ręce wpadł mi przepis od kuzynki Basi . Mam dla Was propozycję szarlotki z różową pianką. Składniki: 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 2 kg jabłek 1 kisiel truskawkowy 1 szklanka cukru Wykładanie: ciasto jabłka piana z białek ciasto Przygotowanie: Do miski dodajemy jedną margarynę oraz cztery jajka
My World by Dagmara Rekstron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem- podaję z racuchami - zupa świetnie smakuję na ciepło
Basia w kuchnimleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację(...)puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką
Uwaga Babcia Piecze Chlebziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka jeżynowa: 1/2 porcji musu jeżynowego 2 płaskie łyżeczki żelatyny pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam
wesoła kuchniaJeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych(...)piana. Następnie dodać cukier wanilinowy. Gdy cukier rozpuści się w pianek z białek, to na sam koniec dodać przesiane przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Najlepiej sypkie składniki dodać w 3-4 partiach. Całość delikatnie ze sobą wymieszać, np. szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Piec około
UgotowaćZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie(...)ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchniaromat waniliowy stewia wg. smaku niecała szklanka gęstego jogurtu naturalnego Pianka: 2 białka 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Białka (z jajek na spód - 3szt) ubijamy na sztywną pianę miksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdworze ciepło, świeci słońce, więc naszła mnie ochota na ciasto truskawkowe :-) W domu pachnie wspaniale, a ja się zajadam. Dla mnie to ciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 ml oleju rzepakowego 150 ml maślanki 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki(...)trzcinowy i waniliowy, po czym zmiksować do powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifedawno temu na jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja własna wersja tego jakże powszechnego ciasta :D Przygotowanie jest bardzo szybkie, a efekt jak najbardziej zdrowy :) Nie używałam mąki, masła czy margaryny ani też cukru :) SKŁADNIKI: Na spód potrzebujemy: * 100g otrębów owsianych * 100g otrębów żytnich * 100g(...)obrotach. Po podpieczeniu spodu nakładamy na niego masę jabłuszkową, a na to piankę z białek. Wstawiamy na ok. 25-30 minut na 180 stopni. Czas zależy od tego, by wierzchnia warstwa się nie przypaliła :D I gotowe ;D Aby warstwa białkowa była chrupiąca nie należy wyciągać ciasta po upieczeniu, tylko zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Ja wyciągam od razu, gdyż
Zdrowie na języku :PJeśli macie już dość słodkości świątecznych zapraszam do wypróbowania na już, albo na Sylwestra znakomitą piankę, pyszną i rozpływającą się w ustach. Ten deser, napiszę tak
Moje Małe Czarowanieudekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię
Ciastkozercyminutach wyjmujemy ciasto do ostudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ciasto. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. :) Nie wiem jak wam, ale mi ten serniczek się niesamowicie podoba. Smakowo też pycha :) trochę inny niż te tradycyjne, ponieważ w konsystencji przypomina raczej piankę/ptasie mleczko niż typowy sernik, ale szczerze polecam bo warto spróbować, a co ważniejsze
JedzeniomaniaCzarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)Pianka z owocami Koktajl jogurtowy z jagodami Koktajl jagodowo-bananowy z melisą Dżem jagodowo-jabłkowy Frużelina sado-laso Pomysł na borówki amerykańskie Tartaletki z borówkami i kremem waniliowym Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami letnimi Placek ucierany z borówkami Ciasto
Smaczna Pyza