ziemniaczanej lub ryżowej 250 g miękkiego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 1-2 łyżeczki cynamonu innej przyprawy [ kardamon, anyż, przyprawa do piernika] Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez około następnie godzinę.Następnie ciasto rozwałkować . Foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić do piekarnika
Moje domowe kucharzeniecukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy
Na moim talerzuzamiast myśleć pomału o nadchodzących świętach, wygrzewam się na działce w ciepłych promieniach słońca. Nic się nie stanie, jeśli w tym roku prezenty kupię później a zamiast piernika długo dojrzewającego upiekę czekoladowe ciasto. Jedynie likier cytrusowy nie może czekać. W sklepach zaczynają pojawiać się dojrzałe cytrusy z Europy. W połowie listopada zaczynają się zbiory cytrusów w krajach śródziemnomorskich. Do Polski
Kasia i jej kobiecy światbłąd, bo wędzone są mniej słodkie i mają głębszy dymny smak, który ze zwykłego ciasta potrafi wyczarować coś niezwykłego. Podobnie jest z przyprawą ras el hanout. Kupimy ją na allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie(...)nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako nie oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt
Ugotowane pozamiatanewiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto
Milion SmakówŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowoBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifeMąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli
NA MOIM TALERZUpieczenia 120 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cała jeśli kupna 2 jajka Z mąki,cukru pudru,ciepłego miodu,proszku do pieczenia,masła,przyprawy do piernika oraz jajek wyrobić gładkie ciasto,odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny(nie lodówka). Piekarnik rozgrzać do 180st C .Rozwałkować ciasto na ok 2mm płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce
Niespełnione zdolności kulinarneKolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki
Apetyt na ZieloneSernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny lub do ostygnięcia
Smakowy Rajzakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną
Słodkie Przyjemnościnależy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. Inne słodzone stewiąSkładniki na 1 porcję:1 ugotowany i starty burak1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki
Czarnawisienkapierników,1 łyżeczka sody,2 jajka,1/2 kostki masła,Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchniSkładniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na
SMYKWKUCHNImąkę tak, aby powstał kopczyk, po czym robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne. Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość
W kuchni Karmel-itkiA dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to
Moje pyszne gotowaniedużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół: aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się z „sernikową” warstwą i kruchym ciastem. Do jabłek warto dodać trochę korzennych przypraw lub przyprawy do piernika: wtedy mamy wariant iście bożonarodzeniowy. Blacha 22 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek cukier waniliowy(...)szklanki cukru 1-2 łyżek przyprawy do piernika lub cynamon do smaku Jabłka obieramy, pozbawiamy „ogryzka”- kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Prażymy do miękkości. Wsypujemy cukier i przyprawę. Smażymy do odparowania wody ( aż konsystencja będzie typowa dla kupnych jabłek ze słoika). Studzimy. dodatkowo : cukier puder do posypania WYKONANIE: ½ ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka masa „serowa
Domowe ciastamasła Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. Masło roztopić, wystudzić. Mikserem ubić jajka razem z cukrem, wlać mleko i miód, wymieszać. Mieszając na najmniejszych obrotach dodać mąkę, powidła oraz wlać masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wlać do formy 11x29 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec około
magiczna kuchnia Kasimożna jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika
To co kocham