przed Świętami przełożyć piernik masami: W garnku podgrzać

Bardzo Gruby Smok