ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:116/177)

Delicja makowa 390

powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką. Aż przykro się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka(...)składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować

wcinaj to
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 188

awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi

Be Fit Be Strong
Błyskawiczny owocowy serniczek na zimno 184

Delikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie(...)Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę

Kulinarna (nie)codzienność
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 169

Takie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki Pianka cytrynowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników

Gotowanie...to proste !
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 187

lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami  a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich  kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną bezę z pianką zaserwowano  rosyjskiej primabalerinie Annie Matwiejewnej Pawłowej około 1926 roku

I tu będę miała takie te
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 214

coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze 30 minut beza wyglądała przepięknie

Kuchnia Ellie
klasyczny murzynek w polewie 152

każdy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na przekładanego murzynka (m.in. murzynek z pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ).  Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 172

przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Czekoladowa pianka ze Smerfami 234

Kasi lub masła Składniki na czekoladow ą piankę: - 200 g gorzkiej czekolady 50% - 250 ml śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi(...)wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczon ą czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy sp ó d, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na cał ą noc.  Dekorujemy. U nas marshmallowe Smerfy

Mia Cucina Sofieta
S'mores brownies 124

przysmak znany z kreskówek. Składa się z herbatników, czekolady i pianek. Całość podgrzewana jest nad ogniskiem, dzięki czemu wnętrze się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie to to, że nie znalazłam(...)brownie i nagrzać piekarnik do 175 st. C. Brownie 115 g masła 3 tabliczki czekolady deserowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temp. pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka pianek Masło i połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka i rozpuścić (można to zrobić w mikrofali - jest prościej). Wystudzić. Jajka ubić, dodać cukier, stopniowo i ubijać, aż masa będzie puszysta. Dodać mąkę

Słodkie inspiracje
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 172

białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: ·        3 białka ·        3-4 łyżki cukru pudru ·        60 g wiórek kokosowych   Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowanie spodu(...)Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na podpieczony spód przelać masę serową. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Przed upływem 60 minut przygotować piankę kokosową

Mania Gotowania
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 240

Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni

Uwaga Babcia Gotuje
Pianka waniliowo - wiśniowa z chia 295

Zdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie

Moje Małe Czarowanie
Sernik Raffaello 163

jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm: Spód(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz, że po 30 minutach beza kokosowa

In my kitchen
ciasto "słodkie moro" 255

zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery.  *tortownica(...)galaretkę truskawkową. Odstawić.  Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody.  Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia