ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:143/300)

Świąteczne aromatyczne pierniczki 172

wkładamy masło, miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy do roztopienia, ale nie zagotowujemy. Nie martwmy się jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie. Masę studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę i sodę, początkowo zaczynamy od 3 szklanek mąki i dosypujemy według potrzeby. Dodajemy masę z miodu i masła. Wbijamy jaja i zagniatamy ciasto rękoma (gotowe ciasto nie powinno kleić się

CityTaste - Przepisy
szybki piernik z marmoladą 534

czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki miodu  200 g cukru  5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: szklanka twardej marmolady  150 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 217

bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik się upiekł, patyczek powinien być suchy. Piernik studzimy na kratce. Przekrawamy na 3 plastry, które przekładamy powidłem. Piernik jest pyszny od razu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniki świąteczne 162

mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płynną masę i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około

Kulinarne życie
PIERNICZKI PRZEPIS II – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 113

mięciutkie. U nas i tym razem nie uchowały się nawet dwa dni, więc muszę na nowo je przygotować. Także chyba to najlepszy dowód na to, jakie dobre są te pierniki :) Składniki na około 50 pierniczków: ·         300 g mąki pszennej ·         100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać dodatkowo mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm – nie mniej - podsypując je małą ilością mąki , tak aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków według swoich potrzeb. Układać

Calzonella.com
Świąteczny mini murzynek 197

świat, które przyjdą szybciej, niż się nam wydaje.  Przepis na świąteczny mini murzynek to taka moja wariacja, choć pod pewną kontrolą. Dodając sok pomarańczowy do wypieku nadałam temu ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności, która sprawia, iż smakołyk  można upiec spokojnie kilka dni wcześniej.  Nie wątpliwym i szczególnym elementem mojego świątecznego  mini murzynka jest mąka. Ja akurat(...)żółtek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.  Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Ciasta z tradycjami
Ciasto miodowe z masą serową 189

miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki  sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego

W kuchennym oknie Ewy
Domek z piernika 3D, 193

jajka 15 dag cukru pudru Kupiec 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto,  będzie ono klejące ale nie dodajemy więcej mąki. Podsypujemy jedynie blat przed wałkowaniem aby ciasto nie przyklejało się

Radość kipiąca uśmiechem.
domowe dodatki do świątecznych wypieków 156

już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią po tym, jak zorientowałam się, że przyprawa mojej dotąd ulubionej firmy ma znacznie gorszy skład niż rok temu. W wielu przyprawach na pierwszym miejscu jest kakao(...)domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 143

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 215g mleka 105g masła 160g gorzkiej czekolady ½ łyżeczki przyprawy do pierników 35g ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 4 jajka ( osobno białka i żółtka) szczypta soli 115g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g maku ( nie mielonego) 135g kulek z marcepanu(...)czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy w misce ucieramy żółtka z cukrem

Słodkie zapomnienie
DYNIOWE CIASTECZKA 206

mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników.  Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.  W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 C.  Na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia formujemy kulki z ciasta (uwaga, ciasto jest dość kleiste).  Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut.  Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka najlepiej ostudzić na kratce. Ciasteczka dyniowe są wegańskie, lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku przypominają mi delikatny piernik. Smacznego

Emcia Pichci
Muffiny z jabłkami 164

Muffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Smakują i pachną delikatnie piernikiem i pieczonymi jabłkami. Muffiny są cudownie mięciutkie i wilgotne w środku. Prostota wykonania i dostępność składników powinny zachęcić Was do ich przygotowania. Jabłka do tych babeczek najlepiej, aby były z tych twardszych (szara reneta lub antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się(...)darów jesieni i jakie robicie z ich dodatkiem ciasta? Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na muffiny z jabłkami: Suche: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480 Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Mokre: 3 jajka 100 g masła 3 łyżki miodu

Kuchcik gotuje
Piernikowe serca 176

górnej szafce aby za szybko nie znikały w niewyjaśnionych okolicznościach ;)) na lukrowanie przez moją Oliwkę :))) Ciasto: 550 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru  300 g miodu 1 jajko 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą

Smakołyki Asi
TORT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I PANNA COTTĄ Z MORELI 147

Głodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch

Ostra na Słodko
Pierniczki parzone górnieńskie – kuchnia podkarpacka 172

Pierniczki parzone według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej wyróżnia sposób przyrządzania ciasta oraz jego składniki. Górnieńskie pierniczki przygotowuje się z równych proporcji mąki pszennej i żytniej, zaś składnikami spulchniającymi są: soda oczyszczona oraz amoniak. Mąkę na pierniczki zaparza się zagotowanymi składnikami płynnymi, a ciasto po wyrobieniu pozostawia się do kolejnego dnia, by nabrało odpowiednich właściwości. Pierniczki są miękkie(...)garnku z lekko gotującą się wodą. Kiedy masa stanie się gęsta odstawiamy ją do przestygnięcia. Do pozostałej mąki pszennej dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę. Całość mieszamy z masą jajeczną, a następnie z zaparzoną mąką. Zarabiamy ciasto, formujemy je w kulę i zostawiamy przykryte w misce do następnego dnia. Ciasto wałkujemy cienko (około 3 mm) i wykrawamy pierniczki. Układamy

Trzeci talerz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję