ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:16/300)

Świąteczne pierniki 719

pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe

Niezły Młynek
Karuzela z piernika 248

W tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko

Świat Ciasta
Kandyzowana skórka pomarańczowo - cytrynowa 166

kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 cytryny 2 duże pomarańcze woda 1 szklanka

Sama słodycz i szczypta chili
Domek Baby Jagi z piernika 215

szablony:Przygotowanie:W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C.Z ciasta uformować wałeczki o długości

Niezły Młynek
Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu 143

piernik jest idealny dla tych wszystkich, którzy przed świętami nie mają kompletnie na nic czasu, ale również dla tych wszystkich, którzy uparcie powtarzają : ,,ja nie umiem piec ciast,piernik nawet nie wiem jak się za to zabrać'', koniecznie dajcie im ten przepis, ponieważ jest to najprostszy przepis na piernik jaki istnieje, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać (łyżką

zdrowa vege kuchnia
Domek z piernika + lukier królewski 194

Sposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierniki, ale również dobra zabawa . Lukier : białko 250g cukru pudru przesianego Ubijamy białko na sztywno i miksujemy z cukrem aż się rozpuści, pakujemy w worek i ozdabiamy. Ciasto na piernik z poprzedniego wpisu.  wycinamy kształty domku  podstawa 20x20 cm bok x2 10x15cm przód i tył 10x10x5  dach x2 7x17cm

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Tort marchewkowo - piernikowy z kremem 226

piekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa. Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo(...)Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kulinarne przygody Gatity
Piernik staropolski dojrzewający 35

przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: –  piernikowe muffiny –  ciasteczka brownie –  podstawowy przepis na pierniczki –  ciasteczka migdałowe –  tort czekoladowy z owocami –  ciasteczka z melasą –  wafle z kajmakiem –  kruche ciasteczka świąteczne –  ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut(...)całą masę wcześniej zagotowaną. Wymieszaj ciasto za pomocą łyżki, szpatułki lub użyj do tego robota. W robocie potrwa to 4-5 minut, ręcznie musisz wydłużyć czas o kilka minut. Tak przygotowane ciasto przykryj gazą, ręcznikiem lub folią spożywczą, w której zrobisz kilka dziurek. Ważne, aby ciasto miało dostęp do powietrza, ale było przykryte. Ciast najlepiej postawić w chłodnym miejscu

nietylkopasta.pl
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 136

inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki

Ciastkozercy
Piernik staropolski 185

wtedy bardzo mi posmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny. Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje Piernik staropolski Drukuj przepis Składniki Ciasto: -200 g masła -150 g miodu -40 g przyprawy do piernika -15 g kakao -3 szczypty kardamonu -1/2 łyżeczki cynamonu -4 jajka -50 g cukru trzcinowego(...)części i smarujemy gorącymi jeszcze powidłami. Smarujemy również wierzch ciasta i wszystkie boki. Odstawiamy do wystudzenia. --> Wykonanie: --> Masę marcepanową rozwałkowujemy i pokrywamy nią cały wysmarowany powidłami piernik, wyrównując boki. `Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki. --> Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. --> Polewa czekoladowa: --> Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką

Marta Gotuje
Piernik kawowy z jabłkami 204

Piernik uwielbiam, za kawą przepadam, a jabłka w cieście także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-)   SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju(...)ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, a dodatek jabłek sprawia, że również przyjemnie wilgotne.  Kawowy piernik, kubek aromatycznej kawy - i nawet jesienne dni mogą być przyjemne! :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Piernik choinka 538

śliwkowymi i masą grysikową, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych ciast. Niby klasyczny, ale w całkiem innej formie, bo w kształcie choinki. Nie jest trudny do przygotowania, ponieważ pieczemy tylko jedno ciasto i przekładamy powidłami oraz masą. Polewę ozdabiamy różnymi dekoracjami cukierniczymi, do czego można zaangażować dzieci. CIASTO NA PIERNIK: 200 g miodu 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)Polewa . Do garnka wsypać kakao i cukier. Wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło i połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać po pierniku i przykleić dekoracje cukiernicze. Smacznego :) Przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika niezbędna będzie rękawica, najlepsza od #Ambition, a więcej akcesoriów można znaleźć na stronie http://ambition.pl

https:KKuchniaMniam
Krem grysikowy 2222

krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka 200 g masła 7 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić

Danka Pichci
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 112

łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam  Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć(...)najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta. Pierniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C przez 10 minut.  Pierniki zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, przestudzone stwardnieją. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania