ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:6/300)

Ciasto marchewkowe 269

Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i zapachem przypomina świąteczny piernik. Przepis jest prosty i szybki,  myślę że znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka(...)jajek z oliwą dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego drobno ananasa. 4. Składniki suche dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy. 6. Ciasto pieczemy ok 40min. w temperaturze 160-180*C. 7. Przygotowujemy polewę na ciasto, oblewamy je. (ja używam polewy Gellwe orzechowej). Mam nadzieję, że Wy również zasmakujecie w tym domowym wypieku

Kuchnia Pełna Pasji
Piernik Staropolski z marcepanem! 262

polecam Wam ten przepis. Piernik jest po prostu cudowny w smaku i taki wyjątkowy i unikatowy jednocześnie. Ogromnie Wam polecam! Jak przygotować piernik na Święta Bożego Narodzenia? składniki na ciasto PIERNIK STAROPOLSKI - 200 g masła - 150 g miodu - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 15 g kakao - 3 szczypty kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu - 4 jajka rozmiar L - 50 g cukru(...)śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady  - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy i podgrzej aby składniki się rozpuściły. Masy nie zagotowuj. Masę wystudź do temp pokojowej. Mąki łączymy ze sobą, jak i z sodą

SMYKWKUCHNI
Piernik staropolski dojrzewający 383

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce

Słodko-Słony Świat Ilony
Ale piernik! (druga część przepisu) 224

wałek i rozgrzać piekarnik, a dom znów wypełnią korzenne aromaty. Tak niedawno, bo pod koniec listopada pisałam o tym, że to już ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na piernik staropolski. Teraz, po minimum dwóch tygodniach leżakowania, najwyższy czas je upiec. Ale to za chwilę! Najpierw musimy je przynieść z piwnicy do domu lub wyjąć z lodówki(...)pracy zyskujemy 3-4 spore pierniki (lub całą górę pierniczków), które smakiem wynagrodzą długie oczekiwanie na skosztowanie. Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Do piernika należy przygotować : surowe ciasto z przepisu z 29 listopada 2015 r. (znajdziesz go tutaj ) 120 g migdałów 150 g rodzynek (najlepiej jasnych i miękkich) 500 g marcepanu 600 g powideł

Ratunku obiad
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 815

ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki(...)kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu? Będąc w ciąży z pierwszym Synem wymyśliłam sobie pieczenie pierniczków. Jak już zaczęłam, to chciałam skończyć, ale była to droga

Kuchnia w czekoladzie
Piernik na piwie żurawinowym 218

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach. 8. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao. Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , ciasto , na piwie , piernik , przyprawa , z alkoholem , żurawina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 109

przepisem na pyszny staropolski piernik, dojrzewający. Dziś już ostatni dzwonek aby wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno leżakować 6-4 tygodni. Ale jeśli jeszcze dziś go nastawicie będzie równie smaczny.  W tym roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki. Składniki; 50 dag miodu akacjowego   Skworcu 1.5 szkl cukru  25 dag masła(...)Wyrobione ciasto jest dość luźne, jednak po leżakowaniu tężeje. Pieczenie; (piec około 5 dni przed świętami) Ciasto podzielić na trzy równe części, można pomóc sobie wagą kuchenną.  Przygotować blachę ( moja o wymiarach 25x35cm) wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć nim dno blachy. Piec w temp.170 C około 15-20 min. Piernik szybko rośnie, podwaja

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Gargamel siostry Anastazji 521

Ciasto Gargamel to dwa ciasta piernikowe z wkładką ciasta bakaliowego przełożone masą ze śmietany. Ciasto idealne na Boże Narodzenie dla wielbicieli pierników i bakalii, bardzo efektowne i podzielne. Pochodzi ze słynnego zbioru ciast siostry Anastazji. Pychotka Składniki: Ciasto piernikowe: 6 jaj 1 szklanka cukru pudru 25 dag płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny(...)stopni C przez 30-40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil

Cukiernia Pychotki
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie 195

miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki przyprawy do piernika Świąteczne pierniczki – przepis Suche składniki (mąka, cukier, soda, przyprawa do piernika) wymieszać w misce. Dodać margarynę i posiekać ciasto . Wlać miód i dodać jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok 45 minut. Ciasto wałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ulubione kształty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik staropolski 335

zachwycają i chyba każdy o nim słyszał. W zeszłoroczne Święta zrobiłam go i ja, żeby przekonać się czy ten fenomen jest zasłużony. Jeśli chodzi o smak ciasta, to jest to faktycznie taki tradycyjny piernik. Bardzo smaczny, ale… jeśli chodzi o mnie, to chyba jednak wolę innego rodzaju ciasta. To oczywiście moje skromne zdanie – moi bliscy natomiast zachwycali się(...)masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej 6-7) przygotowujemy ciasto na piernik: W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy całość na małym ogniu(!), aż do całkowitego rozpuszczenia. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy gorącą

Smaki Na Talerzu
Lepki piernik wg Nigelli 153

domu rodzinnego wyniosłam przeświadczenie, że piernik to ciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej mamy do pieczenia piernika. Wszystko musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc

bistro mama
Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 126

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty(...)strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu

Słodkie okruszki
Piernik staropolski - etap II 142

Nadszedł już czas aby się wziąć za pieczenie piernika. Ciasto pięknie się przefermentowało, myślę więc, że piernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego ciasta, jeśli lubimy niezbyt grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie(...)twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”  Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej

Wiem co jem
Piernik staropolski. 120

już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto po leżakowaniu, dzielimy na cztery części. Z trzech części, robimy piernik. Z czwartej części, robimy pierniczki. Także mamy, dwie pieczenie na jednym ogniu :) Ja właśnie tak robię. Pierniczki z tego ciasta są miękkie(...)Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej

Agusiowe smakołyki