ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:25/300)

Świąteczne ciasto marchewkowe 96

Ciasto marchewkowe kojarzy się nam z późną jesienią i zimowymi popołudniami. Jest idealną, słodką, zdrową przekąską, ze składników dostępnych w każdym sklepie. Ciasto marchewkowe bardzo wdzięcznie zaprezentuje się na świątecznym stole: pięknie pachnie przyprawami i jest lżejszą alternatywą dla klasycznego piernika. Jest proste w przygotowaniu, a także stwarza wiele możliwości kreatywnego udekorowania. To prosty przepis, który na pewno wyjdzie nawet(...)pieczeniu ciast. Sprawdź przepis na Ciasto murzynek Składniki: 2 jajka 200 g cukru pół szklanki oleju 200 g startej na tarce, obranej marchewki 1 starte na tarce jabłko bez skórki 200 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli do smaku: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa lub dobrej jakości przyprawa do piernika Świąteczne ciasto marchewkowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne 112

przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki miodu 125g masła 50g drożdży   *** W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże *** *** Wszystko mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia *** *** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika *** *** Dodajemy ostudzone(...)drożdżami i miodem oraz jajka *** *** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk *** *** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra *** *** Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
SZYBKIE, PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE 154

Pyszne, szybkie ciasto czekoladowe z nutą piernikową. U mnie dodatkowo wersja a'la piernik (przełożony powidłami). Na szybko (zajadaliśmy jeszcze ciepłe) było tylko z polewą czekoladową- szybkie ciasto świąteczne. Potem przełożyłam je dodatkowo powidłami i smakowało dokładnie tak jak piernik... ;-) Pychotka. Za inspirację dziękuję Anecie <3 Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym.22,5x27,5cm Składniki: - 2 szklanki mąki(...)piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami

Smaczne Zdrowe
Ciasto chatka Puchatka 241

Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik staropolski z bakaliami 200

wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła  3 jajka 70-100 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 100 g orzechów włoskich(...)ciężkie książki, żeby wszystko się dobrze skleiło. Zostawiamy na noc, po czym przykrywamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce. Na 2 dni przed świętami kroimy ciasto na 3-4 wąskie pierniki. Każdy polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bakaliami

Kulinarne Inspiracje
Piernik z jabłkami + film 127

cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.   składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki jabłek prażonych 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika cukier puder do posypania ciasta przepis Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Do dużej

Smakowite Dania
piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem 127

ciekawe, choć ciasto zwie się "marcepanowym", nadzienie z prawdziwym marcepanem niewiele ma wspólnego, za to jest dość "pijane" :D i bardzo, bardzo smaczne. Serdecznie polecam takie przełożenie piernika! Dużą zaletą tego ciasta jest również fakt, że można go przygotować kilka dni wcześniej, im dłużej poleży, tym jest lepsze:) Tym samym przynajmniej jedno ciasto mamy z głowy, kiedynadchodzi przedświąteczna gorączka(...)kaszy i cukru, wymieszać. Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć trzecim blatem. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na min 24 godziny (piernik im dłużej poleżakuje, tym bardziej mięknie). Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia

6niebo
Piernikowa szarlotka / Gingerbread apple pie 144

Scroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) Ciasto: 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 250 g. maki pszennej 100 g. masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 całe jajko + 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłeczna: 600 g. obranych jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku Kruszonka: 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 20 g. masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek. 160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem

Delicious Place
Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim 217

dwoje przy winie. 2 sery camembert 200 g żurawiny świeżej 1/4 szklanki wina czerwonego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki soku z pomarańczy 7 lukrowanych pierników Uszatek Kopernik Toruń 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 małe jajko Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając(...)cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko

https:KKuchniaMniam
Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami. 142

Witam Was cieplutko:) W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta. Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół(...)miksujemy z cukrem na puszystą  masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Izabelawkuchni
PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE 155

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że piernik posmakuje również Wam.  SKŁADNIKI :  - 3 szklanki mąki  - 1/2 kostki margaryny lub masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - Słoiczek dżemu - Przyprawa do pierników - 3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki kakao - Szklanka mleka(...)sodę, przyprawę do pierników, kakao wymieszać 3. Do utartej masy stopniowo dodawać suche składniki        ciągle mieszając ( mąka, soda, przyprawa do pierników, kakao )  4. Dodawać ciągle mieszając mleko i dżem 5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką 6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie

cukrem pudrem posypane
Piernikowe przypomnienie 146

Zanim na blogu pojawi się kolejny przepis pragnę Wam przypomnieć o piernikach.  Właściwie to już ostatni dzwonek by przygotować ciasto dojrzewające na pierniki. Moje już od kilku dni leżakuje sobie w lodówce. Tradycyjnie wykorzystałam ten przepis, który gorąco polecam. Uważam, że to najlepsze domowe pierniki jakie do tej pory przygotowałam, a próbowałam kilka przepisów. Nie ma na co czekać(...)planuje upiec na te święta pierniki z leżakującego ciasta, powinien już teraz zabrać się do pracy

Przysmaki Karolki
Piernik z powidłami i czekoladą 131

cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę. W połowie czasu(...)blaszkę papierem do pieczenia. Zimne ciasto przekrawamy na pół. Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy je kilka minut. Gorące nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy resztę powideł. Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej do roztopienia. Następnie umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Piernik domowy 155

wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale   piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny(...)wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki cały

Na słodko lub wytrawnie
Wiewiórka wg Aleex 162

razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku. O tym cieście słyszałam

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania