Kochani, dawno na blogu nie było przepisu na ciasto. Ale dawno też żadnego nie piekłam. 11 listopada były rogale, wcześniej tort urodzinowy mojej mamy, potem inne drobne przekąski. Więc już najwyższy czas na kolejne pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na ciasto, które jest moim imiennikiem-czyli Katarzynkę :) Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Do jego przygotowania(...)trzeba dodawać, można pominąć SKŁADANIE CIASTA Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami. Układamy na nim pierniczki. Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie. Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc by pierniki zmiękły. Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPiernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami. Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto. Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :) Źródło Wilgotny piernik ekspresowy Składniki-Ciasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą
Smaki Nataliiwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić np. podwójną(...)przełożyłam do misy miksera. Do masy wsypywałam stopniowo mąkę, wymieszałam. Wbiłam jako. Następnie dodałam resztę mąki i pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem. Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie
Kuchnia u Krysiwsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną. Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości(...)spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę jabłek. Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić
Kto ugości moich gości?pewno są smaczne i wesołe. Z ciasta powstała chatka z bałwankami, choinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.Składniki:ciasto:1 kg mąki(...)białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą
Moniki Smakołykiposmakiem piernika, słodkie, lepkie, wilgotne ciasto z dużą ilością rozmaitych bakalii, dla miłośników pierników i keksów, to doskonałe ciasto... S kładniki: 25 dkg mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek(...)orzechy. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy
kgwjanczewoprosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wierzchu ułożyć trzeci kawałek ciasta i docisnąć. Polewa: 7. Do rondelka wlać śmietankę, dodać miód, czekoladę i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią ( patrz FILM ). 8. Piernik ułożyć najlepiej na kratce do studzenia ciast, podkładając pod spód talerz ( zobacz FILM ) i ciepłą polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę
Mała CukierenkaPiernik to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast :) W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą ! Brzmi poetycko, a smakuje bajecznie ! *Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki **Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny(...)kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki sody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami. 3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą. 4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy. 5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta. 6. Na koniec
Marcepanowa kuchniaskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)sodą, przyprawą do piernika, olej, wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy na trzy równe części. Pieczemy trzy osobne blaty w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 g cukru 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej opcjonalnie
Domowy Smak JedzeniaPiernik z powidłami i masą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada(...)ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa
Ala piecze i gotujeCiasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła.. Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie(...)ciasta w jednym. Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo
O kuchni z uczuciemświątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro(...)przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe. 4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty. 5. Keksówkę o wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 6. Blaszkę z piernikiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. 7. Ostudzić. Można polać polewą
W mojej kuchni