pełnych bakali i podobnych do nich dodatków. Ciasto opiera się na dojrzałych bananach, jednak dzięki niemal dowolnemu doborowi dodatków jego szczegółowy skład możemy konfigurować w zależności zarówno od indywidualnych upodobań jak i tego co aktualnie mamy pod ręką. Jeżeli jesteśmy szczególnymi miłośnikami bananów, to oprócz tych świeżych możemy nawet dodać do ciasta posiekane banany suszone A po za tym suszone(...)dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki 25x12 przełóż ciasto i włóż na najniższy poziom rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 1 godzinę i 20 - 30 minut, aby ciasto zbrązowiało na taki kolor jak piernik. Uwagi Poza drobnymi wyjątkami nie używam cukru. Nie każdemu jednak może przypaść do gustu
Kulinarna PokusaTaka przydatna, świąteczna ściągawka sernikowa:) Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką
Tradycyjna KuchniaPiernik marchewkowy - cudownie mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykłe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo, iż do tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy(...)łyżki kakao Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życiezaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami. Składniki (12 babeczek) Ciasto jajko, roztrzepane 110 ml mleka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 150 g mąki 1,5 łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika 90 g cukru szczypta soli Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec
Słodkie inspiracjedekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę z sodą ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Sama słodycz i szczypta chiliczasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki(...)łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła Sposób Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto. W razie, gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dosypać mąki. Z ciasta wykroić za pomocą foremek ciasteczka, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując odstępy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Kuchenne aromatyprzed sobą ma się takie pyszności :D.A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie przyprawy do piernika. Panierka z cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej ( nie wiem dlaczego, ale tak właśnie mi smakowało, może(...)mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).Składniki:(ok. 40 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki jogurtu greckiego20 drożdżyPanierka:jajkoodrobina mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyłyżka przyprawy do piernikaWykonanie:Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, gałkę. Następnie dodajemy
Moje pyszne gotowanieCo to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego
Aga w kuchniciasta więc efekt i wrażenia smakowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Tak wspaniałe ciasto, że upiekłam je raz za razem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju
Na słodko lub wytrawnieŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu!Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :)Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji, ja jednak miałam ochotę na polewę(...)tradycyjna :)A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło- 250 g* powidła śliwkowe- 1 słoiczek* kakao- 3 czubate łyżki
Kraina Miodem PłynącaJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie
IMPRESJA SMAKUłyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj
Mania Wypiekania