ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:24/300)

Ciasto piernikowe z mąki razowej 183

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu

I LOVE LIFE
Piernik z jabłkami 221

Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie(...)kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i kremową masę - miksować na najwyższych obrotach

My simple kitchen
Pierniczki staropolskie 129

można go nastawić. U mnie będzie na 100%. W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków. W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny(...)mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje. 4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią

Kuchnia domowa Ani
Piernikowe choinki 3D +FILM 167

Jest to na pewno super pomysł na prezent i piękna ozdoba stołu. Choinki 3d robimy z piernikowych gwiazdek, są potrzebne foremki lub szablon. Polecam również przepis na wspaniałe ciasto na pierniki.  ZAPRASZAM NA FILM W KTÓRYM ZOBACZYCIE INSTRUKCJĘ JAK WYKONAĆ CIASTO, LUKIER I CHOINKI 3D Z PIERNIKA  \Oto zdjęcia moich choinek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik z drożdżami przekładany 152

zdjęcia i niektórych potraw to nawet nie pamiętam jak robiłam..no, ale cóż..życie ..jak mawia moja córka..Piernik drożdżowy będzie dokładnie 3000 wpisem....mhm..nie pomyślałabym , że będzie taki smaczny, mięciutki, pulchniutki......polecam..Pomysł gdzieś z netu ciut zmieniony ..   Ciasto 7 jajek  1 szkl. cukru  1 szkl. miodu płynnego  1 szkl. oleju(...)Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na dwie blaszki . Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 1/2 szkl. mleka 4 łyżki kaszy manny

Moje domowe kucharzenie
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 135

Murzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika(...)jest to miękkie i puszyste ciasto.  Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy

MamaOskarka
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2948

łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego cukier, kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość wymieszać ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto (będzie bardzo płynne!). Piec około 40-45 minut w 180 ºC (do suchego patyczka). Gotowy piernik ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować powidłami i przykryć go drugą częścią ciasta. Na sam koniec przygotować polewę czekoladową : w rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać do niego cukier puder. Całość gotować na bardzo małym ogniu

Ugotować
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami. 137

masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy

Izabelawkuchni
Piernik Staropolski i domowa przyprawa 120

cytrusów. Wersja mniej pracochłonna, ale również godna polecenia. Ostatnia przyprawa, to ta tutaj. Najmniej składników, ale na pewno Was nie rozczaruje.   Jak już przygotujecie przyprawę, to nastawcie ciasto na Piernik Staropolski. Trzeba to zrobić już teraz, ponieważ ciasto musi leżakować kilka tygodni. Ja zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy porcji (daję wtedy 2 jajka). Z całej porcji wychodzi placek, który(...)placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym, a trzeci zostanie dla Was.     Jeżeli macie ochotę, możecie też nastawić ciasto na pierniczki Aganiok. Ciasto do złudzenia przypomina to do piernika staropolskiego

Sto kolorów kuchni
Piernik jogurtowy z malinami 125

łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub owoce leśne 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 1 szklanka świeżych malin Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie(...)drewnianą łyżką w jednym kierunku. Mieszamy bardzo powoli i tak długo, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu rozkładamy maliny. Piernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Gotowość piernika najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych 133

tutaj - jest to ciasto, które im dłużej odpoczywa w lodówce, tym jest bardziej aromatyczne i intensywniej przenika korzennymi przyprawami. Pachnie niesamowicie - aż czuć magię Świąt :) Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych  Składniki: Ciasto piernikowe - tutaj 500 g marmolady z owoców leśnych Kiedy ciasto piernikowe jest już gotowe i odpoczęło w naszej lodówce dłuuuuuugi czas - pora przygotować z niego(...)wyjęciu ciasta z lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam z ciasta zrobić zarówno piernik przekładamy marmoladą jak i małe pierniczki. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i wycięłam z niego 4 blaty o wymiarach. Blaty należy ułożyć jeden obok drugiego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zdrowe pierniki pełnoziarniste 143

owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek opakowanie przyprawy do piernika (25g jednak najlepiej zrobić domową przyprawę) 1 jajko 2 łyżeczki kakao około 1 łyżki stewii (jednak najlepiej spróbować surowego ciasta, żeby nie przesłodzić) Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy na pył wszystkie składniki mieszamy ze sobą najpierw łyżką(...)też po części z lenistwa, żeby szybciej skończyć wykrawanie;)) i wycinamy foremkami pierniki resztki zlepiamy razem, znów wałkujemy, wykrawamy pierniki i tak w kołku, aż zużyjemy całe ciasto gotowe pierniki wykładamy na wyłożoną papierem blachę pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, wyciągamy pierniki zaraz po upieczeniu po ostudzeniu możemy posmarować je lukrem (odtłuszczone mleko w proszku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernik szlachecki, czyli tradycyjny piernik Babci 77

który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest pyszne, gotowe od razu do jedzenia, nie wymaga leżakowania. Pychotka Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru brązowego 2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy) 7 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki mąki tortowej 2 opakowania przypraw do piernika 2 łyżki cukru z kardamonem 2 łyżeczki sody Szczypta soli(...)Połącz z ubitą pianą z białek. Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak) 350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin Polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną

Przepisy Babci
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 182

Piernik staropolski, czyli wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka(...)gorąca. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną, mleko z sodą oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić. Można to zrobić przy pomocy miksera/ haka do wyrabiania ciasta drożdżowego lub przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystkie skłądniki muszą się dokladnie

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania