Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne(...)łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym
nietylkopasta.plBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym(...)dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone
Ola la LCHFblachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję. Moja blaszka była dwa razy większa, podwoiłam zatem ilość składników. Kruche ciasto czekoladowe 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła (lub margaryny, ja użyłam masła) 1 żółtko Spód piernikowy 180 g masła(...)masła 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 ml śmietanki UHT 30 % 4 jaja Cukier puder do dekoracji KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika , cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, z ciasta formujemy
Z Kuchni Do Kuchniwypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka(...)proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem
Wanilia i Kardamonolej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy(...)BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu
Smakowity Blog Kulinarnydrugi i trzeci dzień. Koniecznie wypróbujcie. Na foremkę keksową będziecie potrzebowali 125 g masła 200 g cukru 1 łyżka melasy 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika ( tu znajdziecie przepis na domową przyprawę) 1 łyżeczka cynamonu 2łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 całe jajka 300 g mąki(...)bardzo rzadka). Przelać do wysmarowanej i obsypanej np. mielonymi migdałami formę keksową. Piec w temperaturze 170 stopni około 50- 60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy i odstawić aby wystygł. Następnie przekroić wzdłuż i posmarować powidłami. Tak przełożony piernik polać polewą czekoladową i udekorować. Powodzenia. Zainspirowana przepisem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia to faktu że serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje dżem z czarnej porzeczki.SKŁADNIKICIASTO15(...)cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie, podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą
RAROSSAKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikłyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaktórych zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin(...)kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać.Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernikowych plecionek drożdżowych i później używam noży Ambiton. http://ambition.pl Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + do podsypania* 25 g świeżych drożdży 25 g cukru pół szklanki mleka 30 g masła 1 małe jajko mała szczypta soli duża szczypta cynamonu Na nadzienie: 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 czuba łyżeczka nutelli 40 g masła 50 g cukru Dodatkowo(...)chwilę włączyć, aby plecionki miały ładniejszy kolor). Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie na długi pasek a la prostokąt (nie musi być idealnie równy i tak go będzie zwijać, szerokość około 5-6 cm). Przygotowujemy nadzienie: masło, cukier, czubatą łyżeczkę nutelli i pełną łyżeczkę przyprawy do piernika podgrzewamy do połączenia. Ja robię to w garnuszku
Słodkie okruszkifaktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać, ale znając mój(...)łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę
Kuchnia w czekoladziePyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale
Kuchcik gotuje