Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni
Uwaga Babcia GotujeZdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie
Moje Małe Czarowaniejednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm: Spód(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz, że po 30 minutach beza kokosowa
In my kitchenzwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)galaretkę truskawkową. Odstawić. Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą. * grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze(...)opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo: opakowanie galaretki jabłko-mięta 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Foremkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwie równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby. Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , NA SPECJALNE OKAZJE , SŁODKO Tagged: czekolada , galaretka , jagody , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniampotem wpadłam na pomysł, by do tego wszystkiego dołożyć dżem, miał być śliwkowy ale znalazłam słoiczek konfitury z pomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się(...)miodem i gorącą wodą do momentu aż uzyskamy prawie białą piankę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i mieszamy z żółtkami. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy całość by się połączyła. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej równomiernie ciasto. Pieczemy 15 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy
Cynamonowe szczęściepieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony. Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek. Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko
Wanilia i Kardamondokładnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia ostudzoną soczewicę blenudjemy razem z bananem jajko ubijamy na piankę, po czym mieszamy razem z cynamonem, ksylitolem i zblendowanymi składnikami całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach, przez 20 min gotowe ciasto ozdabiamy orzechami i odkładamy do ostudzenia
healthy dreamsGALARETKOWA PIANKA BARDZO TANI I LEKKI DESER-IDEALNY NA UPALNE DNI LUB NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI SKŁADNIKI: 4 GALARETKI W RÓŻNYCH KOLORACH(IM BARDZIEJ MOCNE KOLORY TYM CIEKAWSZE CIASTO) 400 ML MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO WODA PRZYGOTOWANIE: KAŻDĄ GALARETKĘ DZIELIMY NA PÓŁ(JA ODWAŻAŁAM SOBIE NA WADZE) PIERWSZE POŁÓWKI GALARETEK Z KAŻDEGO KOLORU JEDNĄ ROZRABIAMY Z 250ml WRZĄTKU I ZOSTAWIAMY
Swojskie jedzonkooczyszczonej1/2 szklanki kakao2 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki soli5 czubatych łyżek wiórków kokosowych8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)10 marshmallows (pianek)20 kawałeczków czekoladyPrzygotowanie:Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. W osobnej misce połącz(...)proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu
Gotowanie to kochanienajpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu Kwestia Smaku. Bagietka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru 1 szklanka wody(...)minut do wyrośnięcia. Kiedy już zrobi się śliczna pianka, dodać wodę, po czym wsypać sól i zacząć powolutku miksować. W trakcie miksowania wsypywać po jednej szklance mąki, ja użyłam dwóch szklanek zwykłej mąki pszennej i dwóch szklanek mąki pszennej krupczatki. Wydaje mi się, że przy takim zestawieniu ciastu przyda się jeszcze jedna szklanka mąki pszennej. Ciasto powinno być mięciutkie
Przepysznik - BLW i nie tylkotego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę(...)żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, wsypujemy startą marchewkę, posiekane orzechy, suszone wiśnie i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto marchewkowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Marchewkowy biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia(...)likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę
Tradycyjna kuchnia KasiMleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego w wersji light(...)agrestowa i o smaku owoców leśnych) 330 ml śmietanki 30-36% małe opakowanie biszkoptów niewielka ilość mleka Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Sposób przygotowania: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Galaretki studzimy do momentu aż będą całkowicie ostudzone, ale nadal płynne. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubijamy, a następnie dzielimy
Słodka Strona