kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
W kuchni u Monikimożna upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło(...)tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki
Kuchnia MagdaLenyJeżeli szukacie przepisów na ciasta, które możecie przygotować na Boże Narodzenie, to zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę ciasta, aby przejść do przepisu) PRZEKŁADAŃCE 1. Piernik– błyskawiczny do przygotowania - miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt
Ugotowaćbądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości. I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki
W kuchni Karmel-itkiBożego Narodzenia kojarzą mi się przede wszystkim z piernikami i zapachem korzennych przypraw. Z tego względu nie mogło zabraknąć na moim blogu domku z piernika, który może być świetną ozdobą świątecznego stołu. Szablon możecie pobrać TUTAJ albo użyć dowolnego z internetu. Pracę z domkiem polecam rozłożyć na dwa dni . Domek z piernika domek 500 g mąki pszennej ((użyłam(...)jajko, przyprawę do piernika, cukier puder i sodę. Wyrabiaj ciasto w misie miksera lub ręcznie. Odstaw ciasto do zamrażalnika na 15 minut. Przygotuj szablony do domku i wytnij każdy element. Ja dodatkowo zrobiłam komin, drzwiczki, okiennice i girlandy nad drzwi. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na blacie (podsyp mąką). Na cieście układaj przygotowane elementy i delikatnie je wycinaj. Każdy element ułóż
Przepisy na widelcumnie i o Nastoletnich ;). Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto kruche: 40 g zimnego masła 1 żółtko 80 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa serowa: 80 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 350 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może(...)Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę. W mące zrobić dołek, wbić tak żółtko, dodać przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość rękami w kulę. Ciasto wykleić do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym wstawić
Nastoletnie Wypiekaniemąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy(...)margaryny - 120 g cukru pudru Białka ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao
SMYKWKUCHNIciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce. Wcześniej nie udało mi się sfotografować. Ciasto robi się dość długo. Ale warto. Przepis oryginalny wzięłam z bloga Moje wypieki. Ale podążałam za swoimi smakami. Np. zamieniłam mąkę -na orkiszową, bo jestem jej wielką zwolenniczką. Dałam więcej(...)mnie było go za dużo. Polecam to ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto kruche kakaowo piernikowe: 400 g mąki orkiszowej lub krupczatki 220 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika Beza makowo- kokosowa: 4 białka szczypta soli 150 gram
AZgotuj!powiem Wam, że to jest hit do potęgi :) Gdy w piekarniku, piecze sie to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki z pomarańczy i przyprawy do piernika, w domu rozchodzi się tak niesamowity zapach, że czas na minutniku zdecydowanie zaczyna się dłużyć. Drożdżówkę upiekłam z ciasta na chałkę, więc nie jest za bardzo słodka. Dlatego można ją podawać z konfiturą, kremem czekoladowym(...)łyżka przyprawy do piernika skórka starta z całej pomarańczy Mąki przesiewamy i dodajemy do nich sól, drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao i przyprawę. Masło roztapiamy w ciepłym mleku. Dokładnie mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Przelewamy po pół do misek z mąką. Wyrabiamy dwa ciasta i odstawiamy
Mienta blogstole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone Dodatkowo: konfitura z żurawiny świeża żurawina kostka gorzkiej czekolady inne dekoracje Wykonanie(...)octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki pszennej około 8 małych jajek Krem piernikowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika Karmel: 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem(...)powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy duże rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Najlepiej, żeby były jednakowe. Następnie pieczemy
Izabelawkuchnicytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie
kgwjanczewofolię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki mleka na nadzienie: 50 g suszonych śliwek(...)posiekać i wymieszać z powidłami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie(...)opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić
Kuchnia domowa AniBiałka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy
Na Ciasteczkowych Papierach