Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający. Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi(...)ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min. Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą. Mój na razie leżakuje i czeka
Ciasteczkowy Potwórustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru 5 dag masła 3 łyżki sztucznego miodu Masło i miód rozpuścić w garnku i odstawić do przestudzenia. Resztę składników ze sobą wymieszać a następnie połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać
My simple kitchenWitam Kochani, dziś zapraszam na przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania. Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak krok po kroku zrobić to pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *proporcje są na dużą blaszkę około(...)szkl cukru pudru -3 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1 łyżeczka sody oczyszczonej -125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -pół łyżki kakao CIASTO ORZECHOWE -2 jajka -2 białka ze spodów piernikowych -1/3 szkl cukru -3/4 szkl mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju -4 łyżki wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 30 - 40 g przyprawy do piernika • 2 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić. 2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 20 minut. 3. Stolnicę oprószyć mąką. 4. Ciasto wałkować
W mojej kuchnipotrafię sobie wyobrazić świąt bez piernika i tego cudownego aromatu, który rozchodzi się po całym domu, kiedy piecze się to właśnie ciasto lub odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle(...)cydrze cynamonowym 160 ml cynamonowego cydru 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 2 łyżki karobu 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka 50g cukru trzcinowego 50 g ksylitolu 150 ml miodu lipowego 180 ml oleju rzepakowego W misce wymieszać mąkę, karob, sodę
FitKotprzygotowań a ja bardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają(...)środkowej półce, grzanie góra- dół bez termoobiegu w temp. 170 stopni jakieś 60-80 minut. Ja sprawdzam go tak jak biszkopta wykałaczką i jeśli ciasto się nie chwyta do wykałaczki to znaczy ze piernik w środku jest suchy i i upieczony. Upieczony piernik odkrawam nożem od formy i wyciągam ostrożnie i zostawiam do ostudzenia. Wystudzony piernik przekrawam wzdłuż dwa razy
Tanio smacznie i prostołyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami
kruche babeczkiSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaminut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym
kulinarnyswiatdomibananowym, proszek do pieczenia. Powoli dosypuj suche składniki do mokrych, cały czas miksuj na wolnych obrotach. Gdy ciasto będzie już jednolite dodawaj partiami posiekane cukierki. Ugniataj ciasto, aż cukierki rozłożą się równomiernie. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i wykrawaczką do pierników wycianaj kształt. Albo.. podziel ciasto na równe małe części (ile części tyle ciasteczek). I kążdą część
SmartBake.pldwóch pomarańczy. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto, które umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki 11-12 minut, natomiast jeśli wolicie cienkie ciastka to nie pieczcie ich dłużej niż 8 minut. Miłego piernikowania i udanych wypieków! Wasza Klaudia
Mango PapajaUwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu
Weekendy w domu i ogrodziemacie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda(...)Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ). Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada. Białka
Kuchnia Paulettes