ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:128/177)

Piankowy rabarbar 189

każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyłam piankę

w mojej kuchni
Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek 123

cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Jeśli szukacie inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania

Ciastkozercy
SERNIK NA ZIMNO Z KAWOWYM WIERZCHEM 172

słodkie. Z tą pyszną kawową warstwą, po prostu idealne. Ciasto jest moim autorskim przepisem :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM SPÓD: 200 g herbatników 100 g masła SER: 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu 330 ml śmietany 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: 4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino 1 łyżeczka

Pani na deser
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 177

podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Asią – szarlotka królewska z bitą śmietaną Asią – jabłecznik z bitą śmietaną Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe Bułki Pszenne 272

około 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka Po 15 minutach Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Biszkopt z galaretką i owocami dziadka Jurka + filmik 86

Dziś zapraszam na bardzo klasyczne ciasto, przepis z gatunku tych, gdzie każdy w domu ma swoją wersję czyli biszkopt z galaretką i owocami . To jest przepis naszego dziadka Jurka , zawsze to ciasto piecze, i teraz ja też piekę, ponieważ mój synek uwielbia ten biszkopt. A sam biszkopt jest wyjątkowy i zawsze się udaje , nawet gdy użyte jajka są prosto(...)mieszamy. 3. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. 4. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Może być grzanie góra-dół albo termoobieg, zależy od piekarnika. Czasem piekarnik ma taki termoobieg, że wysusza ciasto na wiór, wtedy lepsze jest grzanie góra-dół, a czasem bywa

Kawa z mlekiem
Bajaderka z dżemem wiśniowym 193

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą 81

u0119cznie zagniatamy jednolite ciasto. Rozk\u0142adamy je na formie \u017caroodpornej do wypieku tarty, wyje\u017cd\u017caj\u0105c tak\u017ce na boki. Moja forma ma \u015brednic\u0119 25 cm. Ciasto dziurkujemy przy pomocy widelca i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na 30 minut, by stwardnia\u0142o.","text":"Dodajemy \u017c\u00f3\u0142tko i r\u0119cznie zagniatamy jednolite ciasto. Rozk\u0142adamy(...)name":"Sp\u00f3d tarty pieczemy we wcze\u015bniej nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumieni\u0107 si\u0119 na z\u0142ocisty kolor.","text":"Sp\u00f3d tarty pieczemy we wcze\u015bniej nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumieni\u0107 si\u0119 na z\u0142ocisty kolor.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tarta-cytrynowa-z-musem-lemon-curd-i-beza\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Puszysty sernik na śmietanie 350

który znalazłam u Łucji i od razu bardzo mnie zaintrygował. Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec(...)zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół

UgotujmyTo.pl
Kardamonowa szarlotka z antonówkowych spadów 114

przeogromną torbę opadłych antonówek. Myślę, że 15kg to było na pewno, jeśli nie więcej! A wiadomo, że szarlotka jest najlepsza właśnie ze spadów ;) Dodałam do niej kardamon, zalałam leciutką pianką, a potem siedziałam na balkonie i popijałam ją herbatą. Kardamonowa szarlotka jest tak aromatyczna, że wypełnia kuchnię zapachem jeszcze zanim się ją upiecze, a w smaku dużo mniej oczywista, niż(...)dodatkiem cynamonu. Przygotowanie całości składa się z trzech łatwych etapów i są one naprawdę warte wykonania :D Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas! Kardamonowa szarlotka Potrzebujesz: Ciasto: 120g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru Mus jabłkowy: 1kg jabłek ( u mnie antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja

Kuchnia w Słońcu Skąpana
WIELKANOC- przepisy na sernik 135

domu sernik to obowiązkowe ciasto, które musi się znaleźć na stole na każdej uroczystości. Jeśli jesteście fanami serników tak jak ja, to zapraszam na kilka moich propozycji :) Udanych wypieków 😊           1. Sernik Krakowski  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/04/sernik-krakowski.html 2. Sernik z kokosową chmurką  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/05/sernik-z-kokosowa-chmurka.html 3. Sernik z pianką  https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/02/sernik-z-pianka.html 4. Sernik

kulinarne odsłony pati
Jogurtowiec z galaretkami 109

Dzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny(...)wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Pomarańczowe brownie

Oryginalny smak
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 136

ubijamy do momentu powstania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, trzepaczki miksera będą pozostawiały swój ślad, wtedy jest gotowa. Dodajemy wtedy przesianą mąkę z kakao i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 172

minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , mąkę pszenną pełno ziarnistą , sól , wodę . Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chałwa domowa z pistacjami 188

tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową - MOJE MAŁE CZAROWANIE – Blok twarogowo-pistacjowy z pastą sezamową

mojewypiekiinietylko
Pasztet z czerwonej soczewicy 120

ostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi

Grunt to przepis!
Kokosanki 94

mikserem - nie zrobi się z tego piana :) Powstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy.Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :)Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:)Wszystkie kokosanki układamy na formie i wstawiamy do nagrzanego

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania