ubijamy do momentu powstania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, trzepaczki miksera będą pozostawiały swój ślad, wtedy jest gotowa. Dodajemy wtedy przesianą mąkę z kakao i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około
kruche babeczkiminut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , mąkę pszenną pełno ziarnistą , sól , wodę . Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty
Uwaga Babcia Piecze Chlebtylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia - MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Sezamowe ciasteczka szczęścia - RÓŻOWA KUCHNIA – Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową - MOJE MAŁE CZAROWANIE – Blok twarogowo-pistacjowy z pastą sezamową
mojewypiekiinietylkoostudzonej wody oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi
Grunt to przepis!mikserem - nie zrobi się z tego piana :) Powstanie jedynie pianka do której stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy.Wsypujemy kokos i mieszamy łyżką.Kiedyś przez przypadek kupiłam w markecie papierowe foremki na minimalne muffinki ;) Zwykłe muffiny się tam nie zmieszczą, ale kokosanki owszem! :)Do papierowej foremki mieści się łyżeczka ciasta:)Wszystkie kokosanki układamy na formie i wstawiamy do nagrzanego
Lawendowe NieboTakie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 g masła na piankę(...)Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało. Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany
Uwaga Babcia Piecze Chlebnutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MyCookBook.plLekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować smak galaretki. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody
Ala piecze i gotujepragnę się dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie. Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru. Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne. Owsiany spód 1. szklanka płatków
Cynamonowe szczęściebardziej kaloryczny. U mnie dziś wersja słodka – pokruszone bezy, sos jagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki i ozdoby wzbogacają ten prosty deser. A jakie ozdoby polecam? Jakie ozdoby do deserów warto mieć(...)ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym
Słodkie okruszkiNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka
Cynamonowe szczęściefajnie. Wybrałam budyń czekoladowy, połączyłam go z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielamy
Smaki Na Talerzubyć zdrowe, dać energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki(...)zimą wolę ciepłe śniadania). A gdy jest trochę więcej czasu np. w weekend lub na drugie śniadanie w komplecie z babeczkami doskonale sprawdzi się duża filiżanka kakao z mleczną pianką. Polecam :) Składniki na 10-12 babeczek: Suche ¾ szklanki drobnej mąki graham lub razowej ¾ szklanki białej mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych ½ szklanki brązowego cukru ¾ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pełny talerzchwila to na pewno piękny dzień w gronie przyjaciółek, lub przyjaciółki. Uwielbiam ten czas, kiedy bliska Ci osoba, spędza słoneczny dzień razem z Tobą, przy kawie z dużą ilością pianki, rozmawiając długimi godzinami, o rzeczach kompletnie nieważnych, i nieistotnych, i o tych, które możesz powierzyć tylko jej, tych najważniejszych i najistotniejszych. I takie rozmowy, spotkania nie mogą się odbyć(...)twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru
SMYKWKUCHNIsztywną piankę. Potem przekładamy tą masą biszkopty. Masło roztapiamy i dodajemy kakao z pudrem, mieszamy dokładnie i mamy polewę czekoladową. Na wierzchu układamy murzynki i wciskamy batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą dookoła boki naszego tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi
chleba naszegodelikatnie wymieszać je szpatułką lub łyżką z pianką żółtkową, do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza ( w przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez
Opowieści z piekarnikabazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury. Ja dziś serwuję "Sezaminkę" , czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką i kruszonymi sezamkami. I powiem Wam, że sezam
kolorowotorcikowookoło 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie, aromat, który unosił się w kuchni zwabił po kilku minutach mojego męża z zapytaniem jaka to kawa ... ??? Kuszący zapach dla smakoszy :) Napar przykryty jest delikatną pianką, która idealnie komponuje się w takich kawach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki