ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:74/300)

Pyszne pierniczki 173

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków Recenzja książki już lada chwila na blogu. Drukuj Pyszne pierniczki window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php

Mieszam w Garnku
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 353

wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos. Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik dyniowy 137

która sama ten przepis otrzymała od znajomej. Podobno ciasto niezawodne i przepyszne. Zrobiła, faktycznie stwierdziła, że super smakuje, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić je koniecznie jeszcze przed świętami jako próbę generalną. I co? I mówię wam że jest warte grzechu. Łatwe, wilgotne, aromatyczne, pyszne ... idealne. Taka jesienna forma piernika. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
delikatny sernik z nutą piernika... 186

skórkę z cytryny, zamiast budyniu wsypałam sernix i wymieszać nie za długo tortownica 24cm - wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, do blaszki dać 3/4 ciasta - do reszty ciasta wsypać przyprawę do piernika i łyżką wymieszać na wierzchu łyżką ponakładać piernikowy sernik piec w 200C około 50 minut, sernik wyjąć z blaszki jak będzie zimny - sernik jest delikatny i ma przyjemny

W Mojej Kuchni Lubię
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 360

więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem.Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego

ladykitchen
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 134

Przepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek. Jeśli się zagapicie (mi się to zdarza, niestety), zróbcie dzień wcześniej - pierniki nie będą miały dodatkowego kwaskowatego posmaku, ale nadal będą smaczne :) Przechowując je w zamkniętym pojemniku, można się cieszyć ich smakiem nawet(...)nadal nadawały się do jedzenia). Przepis zaczęłam z czasem dopasowywać do swoich smaków, więc z wersją oryginalną już niewiele ma do czynienia. Duży wpływ na zmianę ciasta miały warsztaty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie próbowałam jeszcze robić pierników według tamtejszego przepisu, ale może z czasem...   Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 145

mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego

cool and minty
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 174

Jeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki

Smaki Na Talerzu
Sernik piernikowy 198

jajka 20 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gram mąki pszennej 10 gram mąki ziemniaczanej 5 gram proszku do pieczenia Kruche ciasto czekoladowe: 100 gram mąki pszennej 10 gram kakao 5 gram przyprawy do piernika 30 gram cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 75 gram masła 1 żółtko jajka Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego trzykrotnie 75 gram cukru(...)ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa i wykończenie Wszystkie

Mango Papaja
Pierniki bezglutenowe (bez zbóż, jajek, cukru) paleo 150

masy. Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało. Po schłodzeniu ciasta wycinamy z niego pierniki w ulubionym kształcie, układamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 160 stopniach przez 8-10 minut. Smacznego! Artykuł Pierniki bezglutenowe (bez zbóż, jajek, cukru) paleo pochodzi

PaleoLife
Ciasto kawowo-korzenne z powidłami 113

wypiek  to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości. Forma keksowa 30 cm Ciasto: 3 małe jajka ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru brązowego 12 dag masła 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 czubata  łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej  Arabica ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mieszamy aby nie było grudek, masę studzimy. Mąkę mieszamy z mieloną kawą, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, cały czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników.  Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą długość ciasta dodajemy po pół

Wanilia i Kardamon
Piernikowe witrażyki 168

następnie studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy jajko, kakao, sodę, przyprawę oraz przestudzone masło. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. W każdym pierniku robimy okienko i kładziemy je na blachę do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce

Zainspirowana w kuchni
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 122

wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka dodaje ciasto dodatkowego aromatu, ale zamiast niej możecie dodać do piernika tylko kakao (50g). Piernik czekoladowy: 225g masła 160g brązowego cukru 255g miodu np. wielokwiatowego lub pomarańczowego Huzar 190g melasy 0,5 łyżeczki mielonych goździków(...)koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Polewa jest gotowa, gdy nabrana na łyżkę spływa z niej bardzo powoli. Pamiętajcie, że po zastygnięciu dodatkowo stężeje. Piernik oblewamy polewą po wystygnięciu, całość posypujemy np. orzechami włoskimi. To ciasto jest idealne dla miłośników korzennych smaków, czekolady i każdego łasucha, bo duża blaszka pozwala cieszyć się jego smakiem naprawdę długo. Moim zdaniem ciasto smakuje najlepiej

Cooking Monster
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 225

Pachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze

RAROSSA
DESERKI Z GALARETKĄ W SŁOICZKACH 598

mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek)  A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka

Kuchnia w opałach